Semana Santa στη Σεβίλλη

Πασχαλινό ταξίδι στην Ισπανία; Αν το αποφασίσατε, τότε όλοι οι δρόμοι δείχνουν μια κατεύθυνση, την πόλη του Γουαδαλκιβίρ, την πανέμορφη Σεβίλλη. Την Μεγάλη Εβδομάδα η πόλη είναι πλημμυρισμένη από τις ευωδιές της άνοιξης, αντηχεί στους ήχους των φλαμένκο τραγουδιών που μιλούν για τα Aγια Πάθη και τυλίγεται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των λιτανειών. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, με το ιδιαίτερο τελετουργικό, χαρακτηρίζουν τη ζωή της πόλης ολόκληρη την Εβδομάδα των Παθών. Η Semana Santa στη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας είναι μια εμπειρία μοναδική, που αντικατοπτρίζει βαθιά πίστη και το φλογερό ταμπεραμέντο των Σεβιλλιάνων.

Ισως ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για τη γιορτή του Πάσχα είναι η Σεβίλλη. Εκτός από τις ομορφιές και την ιστορία της πόλης, η Μεγάλη Εβδομάδα ή Semana Santaστη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας ξεχωρίζει για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της.

Πρωταγωνιστές των ημερών είναι οι αδελφότητες, που συμμετέχουν στις λιτανείες των εικόνων του Χριστού και της Παναγίας. Τα μέλη τους, χωρίζονται σε ομάδες, οι οποίες έχουν να εκτελέσουν διαφορετικούς ρόλους και κρατούν συγκεκριμένη θέση στις περιφορές. Οι «Ναζωραίοι» και οι «Μετανοούντες» ντυμένοι με μανδύες και με καλυμμένα το κεφάλι ή τα πρόσωπα, στα χρώματα της αδελφότητας που ανήκουν, κυριαρχούν σε όλες τις εκδηλώσεις. Οι «Costaleros» έχουν αναλάβει να σηκώνουν τα «pasos», τις ειδικά κατασκευασμένες ξύλινες βάσεις, που τοποθετούνται τα ομοιώματα του Χριστού, της Παναγίας και εκείνα που παρουσιάζουν σκηνές από τα ’για Πάθη. Το τελετουργικό τηρείται με ευλάβεια.

Κάθε πομπή συνοδεύεται πάντα από φιλαρμονική ενώ την κατανυκτική ατμόσφαιρα πλαισιώνουν οι «saetas» τα φλαμένκο τραγούδια που αναφέρονται στα ’για Πάθη.

Οι λιτανείες ξεκινούν από την εκκλησία κάθε αδελφότητας με κατεύθυνση τον Καθεδρικό ναό της Σεβίλλης και επιστρέφουν πάλι πίσω στην εκκλησία. Οι διαδρομές ποικίλουν και αγκαλιάζουν ολόκληρη τη πόλη. Η συγκίνηση και η κατάνυξη είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά της Σεβίλλης.

Αν λοιπόν βρεθείτε στη πόλη του Γουαδαλκιβίρ, τη Μεγάλη Εβδομάδα, προμηθευτείτε τα ειδικά φυλλάδια με τις διαδρομές που ακολουθούν οι λιτανείες, ώστε να πιάσετε από νωρίς τη κατάλληλη θέση.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: