Εφιαλτικό σενάριο στη Ζιμπάμπουε

Για το πλέον εφιαλτικό σενάριο των 60.000 κρουσμάτων χολέρας προετοιμάζονται οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, καθώς νεότερος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνει λόγο για 30.000 καταγεγραμμένα κρούσματα στη Ζιμπάμπουε και 1.334 κρούσματα στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τον περασμένο Αύγουστο έχουν χάσει τη ζωή τους 1.568 άνρθρωποι στη Ζιμπάμπουε και 13 στη Ν. Αφρική.

Ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε επτά ομάδες ειδικών στις 10 επαρχίες της Ζιμπάμπουε που πλήττονται από την επιδημία.

"Είναι τραγικό ότι το 43% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν πρόλαβαν να έχουν την παραμικρή ιατρική φροντίδα", υπογράμμισε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

(πηγή: www.skai.gr, 1/1/2009)

Ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε στη Ζιμπάμπουε επτά μονάδες έκτακτης ανάγκης

Ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε επτά ομάδες έκτακτης ανάγκης -που κανονικά κρατά σε εφεδρεία για περιπτώσεις μεγάλων παγκόσμιων καταστροφών- στη Ζιμπάμπουε για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδεινούμενης επιδημίας χολέρας, ανακοίνωσε η οργάνωση την Τετάρτη.

Οι ομάδες αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για μεγάλους σεισμούς και το τσουνάμι του Ινδικού. Την εβδομάδα που πέρασε εστάλησαν τέτοιες ομάδες στη Ζιμπάμπουε από τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

Στόχος τους είναι να βοηθήσουν 1,5 εκατ. ανθρώπους στη Ζιμπάμπουε, όπου πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο κι άλλοι 30.000 έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Ερυθρού Σταυρού.

Η χολέρα είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί: ουδείς θα έπρεπε να πεθαίνει εξ αιτίας της, ανέφερε ο Ταμάμ Αλουντά, στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής των Κοινοτήτων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Γενεύη.

Σήμερα, το ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται από χολέρα και πεθαίνουν εξ αιτίας της είναι υψηλότερο του 5%. Για να ειπωθεί ότι η χολέρα βρίσκεται υπό έλεγχο ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%, τόνισε. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι 43% των ανθρώπων αυτών πεθαίνουν πριν καταφέρουν να φθάσουν σε κάποιο κέντρο νοσηλείας, πρόσθεσε.

Πέραν της επιδημίας οι αρχές στη Ζιμπάμπουε πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του στασιμοπληθωρισμού, των τρομακτικών ελλείψεων σε τρόφιμα, της χρόνιας πολιτικής αστάθειας και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην κυβέρνηση Μουγκάμπε από την Δύση.

(πηγή: www.flash.gr, 1/1/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: