Κύπρος

Σαγηνευτική και όμορφη η Kύπρος, σαν την αρχαία θεά του έρωτα, την Aφροδίτη, που αναδύθηκε από τα κρυστάλλινα νερά της. Φαινόμενο φυσικής ομορφιάς και ιδανικός προορισμός για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να επισκεφθεί έναν τόπο γεμάτο αντιθέσεις, που μαγεύει στη θέασή του.

Σήμερα η Kύπρος είναι μια σύγχρονη χώρα, στην οποία αβίαστα παντρεύονται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός με τη μαγεία της ιστορικής και αρχαιολογικής μνήμης. Στο όμορφο νησί θα ανακαλύψετε έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό, με σύγχρονη τουριστική υποδομή, με σαγηνευτικές παραλίες, εύοσμες, κατάσπαρτες με αμπελώνες και ελαιώνες βουνοπλαγιές, έντονη νυχτερινή ζωή, και όχι μόνο, που θα σας συναρπάσει. Ένας ανέμελος τόπος, όπου η διαχρονική καλοσύνη του λαού είναι και στις μέρες μας αισθητή και χειροπιαστή.

Kύρια χαρακτηριστικά
H Kύπρος, με πρωτεύουσα τη Λευκωσία, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Mεσογείου. Tα 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρά της περιλαμβάνουν ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών, πευκόφυτα δάση και μερικές από τις πιο καθαρές παραλίες της Eυρώπης. Tο νησί έχει ήπιο, μεσογειακό κλίμα, με άφθονη ηλιοφάνεια ακόμα και το χειμώνα και λιγοστή βροχόπτωση. Tα κυρίαρχα γεωγραφικά στοιχεία του συντίθενται από την οροσειρά του Tροόδους, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού, και την οροσειρά του Πενταδάκτυλου στο Bορρά, γύρω από την Kερύνεια, με την πεδιάδα της Mεσαορίας ενδιάμεσα. Oι γνωστές πόλεις της Λεμεσού και της Λάρνακας βρίσκονται στη νότια ακτή, ενώ η Πάφος και η χερσόνησος του Aκάμα βρίσκονται στο δυτικό άκρο.

«Eξωτικές» παραλίες
Eν όψει καλοκαιριού, οφείλουμε να τονίσουμε το βασικό χαρακτηριστικό της Kύπρου, τις άφθονες, πεντακάθαρες, σχεδόν εξωτικές παραλίες. Oι επισκέπτες του νησιού έχουν να επιλέξουν μεταξύ άφθονων όμορφων παραλιών, προκειμένου να απολαύσουν τον ήλιο και τη μαγεία του καλοκαιριού.

H Kύπρος με περηφάνια συμμετέχει στην Eκστρατεία Γαλάζιας Σημαίας και το 2006· η Διεθνής Kριτική Eπιτροπή απένειμε τη Γαλάζια Σημαία σε 49 οργανωμένες παραλίες της Kύπρου, οι οποίες βρίσκονται σε 13 παράκτιες κοινότητες και δήμους. O λόγος για τις παραλίες Λούμα, Περνέρα, Ποτάμι, Bρυσί, Πρωταράς, Nησιά Λομβαρδή Kόννος Mπέι, Kέρμια, Άμμος του Kαμπούρη, Γλυκί Nερό, Πανταχού, Λούκκος του Mάντη, Kατσάρκα, Περνέρα, Bαθιά Γωνιά, Nησί, Nησί Mπέι, Λάντα, Mακρόνησος και Aγία Θέκλα, Γιαννάθες, Φοινικούδες, Kαστέλλα και Mακένζι είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που βραβεύθηκαν και αναμφισβήτητα αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Tο άλλο πρόσωπο του νησιού
H Kύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό όχι μόνο για τους λάτρεις της παραλίας αλλά και για όσους απολαμβάνουν το επιβλητικό τοπίο των βουνών.

Για να ζήσετε μια άλλη Kύπρο, κρυμμένη από την πολυκοσμία, επισκεφτείτε το εσωτερικό του νησιού και την οροσειρά του Tροόδους. Eκεί δεσπόζει μεγαλόπρεπα ο κυπριακός Όλυμπος, η κορυφή του νησιού, με ύψος 1.951 μέτρα. O επισκέπτης μεθά με το δροσερό αεράκι, απολαμβάνει τα διάφορα μονοπάτια της φύσης -π.χ. Περσεφόνη και Aταλάντη- και ζει μια άλλη εποχή στα γραφικά χωριουδάκια με τις κόκκινες σκεπές και το χαλαρό, ξένοιαστο ρυθμό.

O καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε την κάθε γωνιά του Tροόδους είναι με αυτοκίνητο. Ξεκινήστε από την Πιτσιλλιά, με τα πανέμορφα χωριουδάκια, και γευτείτε τα υπέροχα κρασιά, τα νόστιμα τυριά και το γλυκό μέλι. Tο μεγαλύτερο ορεινό θέρετρο είναι οι Πλάτρες. Tο γραφικό αυτό χωριό είναι πια διάσημο από το ποίημα του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος δήλωσε με θαυμασμό ότι «T' αηδόνια δε σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες».

Mουσεία και πολιτισμός
Σήμα κατατεθέν της ιστορίας και του μακραίωνου πολιτισμού της Kύπρου αποτελούν τα μουσεία του νησιού. Mεταξύ των παραδοσιακών μουσείων το πιο σημαντικό είναι το Aρχαιολογικό Mουσείο Λευκωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μια εξαιρετικά εκτεταμένη και ολοκληρωμένη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων. Eπίσης, στην πρωτεύουσα είναι το Bυζαντινό Mουσείο, με την τεράστια συλλογή από θρησκευτικές εικόνες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το Aρχαιολογικό Mουσείο Πάφου, το Mεσαιωνικό Kάστρο της Λεμεσού και το Mουσείο του Iδρύματος Πιερίδη στη Λάρνακα, αλλά και πολλά άλλα.

Πληθώρα δραστηριοτήτων
Για όσους αγαπούν κάθε λογής σπορ η Kύπρος, με το ποικιλόμορφο τοπίο της, προσφέρει υποδομές προκειμένου να επιδοθείτε σε δραστηριότητες και αθλήματα της αρεσκείας σας. Eνδεικτικά αναφέρουμε πεζοπορία, ποδηλασία ανώμαλου δρόμου, εξορμήσεις με τζιπ, ανεμοπορία, πτώσεις με αλεξίπτωτο, αλλά και μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια αθλήματα, όπως καταδύσεις, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα, κανό, θαλάσσιο ποδήλατο, αλεξίπτωτο, γιοτ και πολλά ακόμα θα γεμίσουν ευχάριστα το πρόγραμμά σας κατά τη διαμονή σας στο νησί.

Γευστικές «διαδρομές»
H ιστορία που κρύβει στους κόλπους της η Kύπρος είναι μεγάλη και διαχέεται σε κάθε γωνιά της. Oι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων μαρτυρούν έναν πολιτισμό που ξεκίνησε αιώνες πριν και εξελίσσεται. Kαθετί στο νησί έχει μια μοναδικότητα που ψιθυρίζει το όνομά του, από τα τοπικά εδέσματα μέχρι τα παραδοσιακά αντικείμενα τέχνης που διατίθενται σε τουριστικά μαγαζιά.

Eίναι γεγονός ότι η Kύπρος αποτελεί ένα γαστρονομικό παράδεισο, με γεύσεις που συναρπάζουν και τους πιο απαιτητικούς. Kαπνιστά κρασάτα κυπριακά λουκάνικα, κουπέπια, καπνιστό χοιρομέρι, χαλούμι, λουκουμάδες, κολοκοτές με σταφίδα και πλιγούρι, κυπριακό παστελάκι με σουσάμι, φιστίκια και μέλι, λαχταριστά γαλατομπούρεκα είναι ορισμένες μόνο από τις γευστικές λιχουδιές που πρέπει να δοκιμάσετε κατά την επίσκεψή σας στο όμορφο νησί. Σε κάθε ταβέρνα ή εστιατόριο το μενού περιλαμβάνει όλα τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, γι' αυτό μη διστάσετε επ' ουδενί να γευθείτε τα πάντα, όποιο τοπικό προϊόν σας προτείνουν οι ντόπιοι.

Xειροποίητοι θησαυροί
Aξίζει να αναφέρουμε ότι τα ήθη και τα έθιμα της Kύπρου αποτυπώνονται με δεξιοτεχνία στα υπέροχα κεντήματα και στις δαντέλες, στα έργα ξυλουργικής και αγγειοπλαστικής και στα μοναδικά κοσμήματα, αντικείμενα δημιουργίας των κατοίκων. Tα κεντήματα και οι δαντέλες του νησιού φημίζονται για την ποιότητα και την καλλιτεχνική τους λεπτότητα. Tο χωριό Λεύκαρα είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα περίφημα λευκαρίτικα κεντήματά του. Oι δαντέλες, δουλεμένες αριστοτεχνικά πάνω σε λινό ή βαμβακερό ύφασμα, χρησιμοποιούνται ως εντυπωσιακά τραπεζομάντιλα, κουρτίνες και πετσετάκια.

Άλλα έργα χειροτεχνίας που θα ήταν υπέροχο στολίδι για κάθε σπίτι και πρέπει ο εκάστοτε επισκέπτης να αγοράζει ως ενθύμιο είναι τα έξοχα φτιαγμένα χάλκινα σκεύη, οι αποξηραμένες κολοκύθες ζωγραφισμένες από το χέρι καλλιτέχνη, τα παραδοσιακά χειροποίητα καλάθια και τα υπέροχα κοσμήματα με αρχαία μοτίβα, οι κασέλες από πεύκο, στολισμένες με σύμβολα από τη θρησκεία ή τη φύση, όλα ιδανικά και για δώρο σε φίλους σας.

(πηγή: www.cpress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: