Η «ανατίναξη του αμαξιού» στη Φλωρεντία

Πάσχα και Φλωρεντία αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για τις ανοιξιάτικες διακοπές σας. Αν λοιπόν βρεθείτε στην μαγευτική πόλη της Ιταλίας, μη παραλείψετε ανήμερα τηv Κυριακή του Πάσχα να παρακολουθήσετε από κοντά την «ανατίναξη του αμαξιού» με τα πυροτεχνήματα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πασχαλινό έθιμο, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες στη πλατεία Duomo της Φλωρεντίας.

Τα έθιμα του Πάσχα τηρούνται με ευλάβεια σε ολόκληρη την Ιταλία. Ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή είναι το «Scoppio del Carro» ή αλλιώς «η ανατίναξη του αμαξιού».

Το τελετουργικό θέλει, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, δύο λευκά βόδια να τραβούν μια επίχρυση άμαξα, που ονομάζεται Brindellone, μέχρι τη πλατεία Duomo. Το αμάξι συνοδεύουν ειδικά ντυμένοι φρουροί και βέβαια επίσημοι της πόλης. Φτάνοντας στο καθεδρικό ναό και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργία ο επίσκοπος ανάβει με το ’γιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού, την Colombina. Η ρουκέτα ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και διαμέσου ενός σύρματος φτάνει στο περίτεχνο αμαξάκι, το οποίο είναι «εφοδιασμένο» με πυροτεχνήματα. Μόλις η ρουκέτα αγγίζει το αμάξι, τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία πλημμυρίζει με φλογίτσες από το ’γιο Φως. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

Αν το άναμμα των πυροτεχνημάτων είναι επιτυχές, τότε σύμφωνα με την παράδοση, η σοδειά αλλά γενικότερα η ζωή της πόλης θα πάει καλά.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: