Λευκάδα

Απόκρημνοι βράχοι, χρυσές αμμουδιές, σμαραγδένια νερά, φιλόξενοι άνθρωποι, ιστορικά αξιοθέατα... Ένας ονειρεμένος τόπος διακοπών!

Tο όνομά της πήρε από τους κάτασπρους βράχους που κατεβαίνουν στην μπλε θάλασσα... Βρίσκεται στη μέση του Ιονίου Πελάγους, έχει υπέροχη φύση, όμορφα χωριά, καταπληκτικές παραλίες, τέλεια τουριστική υποδομή και προσφέρεται για οικονομικές διακοπές.

Γνωριμία με το νησί
Στη Λευκάδα μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας διασχίζοντας τη γέφυρα των 50 μ. που την ενώνει με την Αιτωλοακαρνανία. Μόλις περάσετε τη γέφυρα, σας υποδέχεται το υπέροχο μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας, χτισμένο το 1300 από το Σικελό Ορσίνι, αλλά και η Λιμνοθάλασσα, ένας από τους πιο αξιόλογους υγροβιότοπους του Ιονίου. Η πόλη της Λευκάδας είναι η γενέτειρα σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων, όπως ο Βαλαωρίτης, ο Σικελιανός, ο Σβορώνος.

Περάστε πρώτα από την παλιά πόλη για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά κτίσματα. Κάποια έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία, όπως το σπίτι όπου γεννήθηκε ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, Κουιζούμι (Λευκάδιος Χερν). Κάντε τη βόλτα σας στο Μποσκέτο, το καταπράσινο πάρκο που στολίζεται με προτομές ποιητών και γνωστών καλλιτεχνών της Λευκάδας. Επισκεφτείτε στη συνέχεια τη Δημόσια Βιβλιοθήκη με τη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης, τη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας με πλούσια συλλογή ευρημάτων από το 2000 π.Χ., το Λαογραφικό Μουσείο του Ορφέα «Πανταζής Κοντομίχης», το Μουσείο Φωνογράφου και το Μουσείο Παλαιών Ενθυμημάτων, από την εποχή της ρομαντικής Λευκάδας.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, όπου φυσικά επιβάλλεται να κάνετε το παραδοσιακό σουλάτσο και να καθίσετε σε ένα από τα καφενεία για να πιείτε μια δροσιστική σουμάδα. Στη συνέχεια, θα ανηφορίσετε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, που είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του νησιού, και στο εκκλησάκι του Παντοκράτορα, στο προαύλιο του οποίου βρίσκεται ο τάφος του Βαλαωρίτη. Αξίζει, επίσης, να κάνετε μία στάση στις εκκλησίες του Αγίου Μηνά και του Αγίου Ιωάννη του Αντζούση, στο σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανισμό.

Εκδρομές - Παραλίες
Οι όμορφες εξοχές, όμως, σας περιμένουν. Πάρτε το δρόμο που κατευθύνεται προς το νότιο μέρος του νησιού και κάντε μία στάση στη Λυγιά, ένα γραφικό ψαροχώρι. Αφού ρίξετε μια βουτιά στην πανέμορφη παραλία της, κάντε μια παράκαμψη για να δείτε τη μαγευτική Κοιλάδα του Έρωτα. Επόμενη στάση η Νικιάνα, παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο μέσα στο πράσινο, με την εκκλησία της Παναγιάς, μια θαυμάσια παραλία και μαγευτική θέα προς τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. Στη συνέχεια, θα φτάσετε στο κοσμοπολίτικο Νυδρί.

Να πάτε στον προϊστορικό οικισμό για να δείτε τους πανέμορφους καταρράκτες και τις λιμνούλες και, φυσικά, να πάρετε το εκδρομικό καραβάκι που κάνει το γύρο των νησιών που βρίσκονται απέναντι από το Νυδρί - το θρυλικό Σκορπιό του Ωνάση, τη Μαδουρή με το αρχοντικό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το Σκορπίδι του Λιβανού, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό.
Νοτιότερα από το Νυδρί θα βρείτε όμορφες παραλίες στον Βλυχό και το Γένι, ενώ στο γραφικό οικισμό του Πόρου θα δείτε το μεσαιωνικό πύργο. Πολύ όμορφες τοποθεσίες είναι επίσης ο Μικρός Γιαλός, τα Σύβοτα και ο Εύγηρος με την περίφημη Χοιροσπηλιά.

Σειρά έχει η Βασιλική, όπου συνωστίζονται οι λάτρεις του σερφ. Συνεχίστε προς τον Άγιο Πέτρο και φτάνοντας στο Καμήλι στρίψτε αριστερά για να πάτε στην πανέμορφη παραλία των Εγκρεμνών και, βέβαια, στο μοναδικό Πόρτο Κατσίκι. Στο δρόμο σας θα βρείτε το Αθάνι και προχωρώντας βόρεια το Καλαμίτσι και το Κάθισμα. Κάντε το μπάνιο σας στην όμορφη πλαζ του Άγιου Νικήτα και σκαρφαλώστε μέχρι το παραδοσιακό ορεινό χωριό Καρυά. Απολαύστε, όμως, και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από το ακρωτήρι Λευκάτας, απ' όπου αυτοκτόνησε η Σαπφώ, ερωτοχτυπημένη.

Φεύγοντας, αγοράστε κάποια παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως: παστέλια, μαντολάτα, σουμάδα, ροζολί, λάδι, φακή από την Εγκλουβή, σαλάμι και λουκάνικα, αυγοτάραχο, λευκό και κόκκινο κρασί. Από το Αθάνι προμηθευτείτε νόστιμο θυμαρίσιο μέλι. Περίφημα είναι τα κεντήματα της Καρυάς.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Το νησί συνδέεται με τη στεριά με γέφυρα. Απέχει 380 χλμ. από την Αθήνα και 492 χλμ. από τη Θεσ/νίκη. Αν δεν έχετε ΙΧ μπορείτε να πάτε με λεωφορείο (ΚΤΕΛ Αθήνας: 210-5250108, Θεσ/νίκης: 2310-545303) ή αεροπορικώς στο Άκτιο. Από εκεί (18 χλμ.) θα σας μεταφέρει λεωφορείο.
Διαμονή: Πληροφορίες θα βρείτε στο site της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας www.lefkada.gr, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, τηλ.: 21266, 21267, 21608, www.family-hotels.gr και από την Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας, τηλ.: 24539.
Χρήσιμα: Αυτόματο: 26450, Δήμος: 23000, Τουριστική Αστυνομία: 29379, Λιμεναρχείο: 22322.

Φαγητό - Διασκέδαση
Καθίστε για πρωινό στο Μποσκέτο στη Λευκάδα. Στην παλιά πόλη να φάτε στο Ρεγάντο και στη Ρομάντικα. Πολύ καλούς μεζέδες θα γευθείτε στο Μόλο. Στον Άγιο Νικήτα να περάσετε από το Πορτόνι και τη Σαπφώ. Στη Λυγιά να φάτε στις ψαροταβέρνες του Γιάννη και του Ξούρα. Στο Αθάνι δοκιμάστε τα μαγειρευτά της Λευκάτας. Στη Νικιάνα να καθίσετε στον Μηνά, στο Σπίτι του Κολονέλου και στην ταβέρνα Πανταζής.

Πιείτε το ποτό σας στην όμορφη αυλή του Coconut και μετά επισκεφτείτε το Il Posto και το Εxcess.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: