Λέρος

Δαντελωτές ακτές, αμμουδερές παραλίες, φυσικά λιμάνια, πολύ πράσινο και γραφικοί οικισμοί συντελούν στο να εκπλαγεί ο επισκέπτης φτάνοντας στο νησί. Η Λέρος είναι το νησί των αντιθέσεων αλλά και της αρμονίας. Έχει πολύ υγιεινό κλίμα και πανάρχαια ιστορία. Ήταν το νησί της ’ρτεμης και κατοικείται από τον 8ο αι. π.Χ.

Οδοιπορικό
Η σύγχρονη Λέρος αρνείται πεισματικά να προσαρμοστεί στους έντονους ρυθμούς. Τα κάτασπρα σπίτια φιλοξενούν ανθρώπους ήσυχους που ξέρουν να απολαμβάνουν τον ήλιο και την ξεγνοιασιά. Ανθρώπους πάντα έτοιμους να σας κεράσουν στο πέρασμά σας.
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Λέρου έχει ως στόχο της την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του νησιού, τις ενέργειες που αφορούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τις πολιτιστικές παρεμβάσεις και τη γενικότερη προβολή του νησιού. Οι 8.000 κάτοικοι της Λέρου και η Αναπτυξιακή Σύμπραξη φροντίζουν ώστε το νησί να διατηρήσει τη ζωντάνια του, τις παραδόσεις του και να αποτελέσει κέντρο δραστηριότητας και για τα γειτονικά νησιά.

Θα φτάσετε στο Λακκί, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, με άψογη ρυμοτομία, πάρκα και υπέροχα κτίρια που χτίστηκαν από τους Ιταλούς. Εκεί βρίσκονται δύο συμβολικά μνημεία, το ένα για να θυμίζει τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» και το άλλο για τα θύματα του πολέμου. Δείτε την εκκλησία του Αϊ-Γιάννη του Θεολόγου και τα όμορφα εκκλησάκια στην είσοδο του κόλπου και συνεχίστε νότια προς τον Ξηρόκαμπο. Κατεβείτε την πέτρινη σκάλα που θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας, χτισμένο σε μία σχισμή βράχων δίπλα στη θάλασσα.

Επισκεφτείτε έπειτα τους τρεις -ενωμένους πλέον- οικισμούς του νησιού: τον Πλάτανο, την Αγία Μαρίνα και το Παντέλι. Στην είσοδο του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται το Μπούρτζι. Η πόλη κοσμείται από θαυμάσια αρχοντικά, ενώ αξίζει να κάνετε μία επίσκεψη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Περάστε από τον παλαιοχριστιανικό ναό με τα αξιόλογα ψηφιδωτά και δείτε τον αλευρόμυλο, ένα από τα μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από τον Πλάτανο θα ανεβείτε τα 300 σκαλιά που βγάζουν στο Κάστρο, το οποίο ανοικοδομήθηκε από Ιωαννίτες ιππότες. Η θέα από εκεί είναι μοναδική! Στο εσωτερικό του Κάστρου σώζεται το μοναστήρι της Κυράς, με όμορφες τοιχογραφίες, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και μια βυζαντινή εκκλησιαστική συλλογή. Δείτε ακόμη τα αρχοντικά του Κανδιόγλου και του Αντωνέλλου. Γνωρίστε μετά το Παντέλι και τα καταπράσινα ’λιντα.

Επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Γουρλομάτας και το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στον Πύργο του Μπελένη. Βορειότερα, στην Κόκκαλη, να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου, χτισμένο σε ένα νησάκι-βράχο που ενώνεται με τη στεριά. Πίσω από το ιερό διακρίνονται τα βυθισμένα θεμέλια ενός αρχαίου ναού.Τέλος, στο Παρθένι θα δείτε ερείπια του ναού της Αρτέμιδος και την εκκλησία της Αγίας Κιούρας.

Κολύμπι
Στο Λακκί να κολυμπήσετε στις αμμουδιές Κουλούκι και Μερικιά και στην Αγία Μαρίνα στις Πλάκες, στο Παντέλι και στο Βρωμόλιθο. Από τα ’λιντα θα πάτε στο Κριθώνι όπου θα κάνετε μπάνιο στις Γούρνες, στο Διαλισκάρι και στην Κόκκαλη. Στο Κρυφό θα δείτε μια όμορφη σπηλιά, ενώ στο Παρθένι θα απολαύσετε τις παραλίες του Αγίου Στεφάνου, του Μπελεφούτη και της Ρήνας. Με καΐκι μπορείτε να κάνετε εκδρομές στα γύρω νησιά: Αρχάγγελος, Αγία Κυριακή, Λέβιθα, Φαρμακονήσι, Τρυπητή, Κίναρος.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Με το πλοίο από τον Πειραιά το ταξίδι διαρκεί 10 ώρες. Με ταχύπλοο λιγότερο. (Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.: 210-4226000, Πρακτορείο, τηλ.: 210-4121172). Μπορείτε να πάτε και με αεροπλάνο.
* Χρήσιμα: Αυτόματο: 22470, Τουριστική Επιχείρηση Δήμου: 22109, Δημαρχείο: 23711, Λιμεναρχείο: 22224, Aστυνομία: 22222, Αεροδρόμιο: 22777, Γραφείο Τουρισμού: 25880. Χρήσιμο site: www.hellogreece.gr

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Στα ταβερνάκια ζητήστε να σας φέρουν παστό κολιό, λέρικες τυρόπιτες, χταπόδι στη θράκα, ψάρια μαρινάτα με δενδρολίβανο, μυζήθρα και διασόγαλο, ποτό που μοιάζει με σουμάδα. Δοκιμάστε ακόμη φούσκες και αχινούς. Στο Λακκί καθίστε στο Πέτρινο και στο Κουλούκι. Στο Κριθώνι μπορείτε να φάτε στη Λητώ, τις Εσπερίδες και την Τσιάγκρα. Στην Αγία Μαρίνα προτιμήστε το Θάλασσα, το Νερόμυλο και τα Κιούπια. Αν βρεθείτε στο Παντέλι, επισκεφτείτε τον Ζορμπά και την Ψαροπούλα. Στα ’λιντα, το Στέκι και το ’λιντα. Για επιδόρπιο αναζητήστε τα φρούτα γκαβάφες και τα ντόπια γλυκά πουγκάκια.
* Τα περισσότερα μπαράκια βρίσκονται στην Αγία Μαρίνα. Σημειώστε ότι στις 24 Ιουλίου αναβιώνει το έθιμο του Κλύδωνα και στις αρχές Αυγούστου γίνονται τα Μπουλαφέντεια.
* Αγοράστε είδη λαϊκής τέχνης, σερβίτσια και κεραμικά, όπως επίσης μυζήθρα, σουμάδα, μέλι, ποτά και παξιμάδια εφτάζυμα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: