Μικρές ανατολικές Κυκλάδες

Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα. Οάσεις κυκλαδικής ομορφιάς, ηρεμίας και απλότητας καταμεσής του πελάγους!

Διαπλέοντας τις δυτικές ακτές της Νάξου και με κατεύθυνση νοτιοανατολικά προς την Αμοργό θα συναντήσετε τις Μικρές ανατολικές Κυκλάδες με την αιγαιοπελαγίτικη φύση, τον πολιτισμό και την παράδοση.

Ηρακλειά - Κουφονήσια
Στο Πάνω Κουφονήσι περιπλανηθείτε στον Επάνω Μύλο όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα του αρχαίου κυκλαδικού πολιτισμού και πηγαίνετε στην εκκλησία του πολιούχου του νησιού, Αγίου Γεωργίου, που τιμάται με κατάνυξη και γλέντια. Κάντε μια βόλτα μέχρι το Κάτω Κουφονήσι και την Κέρο, όπου κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός. Στην Ηρακλειά επισκεφτείτε το Κάστρο στην περιοχή Λιβάδι. Η θέα είναι εκπληκτική. Πηγαίνετε οπωσδήποτε στο Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη αλλά και στο Φτερό στον Μέριχα, έναν κατακόρυφο βράχο μέσα στη θάλασσα.

Σχοινούσα & Δονούσα
Ανάμεσα στα Κουφονήσια και την Ηρακλειά βρίσκεται η Σχοινούσα. Και εκεί θα βρείτε μαγευτικές παραλίες. Προσκυνήστε στην εκκλησία της Παναγίας της Ακάθης, όπου βρίσκεται η σπάνια παράσταση της εικόνας της Παναγίας από τον Ακάθιστο Ύμνο. Η Δονούσα, το ανατολικότερο και πιο απομακρυσμένο νησί, αποτελείται από τέσσερις οικισμούς. Επισκεφτείτε τις εκκλησίες του Τιμίου Σταυρού και της Παναγιάς, από όπου θα απολαύσετε την υπέροχη θέα, ιδίως το ηλιοβασίλεμα. Ανάμεσα στον Άσπρο Κάβο και τον Ξυλομπάτη θα δείτε τη Σπηλιά του Τοίχου, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλακτίτες. Κάντε το γύρο του νησιού με καΐκι και σταματήστε στη Φωκοσπηλιά με τα καταγάλανα νερά.

Παραλίες
Στο Πάνω Κουφονήσι πρώτη επιλογή είναι ο Φοίνικας. Προχωρώντας με τα πόδια θα συναντήσετε την παραλία Πούντα, την Ιταλίδα, και ακόμα πιο πέρα τον όρμο Πορί, όπου μπορείτε να πάτε και με καΐκι. Καταπληκτικές παραλίες θα βρείτε και στο Κάτω Κουφονήσι, όπως είναι το λεγόμενο «Νερό». Στην Ηρακλειά κολυμπήστε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Δέκα λεπτά με τα πόδια από εκεί βρίσκεται η φανταστική παραλία Λιβάδι και λίγο πιο κάτω το Πηγάδι. Μπορείτε όμως να πάτε με βαρκούλα και στη δυτική πλευρά του νησιού, όπου σας περιμένουν οι υπέροχες παραλίες Σπηλιά, Βουρκάρια, Καρβουνόλακκος και Αλιμιά. Πανέμορφες και πάμπολλες είναι και οι παραλίες της Σχοινούσας, όπως το Φύκιο, η Ψιλή Άμμος, που είναι και η ωραιότερη του νησιού, και η Φοντάνα. Οι παραλίες Βαζαίου και Λιόλιου, που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, αλλά και η Αλιγαριά, το Λιβάδι, το Τσιγκούρι και το Σιφνέικο, που βρίσκονται δυτικά. Στη Δονούσα κολυμπήστε στο κλασικό Λιβάδι, στον όμορφο Κέδρο, στο Βαθύ Λιμενάρι και στις τρεις αμμουδιές της Καλοταρίτισσας: Σαπουνόχωμα, Βλυχός και Μέσα Άμμος.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με το πλοίο από τον Πειραιά. Λιμεναρχείο, τηλ.: 210-4226000. Πρακτορείο, τηλ.: 210-4121172. Λιμεναρχείο, τηλ.: 22850-22300.

Χρήσιμα Tηλέφωνα: Κωδικός: 22850 Πάνω Κουφονήσι: Αστυνομία: 71375, Κοινότητα: 71379. Ηρακλειά: Κοινότητα: 71545. Σχοινούσα: Κοινότητα: 71170. Δονούσα: Κοινότητα: 51600

Φαγητό: Στο Πάνω Κουφονήσι καθίστε στο Καρνάγιο, στο Ρεμέτζο, στον Καπετάν Νικόλα και στον Φοίνικα. Στο Κάτω Κουφονήσι τρέξτε στην ψαροταβέρνα του Γιάννη Βενετσάνου. Στην Ηρακλειά θα βρείτε το Στέκι, την Παναγιά, το Περιγιάλι και το Μαϊστράλι. Στη Σχοινούσα υπάρχουν καφενεδάκια με καλούς μεζέδες όπως της Μαργαρίτας, αλλά και το Πανόραμα. Στη Δονούσα καθίστε στον Καπετάν Γιώργη, στον Αποσπερίτη και στο Ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι. Στο Τζι τζι στο Μερσίνι και στη Μαρία στην Καλοταρίτισσα.

Διασκέδαση: Στο Πάνω Κουφονήσι υπάρχουν μπαράκια, ενώ στη Δονούσα ξεχωρίζει ο Σκαντζόχοιρος για την ωραία θέα και τα σπιτικά γλυκά.

Αγορές: Στην Ηρακλειά αγοράστε μέλι, κεφαλοτύρι και μυτζήθρα. Στη Σχοινούσα λαδοτύρι, πεντανόστιμη κοπανιστή και ξινομυτζήθρα και ντόπια φάβα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 27/7/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: