Νησί Λάντα: Παραδεισένια ομορφιά

Το τουριστικά αναπτυσσόμενο νησί Λάντα της Ταϊλάνδης παρέχει στον επισκέπτη ό,τι ακριβώς προσδοκά η ψυχούλα του: ηρεμία κάτω από τα πυκνά δέντρα, δίπλα στη σμαραγδένια θάλασσα, και ξενοδοχεία με υψηλές υπηρεσίες και χαμηλές τιμές! Βρίσκεται στη Θάλασσα του Ανταμάν, στην ευρύτερη περιοχή του Κράμπι - για την ακρίβεια εβδομήντα μόλις χιλιόμετρα από το δημοφιλές θέρετρο. Είναι ένα καταπράσινο νησάκι, το πλάτος του οποίου φτάνει τα 6 χιλιόμετρα ενώ το μήκος του τα 30. Όπως είναι φυσικό, μέσα σε μια τόσο περιορισμένη έκταση, τα αξιοθέατα είναι λίγα, αν και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Στο Λάντα όμως δεν πας τόσο για τα αξιοθέατα όσο για το φυσικό περιβάλλον και τη θάλασσά του. Γιατί διαθέτει πυκνά τροπικά δάση και τις ομορφότερες παραλίες της Ταϊλάνδης. Αν υπολογίσετε και τις πανέμορφες παραλίες που βρίσκονται στα περισσότερα από τα εβδομήντα μικρά νησάκια που το περιβάλλουν, θα καταλάβετε γιατί το προτιμούν όλο και περισσότεροι παραθεριστές.

Αξιοθέατα
Κατά τη διαμονή σας επισκεφθείτε το Baan Sala Dan Village, το τυπικό ψαροχώρι που συνδέεται διά θαλάσσης με το Κράμπι και τα νησιά Πι Πι. Από εκεί πάρτε το δρόμο προς το νότο, για να περάσετε μέσα από το θαυμάσιο Εθνικό Πάρκο του Λάντα. Στο τέλος του, πάνω στην υπέροχη ακτογραμμή, θα δείτε και το φάρο, σύμβολο του νησιού. Επίσης θα κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες Had Hin Ngam και and Tanod. Λίγο βορειότερα, το σπήλαιο Khao Mai Kaew στο κέντρο του νησιού θα σας εντυπωσιάσει. Βεβαίως, για να το εξερευνήσετε θα χρειαστείτε οδηγό. Μια ­επίσκεψη στο χωριό των τσιγγάνων της θάλασσας, μιας φυλής ψαράδων που υποστηρίζουν ­ότι κατάγονται από πειρατές, θα σας φέρει σε επαφή με τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Μια ακόμα επίσκεψη σε μια φυτεία καουτσούκ θα σας γνωρίσει όλη την κοπιώδη διαδικασία που χρειάζεται για να φτάνει στα χέρια μας αυτό το ­αγαθό της σύγχρονης κοινωνίας. Από όλες ­όμως τις βόλτες η πιο ενδιαφέρουσα είναι στην Παλιά Πόλη του Λάντα, σε ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο στην ακροθαλασσιά πάνω σε πασσάλους. Εδώ θα νιώσετε σαν να ­επιστρέφετε στο παρελθόν. Ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στον κεντρικό δρόμο με τα πανέμορφα ξύλινα σπίτια αριστερά και δεξιά του. Μην παραλείψετε να πιείτε ένα τσάι στις χαριτωμένες καφετέριες του χωριού, να ψωνίσετε πολύχρωμες αιώρες από ένα ­υπέροχο μαγαζί που θα βρείτε στο κέντρο του και να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο, όπου μέσα από διάφορα αντικείμενα και φωτογραφίες θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία της περιοχής. Και μετά, δρόμο για κάποια από τις κοντινές παραλίες για άλλο ένα μπάνιο, όσο ακόμη οι παραλίες αυτές είναι άδειες ­από κόσμο. Γιατί τα νέα για την ομορφιά του Λάντα ταξιδεύουν παντού και οι τουρίστες από ­όλα τα μέρη της υφηλίου έχουν αρχίσει να καταφθάνουν.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πετάξετε με την εταιρεία Thai Airways (τηλ.: 210-9692020) για Μπανγκόκ. Από εκεί θα πάτε στο Κράμπι και στο νησί θα περάσετε με φέρι ή ταχύπλοο, ­ανάλογα με το πρακτορείο σας.

Διαμονή: Pimalai Resort 5* LUX ­εξαιρετικό. Πολύ καλά: Southern Lanta, Andaman Lanta Resort. Relax bay resort σε γαλλικό στυλ αλλά με ταϊλανδική φιλοξενία, Lanta Palace Resort και Papillon Resort με πολύ καλές τιμές.

Χρήσιμα: Κλίμα: ζεστό και υγρό. Γλώσσα: Θα συνενοήστε στα αγγλικά. Νόμισμα: Μπατ (1 ευρώ = 50 μπατ)

Φαγητό: Γιορτή ψαροφαγίας και θαλασσινών. Φρέσκα και φτηνά. Τρέξτε στα: Baan Laanta Bay View Restaurant (ίσως το καλύτερο του νησιού), Sunset Restaurant (μικρό με ταϊλανδική κουζίνα και φτηνό). Cook Kai (καλό σπιτικό φαγητό). Επίσης: River Restaurant, Thai Cuisine.

Διασκέδαση: ­Όμορφα μπιτς μπαρ ­όπου θα χαλαρώσετε στην άμμο ακούγοντας ρέγκε και πίνοντας το ποτό σας μέχρι το ξημέρωμα. Charlee BARleys, Mooks bar, Oscar's Bar.

Αγορές: Παζάρια με μαϊμούδες και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας. Καλή ποιότητα, καλές τιμές, αφού βεβαίως κάνετε τα απαραίτητα ντιλ...

(πηγή: www.7merestv.gr, 18/7/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: