Η «χάρτα» για τις έξυπνες διακοπές μας

Δεν είναι δύσκολο να αποφύγουμε τις κακοτοπιές στις διακοπές, ενώ μπορούμε να κλείσουμε χαμηλότερες τιμές ακόμη και την τελευταία στιγμή. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τη «χάρτα» των έξυπνων διακοπών.

Κράτηση στο ξενοδοχείο

- Μην ξεχνάτε να ζητάτε απόδειξη από το ξενοδοχείο. Σας κατοχυρώνει σε οποιαδήποτε διαφορά με την επιχείρηση.

- Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται ή όχι κάθε παραγγελία για δωμάτιο που του έχει υποβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο (τηλεφωνικά, εγγράφως ή με email) αναφέροντας τις λεπτομέρειες της μίσθωσης (τύπος δωματίου, ημέρες κράτησης, τιμή). Η έγγραφη απάντηση κατοχυρώνει πελάτη και ξενοδόχο ταυτόχρονα.

- Η προκαταβολή για την κράτηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% του συνολικού κόστους διαμονής αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μίσθωμα μιας ημέρας.

- Σε περίπτωση ακύρωσης από τον πελάτη, εφόσον αυτή γίνει 21 ημέρες πριν από τη συμφωνημένη άφιξη, ο ξενοδόχος υποχρεούται να επιστρέψει ολόκληρη την προκαταβολή, ενώ αν η ακύρωση γίνει σε λιγότερες από 21 ημέρες ο πελάτης οφείλει στον ξενοδόχο το μισό του συνολικού ποσού της παραγγελίας που ακύρωσε.

- Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος αδυνατεί να προσφέρει δωμάτια που έχει αποδεχθεί να διαθέσει σε πελάτες, υποχρεούται να εξασφαλίσει τη διαμονή τους σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας.

- Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρήματα που του έχει παραδώσει ο πελάτης, δίνοντας σχετική απόδειξη.

Mέσω τουριστικών γραφείων

Κατά τις συναλλαγές με τουριστικά γραφεία που διαθέτουν σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ ισχύουν τα εξής:

- Το τουριστικό γραφείο είναι υπεύθυνο έναντι του καταναλωτή για όλες τις υπηρεσίες που του προσφέρει (ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης, ενοικίαση αυτοκινήτων κ.λπ.), εκτός των περιπτώσεων ευθύνης του ίδιου του καταναλωτή, τρίτου προσώπου ή ανωτέρας βίας.

- Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης του τουριστικού γραφείου και του γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων, πρέπει να έχει έγγραφη ενημέρωση για τους αναλυτικούς όρους της παροχής των προϊόντων και υπηρεσιών πριν προβεί στην αγορά τους. Ειδικότερα, για τα Οργανωμένα ταξίδια, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο είναι προκαθορισμένος συνδυασμός τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα στοιχεία, δηλαδή μεταφοράς, διαμονής ή άλλης παροχής (συμμετοχή σε επαγγελματική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική εκδήλωση, κ.λπ.) είναι υποχρεωτική η σύναψη σχετικής σύμβασης στην οποία αναφέρονται:

- Οι όροι των παροχών που περιλαμβάνονται στη σύμβαση αυτή, (η τιμή, η κατηγορία του καταλύματος).

- Τα μέσα μεταφοράς, τα παρεχόμενα γεύματα, το δρομολόγιο, πληροφορίες σχετικά με τα διαβατήρια και τις απαραίτητες θεωρήσεις, προϋποθέσεις ακύρωσης, ξεναγήσεις, εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κ.λπ.

- Η ύπαρξη ασφαλιστικής σύμβασης στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι, σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης του τουριστικού γραφείου, ο καταναλωτής, πέραν των άλλων αξιώσεων, δικαιούται επιστροφή των καταβληθέντων.

- Αν γίνει η κράτηση μέσω κάποιου διαδικτυακού τουριστικού γραφείου θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση ότι αυτό είναι πραγματικό τουριστικό γραφείο αδειοδοτημένο από τον ΕΟΤ. (Προσοχή σε ιστοσελίδες που δεν αναφέρουν πουθενά φυσική διεύθυνση της επιχείρησης και δεν παρέχουν άλλα στοιχεία επικοινωνίας εκτός του email).

Για φθηνότερες διακοπές

Ακόμη και αυτή την περίοδο μπορεί να εξασφαλίσει κανείς καλύτερες τιμές κατά το κλείσιμο των διακοπών του αρκεί να γνωρίζει τα παρακάτω:

- Ειδικές τιμές δίνονται για τη φιλοξενία των παιδιών στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς. Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ξενοδοχείων που το ένα παιδί φιλοξενείται δωρεάν.

- Iδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν αναφέρεται σε μία προσφορά μόνο ο προορισμός και η τιμή του πακέτου, χωρίς να διευκρινίζεται η κατηγορία και η επωνυμία του ξενοδοχείου, καθώς διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό η τελική δαπάνη.

- Πολλές φορές αλλάζει η τιμή όταν τα δωμάτια έχουν θέα στη θάλασσα.

- Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παρέχουν και στον Ελληνα τη δυνατότητα να κλείσει το πακέτο των διακοπών του με τη μέθοδο του all inclusive, δηλαδή όλα τα πρόσθετα έξοδα πέραν της διαμονής περιλαμβάνονται στο ποσό που θα πληρωθεί εξ αρχής.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 27/7/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: