Σαμοθράκη

Νησί με ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, είναι ιδανικός προορισμός για χαλάρωση, περιπέτεια και εναλλακτικές διακοπές.

Η Σαμοθράκη είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου. Γνωστή ως το νησί των Μεγάλων Θεών και της Νίκης, εκπέμπει μια ιερή φυσική μαγεία που γίνεται αντιληπτή από την πρώτη στιγμή που θα τη δείτε να ξεπροβάλλει από μακριά.

Από το γραφικό λιμανάκι της Καμαριώτισσας θα ανηφορίσετε προς τη Χώρα, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού και απέχει μόλις 6 χλμ. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα στις πλαγιές του Σάος και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που θυμίζει περισσότερο χαρακτηριστικά ορεινού οικισμού παρά νησιωτικής πολιτείας. Για να απολαύσετε όλο το μεγαλείο της θα πρέπει να ανεβείτε στο κάστρο. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και το μεγαλοπρεπή Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου θα προσκυνήσετε... τις κάρες των Πέντε Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης.

Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε το σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Παλαιόπολης, που υπήρξε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο και τόπος λατρείας των αρχαίων Καβείρων. Εδώ βρέθηκε και το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Φεύγοντας από την Παλαιόπολη, θα περάσετε από τον οικισμό Καρυώτες, που είναι αρκετά αξιοποιημένος τουριστικά, και στη συνέχεια θα κατευθυνθείτε προς τα Θέρμα ή Λουτρά.

Ως την κοιλάδα του Φονιά
Τα Θέρμα είναι ένα πανέμορφο χωριό σχεδόν κρυμμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση. Εδώ υπάρχουν ιαματικές πηγές με σύγχρονες εγκαταστάσεις για να κάνετε λουτροθεραπεία. Από τα Θέρμα θα συνεχίσετε βόρεια, θα περάσετε από τα δύο δημόσια κάμπινγκ για να συναντήσετε το ρέμα του Φονιά, στις εκβολές του οποίου βρίσκεται ένα από τα τρία κάστρα των Κατελούζι. Ανηφορίζοντας το φαράγγι του ποταμού κατά μήκος του ρέματος μέσα από μια μαγευτική διαδρομή θα σας αποκαλυφθεί η ομορφότερη λίμνη του νησιού, όπου πέφτουν τα νερά ενός θεαματικού καταρράκτη. Αξίζει να κάνετε μια βουτιά, ακόμη και αν το νερό σάς φανεί υπερβολικά παγωμένο! Σκαρφαλώνοντας στις απότομες πλαγιές από το μονοπάτι θα βρεθείτε στην κοιλάδα του Φονιά όπου θα μείνετε έκπληκτοι εμπρός σε ένα εξωτικό σκηνικό με τα κρυστάλλινα νερά να σχηματίζουν λιμνούλες (τις λεγόμενες βάθρες) και καταρράκτες μέσα στα βράχια! Στην άλλη πλευρά του νησιού αξίζει να ανεβείτε στο γραφικό χωριό του Προφήτη Ηλία και στο Λάκκωμα.

Παραλίες
Στο δρόμο προς τα Θέρμα θα βρείτε πολλές παραλίες για να απολαύσετε το μπάνιο σας με ηρεμία, ενώ μετά τον Φονιά θα συναντήσετε τους Κήπους, μία υπέροχη παραλία με κατάμαυρα βότσαλα. Από το Λάκκωμα θα προσεγγίσετε την Παχιά Άμμο, την ομορφότερη και μοναδική παραλία με άμμο που υπάρχει σε όλο το νησί!

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: