Mιλάνο

Το Μιλάνο δεν έχει ούτε την κλασική ομορφιά της Φλωρεντίας ούτε τη ρομαντική ατμόσφαιρα της Βενετίας ούτε τα επιβλητικά μνημεία της Ρώμης ούτε την αρχαϊκή αυθεντικότητα του ιταλικού Νότου. Στο μυαλό μας έχει ταυτιστεί κυρίως με επιχειρηματικές δραστηριότητες, με ταξίδια-αστραπή για διεθνή forum και φυσικά με τα συναρπαστικά ντεφιλέ που πραγματοποιούνται δυο φορές το χρόνο, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου της μόδας - και όχι μόνο.

Γνωριμία με την πόλη
Η «πρωτεύουσα» της Βόρειας Ιταλίας έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά, που απλώνεται από τη διάσημη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι την πλατεία του Ντουόμο με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό και την οδό Μοντεναπολεόνε με τους πολυτελείς οίκους μόδας. Η πόλη διαθέτει μια μοναδική ζωντάνια που συνδυάζει ιστορία, πολιτιστική παράδοση και σύγχρονη αισθητική και σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.
Η καρδιά της πόλης είναι το Ντουόμο. Θα βρεθείτε μπροστά σε μια τεράστια πλατεία, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ο επιβλητικός καθεδρικός ναός (1386) με το λευκό μάρμαρο, η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία της Ιταλίας. Επισκεφτείτε την κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας: ο ήχος του εκκλησιαστικού οργάνου μέσα στην απόλυτη ησυχία, τα άπειρα κεριά που αχνοφέγγουν και ο εντυπωσιακός της διάκοσμος θα σας συναρπάσουν. Η πλατεία του Ντουόμο, επίσης, είναι το σημείο συνάντησης των Μιλανέζων, εκεί όπου κανονίζουν τα ραντεβού για τα ψώνια και τη διασκέδασή τους.
Απέναντι βρίσκεται το Παλάτσο Ρεάλε, όπου θα δείτε σημαντικά έργα κλασικής και σύγχρονης τέχνης. Διασχίστε τις στοές της Γκαλέρια Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ με τους εκδοτικούς οίκους, τα καταστήματα, τις τρατορίες και τα εμπορικά κέντρα. Επισκεφτείτε την εκκλησία του Σαν Σατίρο και τη ρωμαϊκού τύπου εκκλησία του Σαν Σεπόλκρο, όπου εδρεύει η αίθουσα τέχνης Πινακοτέκα Αμπροτζιάνα με έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Λομβαρδών και Ενετών ζωγράφων.
Σε πολύ κοντινή απόσταση θα βρεθείτε στη Σκάλα του Μιλάνου, ένα από τα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα του κόσμου, που έχει σφραγιστεί από τις εντυπωσιακές ερμηνείες των καλλίφωνων όλου του κόσμου και συνεχίζει να φιλοξενεί παραστάσεις υψηλής κλάσης. Στον πρώτο όροφο του οικήματος στεγάζεται το ενδιαφέρον Μουσείο Θεάτρου.

Μνημεία τέχνης
Ένα άλλο μνημείο σημαντικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα είναι το Καστέλο Σφορτσέσκο. Μέσα εκεί θα δείτε το μουσείο με τις πολύτιμες συλλογές μεσαιωνικών και αναγεννησιακών έργων -το πιο θεαματικό είναι το ημιτελές αριστούργημα του Μικελάντζελο, το «Pieta Rondanini»-, έπιπλα, κεραμικά, μουσικά όργανα, ταπισερί και μια πανέμορφη συλλογή από πίνακες των Μαντένια, Κορέτζο, Λότο, Tιντορέτο. Πολύ κοντά βρίσκονται τρεις ενδιαφέρουσες εκκλησίες: η Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε, όπου θα απολαύσετε ένα από τα θαύματα της τέχνης, το «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι, η βασιλική εκκλησία του Σαν Aμπρότζιο, δείγμα ρομανο-λομβαρδικής αρχιτεκτονικής, και η εκκλησία του Σαν Εουστόρτζο με το θαυμάσιο παρεκκλήσι Πορτινάρι, που ξεχωρίζει για το υπέροχο γοτθικό του τόξο.
Μην παραλείψετε να περάσετε από την Πιάτσα Μερκάντι -την καρδιά της παλιάς πόλης- με τα υπέροχα κτίρια στην κάθε πλευρά της - το Παλάτσο ντέλα Ρατζόνε, το Σκουόλε Παλατίνε, το Λότζα ντέλι Οζίι και την Πινακοθήκη της Μπρέρα.

Εκδρομές
Από το Μιλάνο μπορείτε να εξορμήσετε στις πανέμορφες εξοχές της Λομβαρδίας, στα πόδια των Αλπεων! Ξεκινήστε από το Κόμο με τα υπέροχα μνημεία, όπως το Τόρε ντελ Κομούνε, το Μπρολέτο και τον καθεδρικό ναό γοτθικής-αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, και επισκεφτείτε τα πασίγνωστα μέρη που περιτριγυρίζουν τη λίμνη του: το Τσερνόμπιο, το Τρεμπέτζο με την εκπληκτική Βίλα Καρλότα, το Μενάτζο και την Γκραβεντόνα. Νοτιότερα βρίσκεται η αρχαία πόλη της Λομβαρδίας, η Μόντσα. Είκοσι επτά χιλιόμετρα έξω από το Μιλάνο αξίζει να επισκεφτείτε ένα από τα πιο γνωστά εθνικά μνημεία της Ιταλίας, το Καρτεσιανό Μοναστήρι της Παβία.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Πολύ καλές πιτσαρίες είναι η La Bruschetta δίπλα στο Ντουόμο, η Mergellina και η Rino Vecchia Napoli. To πιο μοντέρνο εστιατόριο είναι το Osteria della Operetta. Για γλυκά αναζητήστε την Pasticeria Marchesi. Αν θέλετε όχι μόνο να δοκιμάσετε μοναδικές γεύσεις ντελικατέσεν αλλά και να τις αγοράσετε, να πάτε στο Peck.
* Ξεκινήστε τη βραδιά σας με ένα απεριτίφ στο μπαρ Victoria και συνεχίστε στο τρέντι Le Biciclette. Τα πιο γνωστά κλαμπ του Μιλάνου είναι το Heaven, το Magazini Generalli και το Hollywood.
* Οι οίκοι μόδας έχουν τη βάση τους στην οδό Μοντεναπολεόνε. Για ανδρικά δώρα αναζητήστε το G. Lorenzi, ενώ για τη διακόσμηση του σπιτιού το Jacopo Foggini και το E de Padova.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: