Βιετνάμ

Με τις πληγές του πολέμου να επουλώνονται και τη δυτική οικονομία να εισβάλλει όλο και πιο πολύ στη χώρα, το Βιετνάμ γίνεται ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους προορισμούς της ΝΑ Ασίας, που συνδυάζει ανέγγιχτη παραδοσιακή ζωή με αρκετές ανέσεις για τον επισκέπτη

Τι να πρωτογράψει άραγε κανείς για το Βιετνάμ; Για το πρόσφατο ακόμα παρελθόν και όσα τραγικά συνέβησαν εκεί ή για έναν από τους πιο γλυκούς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως μαρτυρούν όλοι όσοι έφτασαν, το γνώρισαν και το χάρηκαν με την ψυχή τους;

Πάνε τριάντα και πλέον χρόνια, άλλωστε, από τότε που ο πόλεμος στιγμάτισε τούτο τον τόπο· γέμισε μερικές από τις πλέον μελανές σελίδες της ιστορίας του 20ού αιώνα και της Αμερικής χωριστά, αλλά και ξεσήκωσε και ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα αντιπολεμικά κινήματα του κόσμου.

Σήμερα, το Βιετνάμ, έχοντας αφήσει πίσω τη βαριά του ιστορία, είναι μια χώρα ήσυχη, από τις πλέον ασφαλείς της Νοτιοανατολικής Ασίας, με τους κατοίκους του να ζουν με τους δικούς τους παραδοσιακούς ρυθμούς: καλλιεργώντας ρύζι στους απέραντους ορυζώνες, ψαρεύοντας στα καταπράσινα νερά των εξωτικών ακτών, κάνοντας χειροτεχνίες και πουλώντας την κάθε λογής πραμάτεια τους στις μικρές και μεγάλες πόλεις και χωριά της χώρας.

Απαραίτητες συστάσεις

Το Βιετνάμ βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Ινδοκίνας και συνορεύει με την Κίνα, το Λάος και την Καμπότζη. Πρόκειται για μια μακριά και στενή λωρίδα γης, έκτασης 330 τ. χλμ., με περισσότερα από 3.000 χλμ. ακτογραμμής. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 83 εκατομμύρια κατοίκους, τα τρία τέταρτα εκ των οποίων ζουν στην ύπαιθρο και τα δύο τρίτα ασχολούνται με τη γεωργία. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η χώρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ρυζιού της Νοτιοανατολικής Ασίας, γεγονός που έχει βελτιώσει αρκετά τις επιδόσεις της εθνικής της οικονομίας. Αναλόγως αναπτύσσεται σταδιακά και ο τουρισμός.

Ανόι (Hanoi)

Το Ανόι, χτισμένο στις όχθες της λίμνης Χόα Κιμ και περιτριγυρισμένο από αρκετές άλλες λίμνες, πάρκα και κήπους, είναι η πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και του πρώην Βορείου Βιετνάμ. Από τις πιο παραδοσιακές πόλεις, το Ανόι έχει κρατήσει το χρώμα και την ταυτότητά του, αφού ποτέ δεν κατακτήθηκε από τους Αμερικανούς. Μόνο η γαλλική επιρροή από τα χρόνια της αποικιοκρατίας είναι κάπως πιο έντονη, με αρκετές εκκλησίες γοτθικού ρυθμού.

Κατά τα άλλα, η Παλιά Πόλη παραμένει αναλλοίωτη από τον εκμοντερνισμό, με στενά σοκάκια όπου θα βρείτε καταστήματα που εμπορεύονται λουλούδια, μπαμπού, υφάσματα, υαλικά και διάφορα είδη πορσελάνης, έπιπλα, ακόμα και μουσικά όργανα κ.λπ., ενώ σε κάθε μεριά της πόλης θα συναντήσετε Βιετναμέζες με τα χαρακτηριστικά στρογγυλά καπέλα να πωλούν διάφορα εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Προσοχή στα αναρίθμητα δίκυκλα που κυκλοφορούν παντού στην πόλη (τα Ι.Χ. είναι ακόμα σπάνια) και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:

• Τη μονόστηλη παγόδα (Chua Mot) του 11ου αιώνα.
• Τον Ναό Κουάν Τρανκ (Tran Quoc) της ίδιας εποχής.
• Τον Ναό της Λογοτεχνίας (Van Mieu).
• Το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ.

Θυμηθείτε, επίσης, ότι το κουκλοθέατρο της πόλης είναι ιδιαίτερα φημισμένο, γι' αυτό αξίζει κάποιο βράδυ να παρακολουθήσετε μια παράσταση με κούκλες μέσα στο νερό.

Κόλπος Χαλόνγκ (Halong Bay)

Πρόκειται για έναν πανέμορφο κόλπο (από τα κλασικά τουριστικά αξιοθέατα του Βιετνάμ), όπου ξεφυτρώνουν περί τα 3.000(!) καταπράσινα νησάκια γεμάτα σπηλιές. Η ομορφιά της περιοχής την έχει εντάξει υπό την προστασία της UNESCO και αξίζει από κάθε άποψη λίγο ή περισσότερο από το χρόνο σας.

Μια καλή ιδέα για να επισκεφθείτε το μέρος είναι κλείνοντας ένα οργανωμένο πακέτο από κάποιο τουριστικό γραφείο του Ανόι.

Χουέ (Hue)

Παλιά πρώτευουσα του Βιετνάμ και τόπος όπου είναι θαμμένοι πολλοί από τους πρώην αυτοκράτορες Νγκουγιέν που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1800 μέχρι το 1945. Τα παλάτια τους κατά μήκος του «αρωματισμένου ποταμού» (Perfume River) είναι σε καλή κατάσταση, με λίμνες και κήπους ολόγυρα. Η πόλη βρίσκεται κοντά στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του βορείου και νοτίου Βιετνάμ και βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά την περίφημη «επίθεση Τετ» του 1968. Από την παλιά «απαγορευμένη» πόλη απομένει μόνο ένα μέρος του παλατιού και το τείχος του κάστρου. Στα περίχωρα της Χουέ μπορείτε να δείτε τον βουδιστικό ναό Thien Mu, από τους πιο διάσημους του Βιετνάμ, καθώς έχει τη μορφή ενός οκτάγωνου πύργου, ύψους 21 μέτρων.

Χόι Αν (Hoi An)

Από τις πιο γραφικές πόλεις του κεντρικού Βιετνάμ, πρώην λιμάνι και κέντρο εμπορίου κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα. Πρόκειται για μια πόλη όπου είχαν την έδρα τους πολλοί Κινέζοι, Ιάπωνες και Πορτογάλοι έμποροι - ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής, με στενά δρομάκια, παραδοσιακά διώροφα ξύλινα σπίτια, ενδιαφέρουσες παγόδες, γέφυρες και πλατείες. Επίσης, στην πόλη υπάρχουν εκατοντάδες μαγαζιά με ράφτες, όπου μπορείτε να φτιάξετε ρούχα κατά παραγγελία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Από τα μνημεία της πόλης αξίζει να δείτε τη σκεπαστή γιαπωνέζικη γέφυρα και την οικεία του εμπόρου Tan Ky. Από το Hoi An μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια εκδρομή στο Μι Σον (My Son), θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο του πολιτισμού των Champa (2ος - 15ος αι). Τα μνημεία βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο και κατά τη διάρκεια του πολέμου χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγιο από τους αντάρτες. Αν και άντεξαν τόσους αιώνες, δεν είναι λίγα αυτά που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

Να Τρανγκ (Nha Trang)

Αλιευτικό κέντρο στο νότιο Βιετνάμ, με ωραία παραλία και παράκτια ζωή. Λέγεται ότι στο Nha Trang θα δείτε μία από τις καλύτερες παραλίες του Βιετνάμ, με ανάλογη τουριστική ανάπτυξη, φυσικά...

Σαϊγκόν / Χο Τσι Μινχ

Πρωτεύουσα του πρώην νοτίου Βιετνάμ, με έντονη την αμερικανική και γαλλική επιρροή· χαοτικές λεωφόροι, αρκετά μοντέρνα κτίρια, πάρκα και παγόδες, καθώς και διάφορα μουσεία που θυμίζουν την πρόσφατη ακόμα θλιβερή ιστορία της χώρας. Μετονομάστηκε, δε, σε Χο Τσι Μινχ (Ho Chi Minh) προς τιμήν του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη, μετά την επικράτηση των Βιετκόνγκ επί των δυνάμεων του νοτίου Βιετνάμ. Το Χο Τσι Μινχ / Σαϊγκόν είναι η μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ και η πιο αντιφατική: πλούτος και φτώχεια, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων και ζητιάνοι σε απόσταση αναπνοής, σε ένα συνονθύλευμα που ξεφεύγει από τους περισσότερο παραδοσιακούς προορισμούς της χώρας που γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Το Χο Τσι Μινχ / Σαϊγκόν είναι μια μεγαλούπολη της Νοτιοανατολικής Ασίας... με τα όλα της. Αν προτιμάτε τον θεματικό τουρισμό και εν προκειμένω τον λεγόμενο πολεμικό τουρισμό, μπορείτε να επισκεφθείτε τα τούνελ Κουτσί.

Πρόκειται για ένα υπόγειο σύστημα επικοινωνίας 250 χλμ. μέσω τούνελ που χρησιμοποιούσαν οι Βορειοβιετναμέζοι για να διεισδύσουν πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Μια εκδρομή που μπορείτε επίσης να κάνετε από το Χο Τσι Μινχ / Σαϊγκόν είναι στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ: ένα καταπράσινο κομμάτι γης, κλασικό βιετναμέζικο τοπίο από την ενδοχώρα του Βιετνάμ, που θα σας εντυπωσιάσει.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Αν και λέγεται ότι η καλύτερη εποχή για να πάει κανείς το Βιετνάμ είναι από τον Σεπτέμβριο ώς τον Απρίλιο, είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σας κάνει κέφι μπορείτε να επισκεφθείτε τη χώρα. Αρκεί κι εσείς να πάτε διαβασμένοι και να αποφεύγετε τις όποιες καιρικές κακοτοπιές. Γενικά, από το Βορρά ώς το Νότο το κλίμα στο Βιετνάμ ποικίλλει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Στα βόρεια της χώρας από τον Νοέμβριο ώς τον Απρίλιο ο καιρός είναι ήπιος και ξηρός, ενώ από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο είναι ζεστός και υγρός. Η κεντρική ακτή έχει το ίδιο πάνω κάτω κλίμα, με τον χειμερινό μουσώνα να φέρνει ήπιο και υγρό καιρό από τον Δεκέμβριο ώς τον Φεβρουάριο. Στο Νότο έχει ζέστη και υγρασία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικότερα από τον Φεβρουάριο ώς τον Μάιο, ενώ η περίοδος των βροχών διαρκεί από τον Μάιο ώς τον Νοέμβριο.

ΒΙΖΑ

Για να ταξιδέψετε στο Βιετνάμ είναι απαραίτητη η βίζα. Αν πάτε μέσω κάποιου ταξιδιωτικού πρακτορείου, η έκδοση της βίζας συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο. Αν, πάλι, έχετε σκοπό να οργανώσετε μόνοι σας το ταξίδι, πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε πρεσβεία ούτε κάποιο προξενείο του Βιετνάμ και όλη η διαδικασία θα γίνει μέσω της πρεσβείας κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, όπως για παράδειγμα η Ιταλία (Ρώμη, τηλ.: 00-39-6 85.43.223, 85.43.235) ή η Γερμανία (Βερολίνο, τηλ.: 00-49-228 357-021, 957-540). Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο, αν κάνετε σωστές συνεννοήσεις με την πρεσβεία που θα επιλέξετε.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Αν έχετε σκοπό να γνωρίσετε το Βιετνάμ απ' άκρη σ' άκρη, μια καλή ιδέα είναι να φτάσετε στο Ανόι, αλλά να φύγετε από το Χο Τσι Μινχ (Σαγκάη) ή αντίστροφα. Και τα δύο αεροδρόμια είναι διεθνή και θα βρείτε ικανοποιητικό αριθμό πτήσεων για να εξυπηρετηθείτε. Δύο αεροπορικές εταιρείες που πετούν από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, και με έναν ή δύο ενδιάμεσους σταθμούς θα σας μεταφέρουν στο Βιετνάμ, είναι η Thai Airways και η Singapore Airlines. Με τη Singapore, κάνοντας αναζήτηση ένα μήνα πριν για τον Νοέμβριο, βρήκαμε εισιτήρια με 813,08 ευρώ, με φόρους μετ' επιστροφής και με μόνο ενδιάμεσο σταθμό τη Σιγκαπούρη. Οπωσδήποτε τα Χριστούγεννα η τιμή του εισιτηρίου αυξάνεται λόγω μεγαλύτερης ζήτησης. Γι' αυτό το λόγο, καλό είναι να προγραμματίσετε το ταξίδι σας εγκαίρως ώστε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή τιμή.

Για τις εσωτερικές σας μετακινήσεις προτιμήστε και πάλι το αεροπλάνο, εκτός και αν ανήκετε στους τολμηρούς εκείνους ταξιδιώτες που θα πάρουν το τρένο. Ως προς το τελευταίο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το Unification Express καλύπτει την απόσταση των 1.750 χλμ. μεταξύ Χο Τσι Μινχ και Ανόι σε 40 ώρες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένο στα υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης του δυτικού τουρίστα. Αλλες λύσεις που έχετε είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή και κάποιο δίκυκλο - αν πρόκειται για πιο κοντινές αποστάσεις. Μια συμβουλή από μας: να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στην οδήγηση αλλά και στους χώρους που θα παρκάρετε!

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οσο πιο πολύ αναπτύσσεται τουριστικά ένας προορισμός, τόσο πιο καλές και ακριβές υποδομές αποκτά. Το Βιετνάμ ανήκει από κάθε άποψη σε αυτή την κατηγορία, είναι γεγονός, ωστόσο, ότι πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια ακόμα για να θεωρηθεί ακριβός προορισμός, αφού είναι δυνατό να βρείτε απλό δίκλινο δωμάτιο από 12 ευρώ τη βραδιά, ενώ είναι ιδιαίτερα λογικές και οι τιμές της τάξης των 18, 20, 25, 32 ευρώ επίσης για δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών κατά κύριο λόγο αστέρων. Αν, βέβαια, αγαπάτε τη χλιδή και διαθέτετε και περισσότερα χρήματα για τη διαμονή και την ευχαρίστησή σας, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες του κόσμου έχουν φτάσει και στο Βιετνάμ και έχουν φροντίσει και γι' αυτό. Στο Ανόι, λοιπόν, μπορείτε να μείνετε στο πεντάστερο Sheraton Hanoi Hotel από 105 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, όπως και στα επίσης πεντάστερα Sofitel Plaza Hanoi από 87 ευρώ, Hilton Hanoi Opera από 129 ευρώ ή στο ακόμα πιο ακριβό Sofitel Metropole Hotel από 199 ευρώ. Στις υπόλοιπες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του Χο Τσι Μινχ, οι τιμές είναι αρκετά πιο προσιτές (45 ευρώ το δίκλινο) ακόμα και στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων.

ΦΑΓΗΤΟ

Πολλά ψάρια και θαλασσινά, χόρτα, λαχανικά, κοτόπουλο και χοιρινό (και αρκετά πιο σπάνια πάπια, κατσίκι ή αρνί) είναι οι βασικές πρώτες ύλες των εδεσμάτων που θα δοκιμάσετε στο Βιετνάμ με την ιδιαίτερη εξωτική κουζίνα. Αρκετά πιο παραδοσιακός ο Βορράς, περισσότερο επηρεασμένος από την Κίνα ο Νότος και εξαιρετικά πικάντικο το Κέντρο της χώρας, στο Βιετνάμ θα γευθείτε νόστιμα, αρκετά καθαρά για τα δεδομένα της Ασίας και πολύ φθηνά -συγκριτικά με τα δικά μας- πιάτα. Φυσικά, μην ξεχνάτε ποτέ να πίνετε πάντοτε εμφιαλωμένο νερό.

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Γενικές πληροφορίες
www.vietnam.com

Εκδοση βίζας
www.visa-vietnam.org

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: