Μαδρίτη

Η βασίλισσα της Ιβηρικής. Η λαμπερή πρωτεύουσα. Είναι η πόλη με τα χίλια πρόσωπα, τις δεκάδες πλατείες, την αρχιτεκτονική που συνδυάζει μοναδικά το παρελθόν και το μέλλον, αλλά και τις καυτές νύχτες που αναδεικνύουν το ταμπεραμέντο των ανθρώπων της Μεσογείου.

Μια βόλτα στους δρόμους της Μαδρίτης είναι αρκετή για να νιώσεις τα υψηλά ντεσιμπέλ του ρυθμού της. Είναι βέβαιο ότι ο τουρίστας και η μονοτονία δεν θα ανταμώσουν στα σοκάκια της Μαδρίτης. Ακόμα και η αρχιτεκτονική της προδίδει την ποικιλία που αναζητούν στη ζωή οι «μαδριλένιος». Κι όταν πέφτει η νύχτα οι ρυθμοί του μάμπο, της σάμπας, του φλαμένκο δεν μπορούν παρά να ξεσηκώσουν ακόμα και τους πιο συντηρητικούς. Αν η Βαρκελώνη είναι η «διαφορετική, η Μαδρίτη κρατάει επάξια το τίτλο της βασίλισσας της Ιβηρικής, φτάνει να την περπατήσεις, να νιώσεις το παλμό της, να υποκύψεις τελικά στη γοητεία της.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη παλιά πόλη. Οι περίφημες πλατείες είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η Plaza Mayor-προσοχή στη προφορά, λέγεται Πλάθα Μαγιόρ- η τεράστια πλατεία με τις χαρακτηριστικές στοές, όπου λειτουργούν εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα, εξακολουθεί είναι πόλος έλξης, όπως άλλοτε που γίνονταν ποικίλα happenings, από αγώνες πάλης μέχρι και ταυρομαχίες. Φωτογραφίστε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του κτιρίου της Κάσα ντε λα Παναδερία, που βρίσκεται στη πλατεία, ενώ θα απολαύσετε το καφεδάκι σας σ? ένα από τα υπαίθρια καφέ με θέα στο άγαλμα του έφιππου Φιλίππου Γ?.

Ζήστε την καθημερινότητα των Μαδριλένιων στη μεγάλη σκεπαστή σιδερένια αγορά του Σαν Μιγκέλ με τα φρούτα και τα λαχανικά

Ολοι ανεξαιρέτως κάποια στιγμή καταλήγουν στην ιστορική Πουέρτα δελ Σολ, κοινώς στη Πύλη του Ήλιου. Για τους ξένους είναι γνωστή ως το σημείο που υποδέχεται η Μαδρίτη το νέο χρόνο, για τους ντόπιους αποτελεί το σημείο όπου θα απολαύσουν τα τάπας, δηλαδή τους διάσημους σπανιόλικους μεζέδες. Μη προσπεράσετε αδιάφορα τη πλάκα που ορίζει το «Μηδέν Χιλιόμετρο», το σημείο δηλαδή που ορίζει το κέντρο του οδικού δικτύου της Ισπανίας.

Η περιπλάνηση στη Μαδρίτη θα σας φέρει στην Gran Via, κοινώς στη Μεγάλη Οδός, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ιδιαιτερότητα της είναι οι διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των κτιρίων της, από νεοκλασικά και αρ ντεκό μέχρι ουρανοξύστη της δεκαετίας του ?20 όπως το κτίριο Τελεφόνικα.

Κάντε μια στάση στη Πλάθα Δε Εσπάνια για την κλασική φωτογραφία στο πέτρινο οβελίσκο και στο άγαλμα του Θερβάντες.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και μεγαλόπρεπα αξιοθέατα της πόλης είναι τα Βασιλικά Ανάκτορα. Χτισμένα το 1764, υπήρξαν για σειρά ετών η κατοικία των Ισπανών ηγεμόνων μέχρι το 1931.Ανάμεσα στις υπερπολυτελείς αίθουσες ξεχωρίζουν, το «σαλόνι της πορσελάνης», του οποίου οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πορσελάνη, η τραπεζαρία με εντυπωσιακή διακόσμηση και βέβαια η αίθουσα του θρόνου. Επίσης ξεχωρίζουν, το Βασιλικό Οπλοστάσιο, με την τεράστια συλλογή όπλων, καθώς και η εξαιρετική συλλογή ταπήτων.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα περίπατο, όπως συνηθίζουν και οι Μαδριλένοι, τότε περπατήστε στο καταπράσινο Paseo Del Prado. Η περιοχή είναι διάσημη για τα μουσεία όπως το Museo Thyssen-Bornemisza, που φιλοξενεί τη συλλογή των βαρόνων Τισεν Μπορνεμίσθα, με έργα Ιταλών και Φλαμανδών πριμιτίφ μέχρι τους πρωτοποριακούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις των εικαστικών τεχνών θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν επισκεφθείτε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο Πράδο. Ανάμεσα στα έργα της ισπανικής ζωγραφική φιλοξενούνται έργα των Ελ Γκρέκο , Γκόγια, Βελάσκεθ. Επίσης έργα εκτίθενται έργα Φλαμανδών ζωγράφων όπως του Ρούμπενς και Μπός, Ιταλών όπως του Μποτιτσέλι, του Ραφαήλ, κ.τλ. Στην άλλη πτέρυγα του μουσείου Κασόν δελ Μπουέν Ρετίρο εκτίθενται γλυπτά και έργα ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα.

Ολε, ολε, ολε
Οι ταυρομαχίες είναι ένα στοιχείο αναπόσπαστα δεμένο με την Ισπανία και βέβαια με την πρωτεύουσα της. Αν λοιπόν βρεθείτε στη Μαδρίτη αναζητήστε τη αρένα las Ventas. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες όχι μόνο της πόλης αλλά ολόκληρης της Ισπανίας. Στο εξωτερικό χώρο θα δείτε τα αγάλματα σημαντικών ταυρομάχων. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο μουσείο Taurin. Τα εκθέματα του ζωντανεύουν το παρελθόν των ταυρομαχιών. Ανάμεσα στις συλλογές ξεχωρίζει η στολή του μεγάλου ταυρομάχου Μανολέτε, την οποία φορούσε όταν χτυπήθηκε από τον ταύρο Ισλέρο.

Τώρα που είναι άνοιξη?
Μόλις πιάσουν οι πρώτες ζέστες στήνονται οι ομπρέλες, βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καστεγιάνα, σε έναν από τους πιο hotδρόμους της Μαδρίτης. Σημειώστε το Terraza Bulevar. Θα το εντοπίσετε λόγω του συνωστισμού!
Κατεβαίνοντας το Paseo de Recoletosκάντε μια στάση στο El Esprejoκαι απολαύστε το καφεδάκι σας σε ένα χώρο που παραπέμπει στην μπέλ εποκ.
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το διάσημο καφέ Gijon, που κρατάει ζωντανό το κλίμα των φιλολογικών καφενείων των αρχών του περασμένου αιώνα.

Shopping

Ενας νέος εμπορικός παράδεισος για τους Ευρωπαίους είναι η Μαδρίτη. Στη περιοχή της Salamancaκαι ειδικότερα ο χώρος που περιβάλλεται από τους δρόμους Serrano, Velazquezκαι Ortega y Gassetθα βρείτε τα πιο σικ καταστήματα της πόλης. Επώνυμοι οίκοι όπως Versace, Armani, Escada, Adolfo Dominguez, το διάσημα κατάστημα Loeweκαι βέβαια το Farrutxμε τα ξεχωριστά παπούτσια θα τραβήξουν την προσοχή σας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η calle Almirante, ένας δρόμος, που αν και έχει χάσει τη παλιά του αίγλη, εξακολουθεί να φιλοξενεί καταστήματα με μοντέρνα είδη. Επίσης, η Gran Viaχωρίς να αποτελεί πλέον την καρδιά του εμπορικού κέντρου της Μαδρίτης διαθέτει αξιόλογα κοσμηματοπωλεία αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως Zara, Cortefielκαι βέβαια ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης το Casa del Libro. Περάστε από το El Corte Ingles, το μεγαλύτερο κατάστημα της Μαδρίτης, που λόγω της κοσμοσυρροής των τουριστών μπορεί πλέον να θεωρηθεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης.

Η βόλτα της Κυριακής
Μην προβληματιστείτε για το πώς θα γεμίσετε το πρωινό της Κυριακής στην Μαδρίτη. Αναζητήστε στο χάρτη τη Ριβέρα ντε Κουρτιδόρες και ξεκινήστε για τη πιο ζωηρή υπαίθρια αγορά της πόλης, το Ράστο. Στους πάγκους συνωστίζονται δεκάδες ετερόκλητα προϊόντα από αντίκες και καινούργια έπιπλα, ρούχα και χειροποίητες δημιουργίες μέχρι δίσκους και βιβλία. Απαράβατος κανόνας είναι βεβαίως το παζάρι στις τιμές.
Την ίδια μέρα προγραμματίστε μια βόλτα μέχρι το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofiaγια να θαυμάσετε από κοντά τη διάσημη Γκουέρνικα του Πικάσο.

Ισπανικές γεύσεις
Ισως από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει ο τουρίστας είναι «τάπας». Πρόκειται για τα «μεζεδάκια» που συνοδεύουν το ποτό. Πριν την νυχτερινή διασκέδαση οι Μαδριλένοι παραδοσιακά κάνουν μια στάση για να απολαύσουν τα περίφημα τάπας. Η ποικιλία είναι τεράστια εμείς καταγράφουμε τους πιο δημοφιλείς όπως καλαμάρες φρίτος μποκαδίγιος (καλαμάρι τηγανισμένο με αλεύρι και φέτες ψωμιού), πατάτας μπράβας (πατάτες τηγανητές με καυτή σάλτσα τομάτας και τσίλι), επίσης τα μεζεδάκια τηγανητών ψαριών και θαλασσινών έχουν τη πρώτη θέση στις παραγγελίες των ντόπιων.
Η ισπανική κουζίνα έχει ξεχωριστές γεύσεις. Ξεκινήστε με την κλασική ισπανική ομελέτα, τη tortilla. Δοκιμάστε τη διάσημη paella, το cocido, τη διάσημη κρύα σούπα gazpachoαλλά και η ζεστή σκορδόσουπα με αβγό ποσέ (sopa de ajo). Μη ξεχνάτε επίσης ότι η Ισπανία έχει εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά, τιμήστε τα δεόντως.

Εστιατόρια
Cabo Mayor(Juan Ramon Jimenez37): Για εξαίσια θαλασσινά.
Jockey(Amador de los Rios6): Μια από τις κλασικές αξίες στη Μαδρίτη
Casa Mundi(Calle Donoso Cortes14): Για αυθεντικές ισπανικές γεύσεις

Φλαμένκο
Μη φύγετε από την Ισπανία αν δεν παρακολουθήσετε μια παράσταση με μουσική, τραγούδια και χορούς φλαμένκο. Σημειώστε λοιπόν: Cafe de Chinitas (Torija 7)

Nightlife
Οι νύχτες της Μαδρίτης μόνο καυτές μπορούν να χαρακτηριστούν. Εντυπωσιακά κλαμπ και διασκέδαση μέχρι πρωίας.
Joy Eslava (Arenal 11)
Pacha (Barcelo 11)
Palacio de Gaviria (Arena 9)

Χρήσιμες πληροφορίες
Για τις μετακινήσεις
Το πιο γρήγορο μέσο μετακίνησης στη πόλη είναι το μετρό. Λειτουργεί από τις 6 π.μ. μέχρι τη 1:30 π.μ..
Χρησιμοποιώντας τα κόκκινα λεωφορεία έχετε τη δυνατότητα να δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Για τις μετακινήσεις σας με λεωφορεία αλλά και το μετρό προμηθευτείτε το ειδικό οικονομικό εισιτήριο που καλύπτει 10 διαδρομές.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: