Βασιλεία

Καλώς ήρθατε λοιπόν στην όμορφη Βασιλεία, την πόλη των πετυχημένων επαγγελματικών συναντήσεων και της κουλτούρας, την πόλη των ουμανιστών για την οποία ο Γερμανός φιλόσοφος Karl Jaspers έγραψε: «εδώ αισθάνομαι ελεύθερος άνθρωπος».

Η Βασιλεία βρίσκεται σε υψόμετρο 273 μέτρων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας με πληθυσμό 200.000 κατοίκους.
Εδώ κτυπάει η πολιτιστική καρδιά της Ελβετίας.

Το όνομα Βασιλεία (Basilea) αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 374μ.Χ. κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Βαλεντιανού του πρώτου. Η Βασιλεία μεταξύ των κατοίκων αποκαλείται και Herberg λόγω των butchers small animals. Κτισμένη στα γαλλογερμανικά σύνορα, με τρεις κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ελβετικό, γαλλικό και γερμανικό αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια της Ευρώπης. Εδώ βρίσκονται και οι τρεις, παγκοσμίως γνωστές, μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας CibaGeigy, Roche και Santoz. Ακόμη η Βασιλεία αποτελεί την «αποθήκη καυσίμων» της Ελβετίας, αφού σε αυτή την περιοχή της χώρας βρίσκονται οι τεράστιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Η παλιά πόλη

Εκείνο όμως που κάνει περήφανη την Βασιλεία είναι η παλιά της πόλη. Οι κάτοικοί της έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση το μεγαλύτερο τμήμα της, ώστε, ανεπιφύλακτα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης.
Περπατώντας στα σοκάκια της παλιάς πόλης θα θαυμάσετε γραφικά γοτθικού ρυθμού τμήματα της, ενώ σίγουρα την προσοχή σας θα τραβήξουν τα ακόμη πιο γραφικά σιντριβάνια που στολίζουν τα σταυροδρόμια και τις πλατείες της. Κι αν η κούραση της περιήγησης βαρύνει τα βήματά σας τα πέτρινα παγκάκια(φύρομπενπαν) προσφέρονται για ένα διάλειμμα ξεκούρασης.
Μη φανταστείτε όμως ότι η παλιά πόλη είναι ένα είδος μουσείου. Αντίθετα σφύζει από ζωή. Μπιραρίες με εκλεκτούς μεζέδες, ζαχαροπλαστεία και άλλες γωνιές με πολύ-πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα θα σας βοηθήσουν με τη σειρά τους να μπείτε γρήγορα στο ρυθμό ζωής της πόλης, προσφέροντάς σας παράλληλα ιδιαίτερα ευχάριστες στιγμές.
Στη Βασιλεία σίγουρα δεν θα πλήξετε. Η εντύπωση που ίσως δημιουργηθεί κατά την άφιξή σας ότι πρόκειται για μια πόλη κάπως ανιαρή γρήγορα θα διαψευστεί.
Θέατρα, κινηματογράφοι, disco, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, όπερα, κονσέρτα κλπ περιλαμβάνονται σε μερικές από τις πολλές προτάσεις που έχει να κάνει η Βασιλεία στους επισκέπτες της.
Σημειώστε ότι έχει δύο συμφωνικές ορχήστρες, ενώ δίνονται περισσότερα από χίλια κονσέρτα το μήνα για τους «εραστές» της μουσικής.

Τα μουσεία
Ένα μέρος των «θησαυρών» της Βασιλείας εκτίθεται στα μουσεία της πόλης και θα χρειάζονταν πολλές μέρες για να τα επισκεφθείτε όλα. Πηγαίνετε να δείτε το Αττικό βάζο στο μουσείο με τις αντίκες, τους πίνακες- νέους και παλιούς- στο Fire Arts Museum τις ολοκληρωμένες συλλογές στον κόσμο περιλαμβάνει και παλιά αριστουργήματα ή την υπέροχη συλλογή μουσικών οργάνων μεταξύ των οποίων και το φλάουτο του Μπετόβεν.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα Μουσεία μοντέρνας τέχνης στο Kunsthalle, Ανατομίας, Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο του Σινεμά με τα 30.000 πόστερς καθώς και το μουσείο χαρτιού.
Μια επίσκεψη αξίζει και στον Βοτανικό κήπο για να θαυμάσετε τις υπέροχες ορχιδέες.
Για τους φιλόζωους ή όσους συνοδεύονται από παιδιά, ο ζωολογικός κήπος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Έχει περίπου 4000 ζώα και 600 διαφορετικά είδη ζωής. Μια βόλτα με τους εκπαιδευμένους ελέφαντες ή μια παράσταση από τους θαλάσσιους ελέφαντες θα δώσει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Η Βασιλεία έχει πολλά ακόμη αξιοθέατα.
Καθώς θα διασχίζετε την κεντρική γέφυρα (το πέτρωμα της γέφυρας είναι ένα είδος γρανίτη από το Γκόταρντ μάουνταιν) αφήνοντας πίσω την clarastrasse και πηγαίνοντας προς την παλιά πόλη στο επιβλητικό κίτρινο κτίριο που φαίνεται αριστερά στεγάζεται το πρώτο ελβετικό πανεπιστήμιο (1460).
Λίγο πιο αριστερά διακρίνεται ο καθεδρικός ναός Σαιν Μάρτιν (Αγίου Μαρτίνου), ο παλαιότερος ναός της Βασιλείας (1019) ενώ ευθεία μπροστά ο δρόμος οδηγεί στην κεντρική πλατεία της πόλης (Marktplatz). Εκεί υψώνεται μεγαλόπρεπο το Rathaus, το τοπικό κοινοβούλιο (1504-1514), το οποίο λειτουργούσε ως μέγαρο της δικαιοσύνης κατά τον 16ο αιώνα.
Στη Marktplatz βρίσκεται επίσης το Brasserie Basel Stab ένα από τα πιο καλά εστιατόρια της πόλης.
Λίγο πιο κάτω ακολουθώντας την οδό Gerbergasse βρίσκεται η Barfusserplatz η οποία πήρε την ονομασία της από τους ξυπόλητους καλόγηρους οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώτη φρατζισκανή εκκλησία- ένα ψηλό γοτθικού ρυθμού κτίριο- το οποίο τώρα λειτουργεί ως Ιστορικό Μουσείο και αξίζει να επισκεφθείτε.
Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται το Stant Kasino αίθουσα συναυλιών και εκδηλώσεων, ενώ προς τα αριστερά αρχίζει ένας πεζόδρομος όπου εκεί είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι κινηματογράφοι της πόλης.
Κοντά στην Marktplatz βρίσκεται και η «Spalentor gate» η πιο όμορφη πύλη της Ελβετίας. Και η οποία χρονολογείται από το 1400.
Για διακοπές περιήγησης ή επαγγελματικούς λόγους η Βασιλεία αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες της αφού διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσει πολύ όμορφες αναμνήσεις

(πηγή: www.uti.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: