Τζαμάικα

Αν συζητήσετε με φίλους για την Καραϊβική, όλοι θα πουν κάτι για την Τζαμάικα κι ας μην έχουν πάει. Γαλαζοπράσινα νερά, χρυσές αμμουδιές και ζούγκλα, συνθέτουν τον παράδεισο που βρίσκεται επί γης. Όλα αυτά με reggae music, υπό τη σκιά του Μάρλεϊ να πλανάται παντού, με ένα ποτήρι ρούμι στο χέρι, λίγο πριν βουτήξετε δίπλα από τα κοράλλια...

Η Τζαμάικα βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, στον Κόλπο της Καραϊβικής, με το τροπικό κλίμα, όλη τη χρονιά και τη θερμοκρασία στους 30oC. Στα βορειοδυτικά βρίσκεται το Μοντέγκο Μπέι, το αγαπημένο θέρετρο των τουριστών, με τα πέτρινα σπίτια. Όχι πολύ μακριά βρίσκεται η Νίγκριλ, με την παραλία των έντεκα χιλιομέτρων, τη χρυσή άμμο και τη θάλασσα με τις άπειρες αποχρώσεις. Εδώ βρίσκονται οι αποικίες των κοραλλιών, με τους τεράστιους υφάλους, σημείο συνάντησης δυτών από όλο τον κόσμο. Στα βορειανατολικά του νησιού, στο Πορτ Αντόνιο, θα ανακαλύψετε κι άλλες μαγευτικές παραλίες, ενώ, με λίγα χρήματα, θα διασχίσετε το θρυλικό ποταμό Ρίο Γκράντε με σχεδία από μπαμπού.

Τέλος, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Black River, με την παραλία του θησαυρού, όπου κάθε χρόνο οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν τα αβγά τους. Το οδικό δίκτυο δε φημίζεται για την άνεσή του, οπότε, στις εγχώριες μετακινήσεις, προτιμήστε το αεροπλάνο. Οδηγώντας, θα διαπιστώσετε ότι η αποικιοκρατία έχει αφήσει έως σήμερα έντονα τα σημάδια της, αφού όλοι οδηγούν «αγγλικοαριστερά». Τα λεωφορεία και τα ταξί δε θα λέγαμε ότι προσφέρουν ικανοποιητικές υπηρεσίες.

Φαγητό
Απολαύστε κόκκινο αστακό, γαρίδες και όλα τα θαλασσινά, με διάφορες τέχνες μαγειρέματος. Από σούπες μέσα σε κολοκύθες, έως πίτες γεμιστές με κρέας.

Πρέπει να παρακολουθήσετε το ψήσιμο που φέρει το όνομα «τζερκ». Κομμάτι κρέατος ψήνεται αργά, στα κάρβουνα, μέσα σε αλουμινόχαρτο και συνοδεύεται από μία καυτερή σάλτσα για γαρνίρισμα, όπου κάθε μάγειρας έχει τη δική του μυστική συνταγή.

Η κουζίνα της Τζαμάικα αποτελείται από ευρωπαϊκές, αφρικάνικες κι ασιατικές γεύσεις, με το συνδυασμό τροπικών φρούτων.

Τι θα αγοράσετε
Αντικείμενα λαϊκής τέχνης, κεραμικά, ξύλινα αγάλματα, σκαλιστές καρύδες και πίνακες, όλα σε χαμηλές τιμές, λόγω φτηνών εργατικών χεριών. Για τους «νευρικούς» υπάρχει ο πανάκριβος καφές «Blue Mountain», ενώ μπορείτε να αγοράσετε εξωτικά μπαχαρικά και ρούμι, σε περισσότερες από διακόσιες ποικιλίες.

Η άλλη όψη
Δυστυχώς, υπάρχει βία στις φτωχογειτονιές και πόλεμος συμμοριών, αφού τα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών είναι πάρα πολλά. Το επίσημο νόμισμα είναι το δολάριο Τζαμάικας, που αντιστοιχεί σε δέκα δραχμές, αλλά στις περισσότερες οικονομικές συναλλαγές κυριαρχεί το δολάριο των ΗΠΑ.

Στην καθημερινή ζωή της Τζαμάικα κυριαρχούν οι αντιθέσεις, για πολλούς αιώνες. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι απάνθρωπες συνθήκες σκλαβιάς των Αφρικανών, που μεταφέρθηκαν εδώ, ξεκίνησαν έναν ασταμάτητο αγώνα για ισότητα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στο Κίνγκστον Τάουν, που είναι η πρωτεύουσα και ταυτόχρονα το πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, εμφανίζεται μια εικόνα όπου οι τεράστιοι ουρανοξύστες κάνουν έντονο το κοντράστ με τα αποικιοκρατικά κτίρια και τους ζητιάνους που ψάχνουν να βρουν κάτι για να ζήσουν.

Stand up for your rights?
Από την Τζαμάικα ξεκίνησε το κίνημα των Ρασταφάριανς, με ηγέτη και κύριο εκφραστή χιλιάδων ανθρώπων, εξεγερμένων εναντίον της αποικιοκρατίας, τον Μπομπ Μάρλεϊ. Μέσα από τις μελωδίες της ρέγκε μουσικής ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο τα αιτήματα των καταπιεσμένων Μαύρων της Αφρικής, όπου κι αν βρίσκονταν. Ο Μπομπ πέθανε πρόωρα, το Μάιο του 1981, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στη μουσική και στους αγώνες. Στο Κίνγκστον πρέπει να επισκεφτείτε το σπίτι ? μουσείο του Rasta man. Εκεί θα δείτε την κιθάρα, το κρεβάτι κι άλλα προσωπικά αντικείμενα ενός από τα σημαντικότερα πρόσωπα του 20ού αιώνα.

Οι Ρασταφάριανς πίστευαν ότι ο πρώην αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σιλασιέ, είναι ο Μεσσίας τους που θα τους οδηγήσει πίσω στην Αφρική και πως η Βαβυλώνα, δηλαδή το σύστημα των λευκών, θα καταρρεύσει. Παρά τους αγώνες, όμως, οι Τζαμαϊκανοί είναι οι πλέον ήσυχοι άνθρωποι του κόσμου. Μάλιστα, υπάρχουν και κλασικές ατάκες που φανερώνουν το χαρακτήρα και τον ψυχισμό τους: Soon come, που σημαίνει «είναι τόσα που πρέπει να γίνουν, μη βιάζεσαι» και cool runningπου θα πει «μην εκνευρίζεσαι».

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: