Γιγαντιαία ομελέτα στον Καναδά

Αν βρεθείτε στον Καναδά στα τέλη του Ιουνίου και είστε λάτρεις της ομελέτας, τότε προγραμματίστε μια επίσκεψη στη πόλη Granby, του Κεμπέκ. Πάρτε μέρος σε μια μοναδική εκδήλωση με κεντρικό σημείο ένα τεράστιο τηγάνι, όπου παρασκευάζεται η μεγαλύτερη ομελέτα του κόσμου, με πρώτη ύλη, 5000 αβγά! Πέντε γαλλόφωνες πόλεις συνενώνονται για να επικυρώσουν τη φιλία τους πάνω από μια γευστικότατη και γιγαντιαία ομελέτα.

Ταξίδι στις αρχές του καλοκαιριού στο Καναδά; Εκτός από πανέμορφες λίμνες, τα ατελείωτα δάση και τις υπόλοιπες τουριστικές ατραξιόν της χώρας αξίζει να ζήσετε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη πόλη Granby του Κεμπέκ. Στις 24 Ιουνίου διοργανώνεται η συνάντηση πέντε πόλεων της αμερικανικής Abbeville, των γαλλικών Bessieresκαι Frejus, της Dumbeaαπό τη Νέα Καληδονία και της καναδικής Grandy. Το κοινό των πέντε πόλεων είναι η γαλλική γλώσσα και βέβαια η αγάπη τους για τις γαλλικές λιχουδιές. Εκπρόσωποι τους συναντιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επικυρώνουν την αδελφοποίηση τους παρασκευάζοντας μια τεράστια ομελέτα χρησιμοποιώντας 5000 αβγά! Το καλοκαιρινό ραντεβού τους δίνεται στη πόλη του Κεμπέκ, Grandy.

Μετά από μια εντυπωσιακή παρέλαση, οι σεφ θα θέση μπροστά στο τεράστιο τηγάνι. Τα υλικά της συνταγής, εκτός από τα 5000 αβγά, είναι 110 κιλά κρεμμύδια, 114 κιλά βούτυρο, 24 λίτρα γάλα και τεράστιες ποσότητες μαϊντανού, καραβιδόψυχας, αλατιού, πιπεριού, μαγειρικού λίπους και βέβαια λίγο ταμπάσκο για τη μυρωδιά!

Φαίνεται, ότι το «έθιμο» της ομελέτας έχει τις ρίζες του στα χρόνια του Ναπολέοντα. Λέγεται, ότι κάποτε βρισκόταν με το στρατό του κοντά στη πόλη Bessieres, τότε ζήτησε από τον ιδιοκτήτη ενός πανδοχείου να του φτιάξει μια ομελέτα. Ηταν τόσο νόστιμη που έδωσε εντολή να συγκεντρωθούν όλα τα αβγά του χωριού για να χορτάσουν οι στρατιώτες.

Οσο για τη ομελέτα που θα μαγειρευτεί στη καναδική πόλη, φυσικά θα μοιραστεί στο κοινό. Για αυτό οι λάτρεις του είδους, ας προσέλθουν από νωρίς.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: