Πλακιάς

Ο Πλακιάς βρίσκεται στα νότια παράλια του Νομού Ρεθύμνης, σε μια περιοχή που ονομάζεται Γιαλιά. Ήταν ένα γραφικό ψαροχώρι -το όνομα τού το έδωσαν οι ψαράδες, γιατί αποτελεί συνέχεια μιας υποθαλάσσιας πλάκας- χτισμένο στον όρμο του Λιβυκού Πελάγους, πλάι στα ερείπια της μινωικής πόλης Λάμων, με φανταστικές παραλίες τριγύρω, μια καταπληκτική φύση να το περιβάλλει και με... ηλιοφάνεια 328 ημέρες το χρόνο! Με αυτά τα χαρίσματα δεν άργησε -και μάλιστα αφού πρωτοανακαλύφθηκε από Γερμανούς τουρίστες- να μετατραπεί γρήγορα σε ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο του νομού και ολόκληρης της Κρήτης. Χτίστηκαν πολλά ξενοδοχεία και κέντρα, αλλά η γραφικότητα και η όλη κρητική ατμόσφαιρα δεν χάθηκαν.

Συγκεντρώνονται εκεί πλέον ξένοι και Έλληνες τουρίστες και κυρίως πολλοί νέοι. Περπατήστε στον Πλακιά και μετά ανεβείτε με το τρενάκι στα όμορφα ορεινά χωριά. Στο χωριό Ασώματος επισκεφθείτε το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Παπαγεωργουλάκειο. Γνωρίστε ακόμη τα όμορφα χωριά Σέλλια (5 χλμ.) και Μύρθιος (3 χλμ.).

Κοντινή περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικού όπως και θρησκευτικού ενδιαφέροντος είναι η Πρέβελη. Ακόμη, αν είστε άνθρωποι της περιπέτειας και αγαπάτε την άγρια φυσική ομορφιά, περπατήστε το Φαράγγι του Κοτσύφου. Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά φαράγγια στην περιοχή, με πιο διάσημο εκείνο της Πρέβελης.

Παραλίες
Θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες της Ελλάδας! Μπροστά στον Πλακιά υπάρχει μια πρώτη θαυμάσια παραλία, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Καλό είναι όμως να μετακινηθείτε και λίγο για να κάνετε μπάνιο και σε άλλες καταπληκτικές παραλίες που απλώνονται ανατολικά, όπως το Δαμνόνι, το Αμμούδι και τα Σχοινάρια, ή δυτικά, όπως η Σούδα και το Ροδάκινο. Όσο προχωρείτε και προς τις δύο πλευρές, θα ανακαλύπτετε κι άλλες, ήσυχες και εξίσου πανέμορφες.

Εκδρομές
Από τον Πλακιά μπορείτε να πραγματοποιήσετε θαυμάσιες εξορμήσεις σε όλη τη νότια πλευρά του νομού, αλλά και της Κρήτης. Είστε πολύ κοντά στην Πρέβελη, στην Αγία Γαλήνη, στα Μάταλα και στα Σφακιά. Μπορείτε να πάτε και στο φαράγγι της Σαμαριάς, που είναι από τα ομορφότερα της Ευρώπης και η διάσχισή του αποτελεί μια εμπειρία ζωής. Επίσης, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Φραγκοκάστελο.

Σπορ
Μπορείτε να κάνετε καταδύσεις στο θαυμάσιο βυθό της περιοχής, λειτουργεί μάλιστα και σχολή για να πάρετε σχετικά μαθήματα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε περιπάτους ή ποδήλατο, αφού υπάρχουν πολλά μονοπάτια μέσα στη φύση. Επιπλέον, οι θάλασσες της περιοχής είναι παράδεισος για ερασιτέχνες ψαράδες!

Τολμήστε το
Μοναδική εμπειρία και θεραπεία κατά του άγχους(!) είναι να καθίσετε στο καφενείο του χωριού και να πιάσετε την κουβέντα με τους «γεροφιλόσοφους» Κρητικούς πίνοντας ένα καφεδάκι ή αν προτιμάτε, μια ρακή που θα συνοδεύσετε με ωμή αγκινάρα, φρέσκα κουκιά, ελιές ή ακόμη με κεράσια ή πεπόνι.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: