Απανωτά κρούσματα μαζικής υστερίας αναστατώνουν το Μπανγκλαντές

Μια μυστηριώδης «ασθένεια», την οποία οι ειδικοί περιγράφουν ως μαζική υστερία, οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο έξι σχολείων και ενός εργοστασίου στο Μπανγκλαντές σε διάστημα ενός μήνα.

Η πάθηση φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική: μόλις ένα άτομο παραπονεθεί για κάποια ενόχληση, όλοι γύρω του αρρωσταίνουν με παρόμοια συμπτώματα ή πέφτουν λιπόθυμοι, ανέφεραν οι γιατροί.

Τα περισσότερα θύματα είναι μαθήτριες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος υγείας στην περιφέρεια του Τζεσόρε, όπου βρίσκονται τέσσερα από τα σχολεία.

«Ξεκίνησε όταν ένα κορίτσι λιποθύμησε στο σχολείο. Σχεδόν αμέσως δεκάδες φίλες της άρχισαν να παραπονιούνται για έντονους πονοκεφάλους, ανησυχία και σωματικούς πόνους. Επηρεάστηκαν όλες μέσα σε λίγα λεπτά» είπε ο Δρ Σαλαχουντίν Καν.

«Μέχρι στιγμής, 81 μαθητές σε τρία σχολεία και ένα μαντράσα [θρησκευτικό σχολείο] έχουν χτυπηθεί από την πάθηση. Περισσότεροι από τους μισούς λιποθύμησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Κλείσαμε προσωρινά τα σχολεία και το μαντράσα» πρόσθεσε.

Ακόμα ένα περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα σε σχολείο της περιφέρειας Ναρσίνγκντι, όπου 11 μαθήτριες αρρώστησαν όταν άκουσαν ότι μια συμμαθήτριά τους είχε πεθάνει αιφνιδίως.

Στην παράκτια πόλη Τσιταγκόνγκ, 700 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο ρούχων εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα. «Ξεκίνησε όταν ένας εργάτης είπε ότι είδε ένα αντικείμενο σαν φάντασμα. Μέσα σε λίγα λεπτά όλο το εργοστάσιο είχε καταληφθεί από μαζική υστερία: οι εργάτες έπεφταν αναίσθητοι, παραπονούνταν για πονοκέφαλο, σπασμούς και δύσπνοια» ανέφερε ο Μοστάκ Χοσαΐν του εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Ελέγχου και Έρευνας Ασθενειών.

«Δεν είναι τίποτα άλλο από μαζική υστερία. Από την ασθένεια επηρεάζονται κυρίως έφηβα κορίτσια που είναι ευάλωτα από σωματική και ψυχολογική άποψη» είπε ο Χισαΐν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, περίπου 2.000 μαθητές στο Μπανγκλαντές έχουν επηρεαστεί από τον Αύγουστο του 2005, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, οι εικασίες δίνουν και παίρνουν για το παράξενο φαινόμενο. Ένας στρατιωτικός γιατρός υποστήριξε μάλιστα στην κρατική τηλεόραση ότι οι μαθήτριες έπεσαν θύματα επίθεσης με δηλητηριώδες αέριο από ξένους τρομοκράτες.

(πηγή: www.in.gr, 10/7/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: