Βρυξέλλες: Η «καρδιά» της Ευρώπης

Αν οι γνώσεις σας για τις Βρυξέλλες περιορίζονται μόνο στα περί Ευρωπαϊκής Eνωσης και στις εξαιρετικές πραλίνες, τότε ακολουθήστε μας σε ένα οδοιπορικό στις ιστορικές γειτονιές της. Γνωρίστε τα μνημεία, τα πάρκα και βέβαια πιείτε μαζί μας ένα ποτήρι βελγικής μπύρας στη Grand-Place.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τη πρωτεύουσα του Βελγίου είναι η λέξη κοσμοπολίτικη. Στους δρόμους της θα ακούσεις όλες τις γλώσσες της Ευρώπης και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα διεθνές κέντρο αφού εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Commission, φιλοξενεί το αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Κατάφερε όμως να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της. Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει μια γεύση από τις ομορφιές της μέσα σε 24 ώρες. Η όψη της είναι άκρως ενδιαφέρουσα αφού η αρχιτεκτονική της συνδυάζει κτίρια γοτθικού ρυθμού , μπαρόκ, νεοκλασικά, σπίτια σε αρ νουβό και αρ ντεκό.

Σημείο αναφοράς είναι η ιστορική Grand-Place. Θεωρείται δικαίως μια από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου. Η Μεγάλη Πλατεία είναι το πολύτιμο πετράδι των Βρυξελλών. Εντυπωσιακή ως προς το μέγεθος αλλά κυρίως λόγω των εξαίσιων κτιρίων που την περιβάλλουν. Τα κανόνια των Γάλλων, το 1695, κατέστρεψαν τα περισσότερα σπίτια της περιοχής, εκτός από το Δημαρχείο και ορισμένες προσόψεις κτιρίων. Τότε πάρθηκε η τολμηρή απόφαση να ξαναχτιστούν τα εντυπωσιακά κτίρια με την περίτεχνη αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα. Το Δημαρχείο, γοτθικού ρυθμού, με τον εντυπωσιακό πέτρινο πύργο του ύψους 97μ., κερδίζει τις εντυπώσεις. Μη παραλείψετε να πιείτε μια μπύρα ή ένα χυμό στο Roy d? Espagne, το πιο διάσημο καφέ της Μεγάλης Πλατείας.

Επισκεφθείτε το Maison du Roi, που στεγάζει το μουσείο της πόλης και τη γκαρνταρόμπα του πιο διάσημου αγάλματος του γνωστού Μανεκέν Πις.

Το ίδιο το άγαλμα θα το βρείτε στη γωνία της Rue de l? Etuve με τη Rue du Chene. Θεωρείται ο πιο διάσημος πολίτης των Βρυξελλών. Λέγεται ότι πρόκειται για ένα αγοράκι που με τα δικά του? «μέσα» έσβησε τη φωτιά που είχε ξεκινήσει από τους κανονιοβολισμούς. Οποια ώρα της ημέρας και να το επισκεφθείτε είναι μονίμως περικυκλωμένο από τουρίστες.

Οι Βέλγοι λατρεύουν τα κόμικς. Ετσι δημιούργησαν ένα εκπληκτικό μουσείο αφιερωμένο στα κινούμενα σχέδια και τα κόμικς, το Centre Belge de la Bande Dessinee. Περιπλανηθείτε στο κόσμο του Τεν-τεν και των Στρούμφ, που είναι «παιδιά» Βέλγων δημιουργών. Δείτε αυθεντικά σχέδια, γνωρίστε πως γεννιούνται τα κινούμενα σχέδια και αν είστε φανατικοί των κόμικς περιπλανηθείτε στην μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του είδους της σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Κέντρο βρίσκεται στη rue des Sablesκαι είναι ανοιχτό από τη Τρίτη έως και τη Κυριακή, 10:00 πμ -18:00

Ανατολικά από τη Μεγάλη Πλατεία βρίσκεται η Βασιλική Συνοικία. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά κτίρια, ξεχωρίζει το Βασιλικό Παλάτι, που αξίζει να το επισκεφθείτε.

Τα μουσεία είναι ένα από τα μεγάλα ατού των Βρυξελλών. Δυο από τα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το πρώτο διαθέτει τη καλύτερη συλλογή φλαμανδικών έργων τέχνης. Θαυμάστε τα έργα των Μπρίγκελ, Ρούμπενς, Μπός κ.ά. Ακολουθώντας ένα μικρό διάδρομο θα μπείτε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που φιλοξενεί συλλογές των πιο γνωστών ζωγράφων του 20ου αιώνα όπως Ματίς, Πικάσο, Ντε Κίρικο, Νταλί, Μαγκρίτ, κ.ά.

Αφιερώστε χρόνο στη πλατεία Γκράντ Σαμπλόν με τα πανέμορφα σπίτια. Τα σαββατοκύριακα γίνεται ο παράδεισος εκείνων που εκτιμούν τις αντίκες. Ενώ στη πλατεία Petit Sablon είναι βέβαιο ότι το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα μπρούντζινα αγάλματα που στολίζουν τις κολώνες της και συμβολίζουν τις επαγγελματικές συντεχνίες της πόλης.

Φυσικά από τις Βρυξέλλες δεν θα μπορούσε να λείπει η Ευρωπαϊκή Συνοικία με τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η περιοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πάρτε μια ανάσα δροσιάς κάνοντας βόλτα στο Πάρκο Λεοπόλ. Βρείτε χρόνο για μια βόλτα στο Parc du Cinquantenaire.Το πάρκο δημιουργήθηκε με την συμπλήρωση 50 ετών από την ανεξαρτησία. Είναι καταπράσινο και αξίζει να το περπατήσετε κάνοντας στάσεις στο Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας αλλά και στο μουσείο Αυτοκινήτων που διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή αυτοκινήτων περασμένων δεκαετιών.

Οι Βρυξέλλες των «μικρών» και των «μεγάλων» παιδιών
Αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες με τα παιδιά σας, τότε μη παραλείψετε να κάνετε μια μικρή εκδρομή μέχρι το Ατόμιουμ. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός ατόμου κρυστάλλου του σιδήρου μεγεθυμένο 165 δισεκατομμύρια φορές. Κάθε μια από τις 9 σφαίρες του φιλοξενούν κι ένα μουσείο. Δίπλα ακριβώς από το Ατόμιουμ υπάρχει το πάρκο Μπρούπαρκ, με κινηματογράφους , νεροτσουλήθρες, εστιατόρια. Εκείνο όμως που θα τραβήξει το ενδιαφέρον «μικρών» και «μεγάλων» είναι η «Μικρή Ευρώπη». Μια ολόκληρη πολιτεία, όπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Big Ben, η Ακρόπολη, το τείχος του Βερολίνου, κ.τ.λ., σε μινιατούρες φτιαγμένες σε κλίμακα 1/25.

Οι Βρυξέλλες είναι μια καταπράσινη πόλη. Γνωρίστε τα πάρκα και τους κήπους της. Απολαύστε την γαλήνη ακόμη και στη καρδιά της πόλης. Ανακαλύψτε τα μνημεία και τα μουσεία που κρύβονται στις γωνιές τους. Κάντε μια βόλτα λοιπόν από τα:
Parc de Bruxelles
Parc Leopold
Parc du Cinquantenaire
Parc de Laeken

Μη ξεχάσετε
Το Βέλγιο φημίζεται για τις εξαιρετικές σοκολάτες του. Η παραγωγή σοκολάτας της χώρας αγγίζει 172.000 τόνους το χρόνο! Οι βελγικές πραλίνες είναι οι διάσημες σε όλο το κόσμο. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες και δεν δοκιμάσετε τις ντόπιες σοκολάτες και βέβαια μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μερικά κουτιά. Είναι το καλύτερο δώρο για τους φίλους σας.

Τα πιο γνωστά καταστήματα σοκολάτας είναι:
Wittamer: Place du Grand Sablon
Leonidas: Rue au Beurre 34
Godiva: Grand Place 22
Marcolini: Place du Grand Sablon 39
Nauhaus: Gallerie de la Reine
Η μπύρα αποτελεί ένα ακόμη καμάρι των Βέλγων. Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 400 διαφορετικά είδη μπύρας. Εμφιαλωμένες ή βαρελίσιες έχουν εξαιρετική γεύση. Μη περιοριστείτε στις δυνατές και γνώριμες γεύσεις, δοκιμάστε ένα ποτήρι μπύρας φτιαγμένη από φρούτα ή με γεύση αμύγδαλου. Και βέβαια μάθετε τα μυστικά της Βελγικής μπύρας στο ειδικό μουσείο, που βρίσκεται στη Grand Place.

Γεύσεις
Τα μύδια είναι η πιο διάσημη σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας. Συνήθως προσφέρονται μαγειρεμένα με λευκό κρασί. Δοκιμάστε τα! Τα χέλια, οι αστακοί, οι καραβίδες και η ρέγγα κρατούν περίοπτη θέση στη διατροφή των Βέλγων. Αν το κρύο είναι τσουχτερό προτιμήστε μια σούπα λαχανικών. Αν πάλι θέλετε κάτι ελαφρύ δεν είναι δυνατόν να αντισταθείτε στις τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα, τις γνωστές frites. Φυσικά, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε υπέροχες βάφλες με σιρόπι σοκολάτας ή τα σπεκιλόος, τα μικρά μπισκότα με τζίντζερ.
Τα γνωστά εστιατόρια γύρω από τη Μεγάλη Πλατεία, προσφέρουν εξαιρετικά εδέσματα αλλά οι τιμές τους είναι τσουχτερές. Σημειώστε ορισμένα εστιατόρια-μπυραρίες με καλή ποιότητα και συμπαθητικές τιμές.
L? Ogenblik: Galerie des Princes
Au Vieux Saint Martin: Place du Grande Sablon 38
La Quincaillerie: Rue du Page 45
La Basserie Georges: Avenue Churchill 259

Αγορές
Ο παράδεισος της μόδας βρίσκονται γύρω από στη λεωφόρο Louise και τη λεωφόρο Waterloo. Επίσης, επισκεφθείτε τις στοές Σεντ Ιμπέρ όπου θα βρείτε καταστήματα με σοκολάτες ως και πανάκριβα κοσμηματοπωλεία. Για τους λάτρεις των κόμικς προτείνουμε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο La Band des Six Nez. Στα παλαιοπωλεία του Σαμπλόν θα βρείτε εξαιρετικές αντίκες αλλά και ξεχωριστά αντικείμενα διακόσμησης. Μη φύγετε από τις Βρυξέλλες αν δεν αγοράσετε δαντέλες, που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα προϊόντα των Βρυξελλών.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: