Βάθεια

Στη μεσαία χερσόνησο της Πελοποννήσου και στο νοτιότερο άκρο της Μάνης βρίσκεται μια ξεχωριστή πέτρινη πολιτεία.

Η Βάθεια διατηρεί ακέραιο τον παραδοσιακό μανιάτικο χαρακτήρα της και με τη γραφικότητά της δημιουργεί στον επισκέπτη ένα αίσθημα νοσταλγίας, αντίθετα με το αφιλόξενο παρελθόν της, το γεμάτο μύθους και θρυλικές βεντέτες. Σήμερα η Βάθεια υποδέχεται όλο το χρόνο εκατοντάδες τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά αυτό το τόσο ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής γης. Κατηφορίζοντας από τη δυτική πλευρά της Μάνης, έχοντας αφήσει πίσω την Αρεόπολη, το σπήλαιο του Διρού και τον Γερολιμένα και μετά τα Άλικα και τον Κυπάρισσο, δύο χαρακτηριστικά χωριά της Μάνης, ο δρόμος στρίβει απότομα. Από εκεί θα αντικρίσετε στην κορυφή ενός λόφου τους επιβλητικούς πέτρινους πύργους της Βάθειας. Η παλιά μανιάτικη πολιτεία είναι ολόκληρη ένα αξιοθέατο και θα το διαπιστώσετε πλησιάζοντας περισσότερο τους πύργους της που αποτελούν θησαυρό της ελληνικής παράδοσης. Η ιστορία της ξεκινά από το 16ο αιώνα, αλλά η Βάθεια απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα μετά το 18ο αιώνα. Περπατώντας στα στενά πετροσόκακα θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο. Πυργόσπιτα, εκκλησίες και λιοτρίβια στριμώχνονται ασφυκτικά συνθέτοντας ένα μοναδικό στον κόσμο σύνολο. Η θέα από την πολιτεία είναι μοναδική από κάθε πλευρά, αφού από τη μια μεριά της βλέπει στην άγρια ομορφιά των βουνών και από την άλλη στο καταγάλανο πέλαγος. Ευτυχώς ο ΕΟΤ ανακάλυψε αρκετά νωρίς την ανεκτίμητη αξία του τότε μισοεγκαταλειμμένου οικισμού και αναπαλαίωσε πολλούς από τους πύργους μετατρέποντάς τους σε ξενώνες που δένουν αρμονικότατα με το παραδοσιακό περιβάλλον.

Εκδρομές
Αν ο καιρός το επιτρέπει θα πάρετε από τον Γερολιμένα το καΐκι που κάνει τον περίπλου της Χερσονήσου από το Μαρμάρι και γύρω από το Ταίναρο ως τα βόρεια, στον Κότρωνα. Πλέοντας νότια, θα δείτε πρώτο πρώτο το Πόρτο Στέρνες, όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν ο ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα. Συνεχίζοντας θα φτάσετε στο ακρωτήριο Ταίναρο, με το μεγάλο φάρο στο πιο νότιο άκρο της χερσονήσου, και θα το τριγυρίσετε για να βρεθείτε στην ανατολική πλευρά της, στο πανέμορφο Πόρτο Κάγιο. Το Πόρτο Κάγιο ονομάστηκε έτσι από τα χιλιάδες ορτύκια (Port aux Cailles = λιμάνι των ορτυκιών) που ξεκουράζονταν εκεί, στον τελευταίο τους σταθμό, πριν πετάξουν για θερμότερα μέρη. Έπειτα θα περάσετε από το Αχίλλειο, θα δείτε τον Άγιο Κυπριανό, την Κοκκάλα και το Σολοτέρι και θα φτάσετε στον τελευταίο σας προορισμό, Aπου είναι ο γραφικός Κότρωνας. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και να γνωρίσετε και άλλα όμορφα χωριά και παραλίες.

Παραλίες
Κοντά στη Βάθεια μπορείτε να κολυμπήσετε στα Άλικα, στο Μαρμάρι και στο Πόρτο Κάγιο. Προσοχή: η θάλασσα εκεί είναι κρύα, άγρια και με ρεύματα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 1/6/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: