Οδησσός, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, με πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία.
Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή μαρτυρούν ότι κάποτε υπήρξε εκεί αρχαία ελληνική αποικία. Στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, μόνο κατακτητές (νομάδες τουρκικής καταγωγής, Λιθουανοί, Οθωμανοί και Ρώσοι) πέρασαν από την περιοχή, χωρίς ωστόσο να συναντάται εκεί κάποια μορφή οργάνωσης. Μόνο μετά το τέλος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1787 - 1792, η νικήτρια Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής και δη του λιμανιού και ίδρυσε την Οδησσό (1794).
Η πόλη, όπως διαβάζουμε, οφείλει το όνομά της σε ένα μικρό... λάθος! Αρχικά, πιστευόταν ότι εκεί κοντά υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη Οδησσός· πεποίθηση όμως που γρήγορα διαψεύστηκε, μια και η εν λόγω πόλη αποδεδειγμένα βρισκόταν κοντά στη σημερινή Βάρνα της Βουλγαρίας. Τούτη η αλήθεια δεν αποθάρρυνε καθόλου τη Μεγάλη Αικατερίνη, η οποία φαίνεται πως εξ αρχής αρεσκόταν στο όνομα «Adessa», όπως προφέρεται η πόλη στη ρωσική γλώσσα.
Στην ιστορία της Οδησσού, ο Δούκας του Ρισελιέ εμφανίζεται ως μεγάλος ευεργέτης της πόλης, καθώς σ' αυτόν οφείλεται η μεγάλη ανάπτυξή της στη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ως προς τα καθ' ημάς αξίζει να αναφέρουμε ότι εκείνα τα χρόνια, και συγκεκριμένα το 1814, ιδρύθηκε στην Οδησσό από τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ η Φιλική Εταιρεία.
Κατά τ' άλλα, το 1819 το λιμάνι της Οδησσού έγινε ελεύθερο και η λειτουργία του με αυτή τη μορφή συνεχίστηκε έως το 1857. Τότε πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη εισροή εποίκων και εμπόρων τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ασία· μια ανάπτυξη που σταμάτησε βίαια με την έκρηξη του Κριμαϊκού Πολέμου.
Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, η Οδησσός αποτέλεσε τμήμα της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη κατελήφθη από Ρουμανικές και Γερμανικές δυνάμεις. Πλέον μετά την πτώση της Σοβιετικής Eνωσης (1991) η Οδησσός πέρασε κάτω απ' τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Αξίζει να επισκεφθείτε
• Τα σκαλοπάτια που γυρίστηκε η περίφημη σκηνή από το «Θωρηκτό Ποτέμκιν».
• Το χάλκινο άγαλμα του Δούκα του Ρισελιέ, σχεδιασμένο από τους Μελνικόβ & Μαρτός.
• Τη λεωφόρο Primorsky, όπου θα ανακαλύψετε σειρά ιστορικών κτιρίων της πόλης.
• Το κτίριο της Οπερας, το οποίο βρίσκεται στον αριθμό 1 της οδού Chaikovskogo.
• Την παρακείμενη Πλατεία των Ηρώων, με τα ονόματα διάσημων κατοίκων της Οδησσού.
• Τη Φιλαρμονική στον αριθμό 15 της οδού Bunina.
• Το Θέατρο Ρωσικού Δράματος στον αριθμό 15 της οδού Grecheska.
• Το Ουκρανικό Θέατρο Μουσικής και Δράματος στο 15 της οδού Pastera.
• Το Τσίρκο στο 25 της οδού Koblevskaya κοντά στη νέα αγορά (Novy Rynok).
• Τα μουσεία της πόλης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το Αρχαιολογικό, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, το Μουσείο Ανατολικής και Δυτικής Τέχνης, το Ναυτικό, το Ιστορικό, το Μουσείο Λογοτεχνίας και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
• Την οδό Deribasovskaya, στην καρδιά της Οδησσού, με τα περισσότερα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Στον ίδιο δρόμο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του το ξενοδοχείο Passage.
Πρακτικά και απαραίτητα
• Για την Οδησσό υπάρχει μία μόνο εβδομαδιαία απευθείας πτήση από την Αθήνα κάθε Τετάρτη με την αεροπορική εταιρεία Aerosvit, η οποία συνεργάζεται με την Donbass Aero. Αν κλείσετε εισιτήρια περίπου ένα μήνα πριν, θα κοστίσουν 380 - 400 ευρώ, με φόρους μετ' επιστροφής. Πληροφορίες - κρατήσεις στα τηλ.: 210-92.10.710, 210-35.34.020.
• Οπως κάθε μεγάλη πόλη, παρ' όλο που δεν είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Οδησσός διαθέτει ενδιαφέρουσα ξενοδοχειακή υποδομή όλων των κατηγοριών και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Ψάχνοντας για τους προσεχείς μήνες, μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων από 80 έως 100 ευρώ τη βραδιά σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ενώ αν επιλέξετε χαμηλότερες κατηγορίες έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε σε περιποιημένες μονάδες τριών αστέρων από 35 - 40 ευρώ το δίκλινο, επίσης με πρωινό.
• Για τις αγορές σας, είτε πρόκειται για αναμνηστικά είτε για είδη λαϊκής τέχνης κ.λπ. σημειώστε την οδό Deribasovskaya. Εκεί θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για να αγοράσετε και να θυμάστε για πάντα την Οδησσό, η οποία αξίζει να σημειώσουμε ότι διαθέτει και αρκετά εμπορικά κέντρα.
• Αν γνωρίζετε Ρωσικά, μπορείτε να επισκεφθείτε και κάποιον από τους κινηματογράφους της πόλης (Rodina, Moskva, Utochkino), για τους οποίους οι κάτοικοί της καμαρώνουν. Αν πάλι με τη γλώσσα έχετε ένα πρόβλημα, μπορείτε απλώς να δοκιμάσετε την ουκρανική νυχτερινή ζωή. Μερικά από τα κλαμπ που αξίζει να επισκεφθείτε το χειμώνα, όπως διαβάζουμε τουλάχιστον, είναι τα Yo, Rio, Amsterdam και Palladium, ενώ για το καλοκαίρι θυμηθείτε την περιοχή Arcadia. Είναι παραθαλάσσια και εκεί θα βρείτε εστιατόρια, μπαράκια και κλαμπ για κάθε ηλικία και γούστο.
• Το νόμισμα της Ουκρανίας είναι η γρίβνα, η οποία ισούται με 0,145 ευρώ.
Το ξερατε πως...
• Από το 1878 έως το 1895 διετέλεσε κυβερνήτης της Οδησσού ο Γρηγόριος Μαρασλής, γόνος ενός ευκατάστατου εμπόρου της πόλης, που είχε συμμετάσχει στην ίδρυση της Φιλική Εταιρείας. Ο Μαρασλής χρηματοδότησε με τμήμα της προσωπικής του περιουσίας μεγάλο αριθμό δημοσίων κτισμάτων στην Οδησσό.
ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Γενικές πληροφορίες
www.odessaonline.com.ua
www.ukrainefare.com/Odessa.php
www.odessa-spot.com
(πηγή: www.kathimerini.gr)
Οδησσός
Ετικέτες Ουκρανία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου