Κιλκίς, Λίμνη της Δοϊράνης, Λίμνη Κερκίνη

Γνωρίστε τους οικολογικούς παραδείσους που αποτελούν τη φυσική πύλη της Ελλάδας με τα Βαλκάνια και χαρείτε τη φύση.

Αφετηρία του οδοιπορικού μας θα είναι το Κιλκίς. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το ίδιο οδοιπορικό έχοντας για αφετηρία σας τις Σέρρες.

Το Κιλκίς
Είναι μια πόλη κτισμένη γύρω από το λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο ομώνυμος μεταβυζαντινού ρυθμού ναός του 1832 με σπάνιες τοιχογραφίες. Στους πρόποδες του λόφου δείτε ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που εκτείνεται σε δύο ορόφους, σε μια τεράστια έκταση που ξεπερνά τα 1.000 τ.μ. Ο σπάνιος εσωτερικός του διάκοσμος από κοραλλιογενές υλικό το καθιστά μάλιστα 17ο ανάμεσα στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του είναι ιδανική για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων! Κατηφορίζοντας από το λόφο θα επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσετε τον περίφημο Κούρο της αρχαίας Ευρωπού καθώς και μία σειρά από κεραμικά, αγάλματα, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες. Δείτε και το πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο.

Περάστε από τον πευκόφυτο λόφο των Ηρώων για να δείτε το μνημείο των πεσόντων κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο, αλλά και από το μικρό Πολεμικό Μουσείο. Το αλσύλλιο της γειτονικής Ξυρόβρυσης είναι ιδανικό για αμέριμνες βόλτες σε καταπράσινο περιβάλλον, ενώ στα 7 χλμ. από την πόλη, στο γραφικό και καταπράσινο χωριό Μεταλλικό, θα συναντήσετε πηγές μεταλλικού νερού.

Στη λίμνη της Δοϊράνης
Ακολουθώντας το δρόμο και με κατεύθυνση την οροσειρά του Μπέλες, θα φτάσετε στην πανέμορφη λίμνη της Δοϊράνης και το γραφικό παραλίμνιο χωριό που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, ιδανικό για χαλάρωση και ηρεμία. Περνώντας από τα Χίλια Δέντρα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δοϊράνη, θα βρεθείτε σε ένα καταπράσινο δάσος πνιγμένο στις βελανιδιές. Ανεβαίνοντας βορειότερα θα διασχίσετε τις Μουριές, όπου ένας επιβλητικός καταρράκτης με εκατό μέτρα ύψος και το κατάφυτο τοπίο από πλατάνια, σφεντάμι και φράξο θα σας εντυπωσιάσουν!

Η
λίμνη Κερκίνη
Από το χωριό Καβαλάρης αξίζει να κάνετε μία παράκαμψη και να μπείτε σε άλλο νομό, προκειμένου να γνωρίσετε το μοναδικό υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης -από τους σημαντικότερους ολόκληρης της Ευρώπης-, που απλώνει τα καταπράσινα νερά του ανάμεσα στους Νομούς Κιλκίς και Σερρών (γεωγραφικά η λίμνη ανήκει στο Νομό Σερρών). Ένα μαγευτικό τοπίο με υπέροχες εικόνες από νούφαρα που επιπλέουν στην επιφάνεια σχηματίζοντας ένα μοναδικό υγρό λιβάδι, ενώ πελεκάνοι ξεκουράζονται στα γαλήνια νερά της. Εάν κατά τύχη συναντήσετε στη βόλτα σας κανένα ζαρκάδι, αλεπού ή νυφίτσα, μην εκπλαγείτε γιατί στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη θηλαστικών, αρκετά από τα οποία, όπως το ζαρκάδι, η αγριόγατα και η βίδρα, θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση. Πολύ σημαντική -από οικολογικής πλευράς- θεωρείται και η ιχθυοπανίδα της λίμνης.

Συνεχίστε το οδοιπορικό σας προς το όμορφο Πολύκαστρο και την Αξιούπολη, δίπλα στον Αξιό ποταμό, όπου αξίζει να επισκεφθείτε την ειδυλλιακή τοποθεσία «Μεγάλο ρέμα» για ψάρεμα και το Φράγμα του Μεταλλείου με την πανέμορφη λίμνη.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: