Μια νέα Πάτρα γεννήθηκε στην παραλία...

Η Πάτρα των 300.000 κατοίκων έχει τις «ανοικτές πληγές» των μεγαλουπόλεων. Κυκλοφοριακό, ρύπανση, έλλειψη πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Ομως η παραλιακή ζώνη φαίνεται να αποτελεί «πεδίο» αλλαγών και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Θέατρα, πολυχώροι πολιτισμού και διασκέδασης, χώροι πρασίνου και αναψυχής, καθώς και η οργανωμένη επαναλειτουργία της πλαζ, που έχει παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ στον Δήμο Πατρέων, αναπτύσσουν μια δυναμική και αποτελούν πλέον πόλο έλξης στο παραλιακό μέτωπο.

Η νότια πλευρά της πόλης, η Ακτή Δυμαίων, εκεί όπου κάποτε δραστηριοποιούνταν μεγάλες βιομηχανίες, όπως η «Πειραϊκή - Πατραϊκή», η χαρτοποιία «Λαδόπουλου», η ΒΕΣΟ κ. ά. σήμερα μεταλλάσσεται, αφού έχουν αρχίσει να ξαναζωντανεύουν παλιοί εργοστασιακοί χώροι.

Στις εγκαταστάσεις της πρώην χαρτοποιίας «Λαδόπουλου» λειτουργεί το κλειστό θέατρο 1.000 θέσεων «Εργοστάσιο Τέχνης», κληρονομιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ενας ακόμη πρώην εργοστασιακός χώρος, της ΒΕΣΟ, έχει μετατραπεί σε πολυχώρο διασκέδασης, ενώ και τα παλαιά σφαγεία λειτουργούν ως πολυχώρος πολιτισμού και διασκέδασης, όπως επίσης και το παλαιό Πτωχοκομείο. Οι εγκαταστάσεις της Πειραϊκής - Πατραϊκής έχουν αγοραστεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και σχεδιάζεται να μετατραπούν σε διαμετακομιστικό κέντρο. Αλλωστε στη συγκεκριμένη περιοχή κατασκευάζεται το νέο λιμάνι, που θα ξαναδώσει στην περιοχή την παλιά επιχειρηματική και εμπορική της αίγλη.

Στο ύψος της εκκλησίας του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, προς το κέντρο, η παραλιακή ζώνη έχει μετατραπεί σε χώρο αναψυχής με τον φάρο, σήμα κατατεθέν κάποτε της πόλης, να έχει επιστρέψει στην Πάτρα. Διαχρονικός τόπος περιπάτου ο Μόλος της Αγίου Νικολάου, παραμένει προσβάσιμος και μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι.

Η ανατολική πλευρά της Πάτρας, όπου από το '70 έχουν ανεγερθεί πολυτελείς πολυκατοικίες (ζώνη με τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες), πρασινίζει. Ωστόσο, εκεί λειτουργεί κάτω από άθλιες συνθήκες ο καταυλισμός των Αφγανών λαθρομεταναστών. Η πιο σημαντική παρέμβαση σε αυτή την πλευρά είναι η αξιοποίηση από τον δήμο της παλιάς πλαζ του ΕΟΤ. Οπως περιγράφει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Εικόνας Πόλης κ. Σπύρος Δεμαρτίνος, το περασμένο καλοκαίρι αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων κατοίκων, για μπάνιο, άθληση, διασκέδαση (υπαίθριες συναυλίες και παραστάσεις).

(πηγή: www.kathimneri.gr, 25/4/2008)

Η βραδινή Ρώμη, μια μεγάλη, φωτεινή σκηνή

Η Ρώμη, όταν πια ο ήλιος δύσει, είναι μια πόλη απολύτως ασφαλής με χαμηλή εγκληματικότητα, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει και να δειπνήσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά και φόβο του σκότους να έχετε, ηρεμήστε: Η βραδινή Ρώμη δεν είναι καν σκοτεινή. Ολα τα ιστορικά μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε είναι κατάφωτα και ο διαβάτης νιώθει σαν να βρίσκεται σε θεατρική σκηνή, ιδιαίτερα τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου που οι ρομαντικοί περιπατητές αφθονούν.

Και στην Αιώνια Πόλη η προσέγγιση στο ζήτημα του φωτισμού είναι ανάλογη με αυτήν που έχουν οι Ιταλοί προς το φαγητό. Υπάρχουν τόσο πολλά μνημεία να δει κανείς στη Ρώμη που είναι εντελώς μάταιο να προσπαθήσεις να τα «μεταμφιέσεις». Οι φωτισμοί απλά αναδεικνύουν ό,τι ήδη υπάρχει.

Βόλτα στις πλατείες
Η μακρά ιστορία της Ρώμης, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που θα σας οδηγήσει στο να κάνετε νυχτιάτικα μια βόλτα. Οπως πολύ καλά γνωρίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι, η πόλη τους, πέρα από τα ιστορικά μνημεία, έχει και μια ανθρώπινη πλευρά που αξίζει να δείτε. Οι σύγχρονοι Ρωμαίοι, τα βράδια του καλοκαιριού, περπατούν στους δρόμους και τις συνοικίες. Και όταν βρίσκεστε στη Ρώμη, πρέπει να κάνετε το ίδιο. Ας πούμε, αξίζει να κάνετε μία βόλτα στη Πιάτσα ντελ Πόπολο και επ’ ουδενί δεν πρέπει να παραλείψετε την Πιάτσα ντι Σπάνια, που είναι γεμάτη κόσμο κάθε ώρα της ημέρας. Επίσης, απαραίτητο είναι να επισκεφθείτε τη Φοντάνα ντι Τρέβι, παραδομένη στους τουρίστες, για να φανταστείτε έστω και για λίγο ότι ζείτε την ταινία Dolce Vita του Φελίνι, και ειδικότερα τη σκηνή κατά την οποία η Ανίτα Εκμπεργκ μπαίνει στο σιντριβάνι.

Ιούλιο και Αύγουστο η ζέστη είναι αποπνικτική στην ιταλική πρωτεύουσα και οι περισσότεροι ντόπιοι βρίσκονται ει δυνατόν κοντά στη θάλασσα. Οι δημοτικές αρχές της πόλης φροντίζουν, όμως, για όσους είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν εντός των τειχών, ώστε να απολαμβάνουν την ημέρα τους ή καλύτερα το βράδυ τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ετσι κάθε βράδυ, η καλοκαιρινή Ρώμη μεταβάλλεται σε μια πελώρια σκηνή όπου κανείς μπορεί να παρακολουθήσει θέατρο δρόμου ή προβολές ταινιών και συναυλίες και φυσικά να επισκεφθεί τα παραδοσιακά μικρά εστιατόρια στις συνοικίες. Κάθε εποχή, όμως, υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων τις νυχτερινές ώρες.

Οσοι τουρίστες ενδιαφέρονται μπορούν έναντι 250 ευρώ να επισκεφθούν σε μικρές ομάδες, με τον προσωπικό τους ξεναγό, το Μουσείο του Βατικανού, αφού κλείσουν οι θύρες του για τους πολλούς. Αν επιλέξετε να δοκιμάσετε την εμπειρία, θα απολαύσετε ολομόναχος τα εκπληκτικά εκθέματα, ενώ τις ώρες που το μουσείο λειτουργεί διά της βίας μπορείτε να περπατήσετε στις αίθουσες.

Αλλά ακόμα και αν κουραστείτε από τη ζωή στην πόλη και θέλετε για λίγο να ξεφύγετε, δεν θα κάνετε λάθος αν επισκεφθείτε τη γειτονική πόλη Φρασκάτι και τους λοφίσκους που την κυκλώνουν. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εκεί έβρισκαν καταφύγιο και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 24/4/2008)

Αργοσβήνουν οι παραδοσιακοί φάροι στη Γαλλία

Στη νήσο του Ουεσάν, στο δυτικό άκρο της Γαλλίας, το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι τα άγρια κύματα του Ατλαντικού και οι φάροι ναυσιπλοΐας. Χτισμένοι ως τεχνικά βοηθήματα για τους ναυτικούς, με τους αρχιτέκτονές τους να παραμένουν συνήθως άγνωστοι, οι γαλλικοί φάροι καθίστανται σύμβολα του εθνικού χαρακτήρα και της πολιτιστικής κληρονομιάς (patrimoine) της χώρας.

Ο εφευρέτης του κρυστάλλινου φακού για τους φάρους ήταν άλλωστε Γάλλος και ονομαζόταν Αυγουστίνος-Ιωάννης Φρενέλ, ενώ έτερος συμπατριώτης του επινόησε την τοποθέτηση της περιστρεφόμενης λάμπας σε λεκάνη γεμάτη υδράργυρο, ο οποίος εκτός από ηλεκτρικά αγώγιμος, ακολουθεί την περιστροφή της Γης.

Τα χρόνια, το σκληρό κλίμα και η τοποθέτηση αυτόματων συστημάτων, έχουν οδηγήσει, όμως, τους φάρους της Γαλλίας στα όρια της κατάρρευσης. Ολοι οι φαροφύλακες έχουν πια συνταξιοδοτηθεί, συμπεριλαμβανομένων και όσων συντηρούσαν τους φάρους που βρίσκονται σε ξέρες στα ανοιχτά του Ατλαντικού. Η εισαγωγή συστημάτων εντοπισμού γεωγραφικής θέσης μέσω δορυφόρου (GPS) ακύρωσε ουσιαστικά τη χρησιμότητα του παραδοσιακού φάρου για τη ναυτιλία.

Αμάρτημα κατά του πολιτισμού

Οι Γάλλοι, όμως, δεν εμπιστεύονται απόλυτα το αμερικανικό σύστημα GPS, ενώ ο γαλλικός νόμος απαιτεί την ύπαρξη φάρων, με φως που θα είναι ορατό σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων. Για τον ειδικό της ναυτικής ιστορίας, Μαρκ Πουαντί, όμως, η σταδιακή κατάρρευση των γαλλικών φάρων αποτελεί πραγματικό αμάρτημα κατά του πολιτισμού. Για το λόγο αυτό, ο κ. Πουαντί ίδρυσε τον Εθνικό Σύλλογο Φάρων και Φανών, σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι απέμεινε από αυτούς. «Οι φάροι και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε ξέρες στα ανοιχτά, τροφοδοτούν τη συλλογική φαντασία και προσφέρουν επική διάσταση στην πολιτιστική μας κληρονομιά», έγραφε πρόσφατα ο κ. Πουαντί.

O Φιλίπ Γκεντί, όμως, νομάρχης του Φινιστέρ, καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες, με στόχο τη σωτηρία του φάρου του Εκμούλ, που χτίσθηκε το 1890, χάρη σε κληροδότημα κόρης στρατάρχη του Ναπολέοντα. Το κτίσμα είναι εκπληκτικό, με πύργο από γρανίτη, ύψους 60 μέτρων και απότομη εσωτερική σκάλα, με 272 σκαλιά. Η αίθουσα του κατόπτρου διαθέτει ξύλινο παρκέ, γαλάζια χειροποίητα πλακάκια εποχής και μπούστο του στρατάρχη.

«Οι φάροι δεν αποτελούν μόνο τεχνικά επιτεύγματα, αλλά έχουν μεγάλη αξία και χάρη στην αισθητική τους. Το υπουργείο Πολιτισμού μας έδωσε 230.000 ευρώ για την αναστήλωση του φάρου. Αν δεν γίνουν, όμως, σημαντικά έργα αντιστήριξης, ο φάρος θα γκρεμισθεί σε 50 χρόνια», λέει με πικρία ο κ. Γκεντί. Ο δάσκαλος Ζακ Φισού, από τη Βρέστη, που έχει εξασφαλίσει διδακτορικό με θέμα τους φάρους της Γαλλίας, λέει: «Η αναστήλωση είναι πολύ δαπανηρή διαδικασία. Δυστυχώς, θα πρέπει να ξεχάσουμε τους φάρους στα ανοιχτά και να δώσουμε έμφαση στους προσβάσιμους, που μπορούν να σωθούν πιο εύκολα».

(πηγή: www.kathimerini.gr, 24/4/2008)

Κατάργηση της βίζας για όλους ζητά η Κομισιόν από τις ΗΠΑ

Από την Επιτροπή των Βρυξελλών ανακοινώθηκε την Πέμπτη ότι αντιπροσωπεία της μεταβαίνει προσεχώς στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο τη μελλοντική κατάργηση της βίζας για όλους τους κατόχους διαβατηρίου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις με πολύ ταχύ ρυθμό. Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, αντιπροσωπεία μας μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον» ανέφερε ο Επίτροπος Ζακ Μπαρό, που ασκεί προσωρινά καθήκοντα Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων.

«Στην αδικία πρέπει να τεθεί τέρμα, επειδή τώρα υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με διαφορετικά, η καθεμία, δικαιώματα στον τομέα της βίζας», είπε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ εξουσιοδότησαν την Επιτροπή των Βρυξελλών να κάνει τη διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον που θα σχετίζεται με τις προϋποθέσεις αναφορικά με τη βίζα και τη--μελλοντική--κατάργησή της, με την οποία όμως βίζα έως και σήμερα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι πολίτες των 12 (από τα 27) κράτη μέλη της ΕΕ.

«Όλα δεν είναι δυνατά», υπενθύμισε ο κ. Μπαρό, «έχουμε όρια εδώ στην Ευρώπη, πρέπει να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα» τόνισε. Επίσης δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις, όσον αφορά τα αμερικανικά αιτήματα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον τελευταίο καιρό, η Τσεχία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αργότερα δε και η Μάλτα προκάλεσαν στις Βρυξέλλες αναταραχή, αποδεχόμενες να υπογράψουν για το θέμα πρωτόκολλα με την Ουάσινγκτον, όπως και να διεξάγουν μαζί της τις σχετικές διμερείς επαφές.

(πηγή: www.flash.gr, 18/4/2008)

Η Κομισιόν αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών έδωσαν από το Λουξεμβούργο το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί με την αμερικανική κυβέρνηση τους όρους για την κατάργηση της βίζας (visa waiver program) στα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απευθύνει έκκληση-προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη να αποφύγουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση από το καθεστώς της υποχρεωτικής έγκρισης αδειών εισόδου.

Εντούτοις, κόντρα στη γραμμή της Κομισιόν για ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα της βίζας, η Λετονία και η Εσθονία υπέγραψαν προσφάτως με την αμερικανική κυβέρνηση πρωτόκολλα διμερών συμφωνιών για την κατάργηση της βίζας στα ταξίδια των πολιτών τους προς τις ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση της Τσεχίας που εξόργισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναν αριθμό παλαιότερων κρατών-μελών της ΕΕ υπογράφοντας πρώτη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για να «απαλλαγεί» από τη βίζα με αντάλλαγμα ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών για επιβάτες αεροπορικών πτήσεων.

Το υπάρχον πρόγραμμα κατάργησης της βίζας επιτρέπει σε πολίτες από τις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και άλλα σημεία του κόσμου την είσοδο στις ΗΠΑ δίχως βίζα, όμως εξαιρεί την Ελλάδα και τα 11 από τα 12 νεότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τη Σλοβενία.

Η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ταξιδιωτών αποτελεί σημείο-κλειδί στις συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ζητά πρόβαση στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει το BBC.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που συνεδρίασαν την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο ζητούν από την Κομισιόν να επιληφθεί των ανησυχιών ότι τα αιτήματα που προβάλλουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της ασφάλειας έρχονται σε σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

(πηγή: www.in.gr, 18/4/2008)

Αναγραφή θερμίδων στα ρέστοραν της Ν. Υόρκης

Υποχρεωτική είναι, σύμφωνα με χθεσινή δικαστική απόφαση, η αναφορά του θερμιδικού φορτίου κάθε εδέσματος που προσφέρεται από αλυσίδες εστιατορίων της Νέας Υόρκης. Οι θερμίδες κάθε μερίδας θα πρέπει να αναφέρονται δίπλα στην τιμή της στον κατάλογο που δίνεται στον πελάτη. Κατά τις δημοτικές αρχές της πόλης το νέο μέτρο θα αποτελέσει καίριο πλήγμα κατά της παχυσαρκίας που έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 18/4/2008)

Ιωάννινα

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ελληνικές πόλεις που καταστράφηκαν ή έστω υπέφεραν κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, τα Ιωάννινα είχαν την τύχη (μέσα στην ατυχία τους) να ακμάσουν και να αναπτυχθούν κυρίως χάρη στον διοικητή τους, την περίοδο από το 1787 έως το 1822, τον περίφημο Αλή Πασά, ο οποίος -για την ιστορία- δεν ήταν Τούρκος αλλά Αλβανός. Για να μην παρεξηγηθούμε, ο Αλή Πασάς υπήρξε ένας από τους σκληρότερους διοικητές της εποχής του, δεν είναι τυχαίο ότι έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Λιοντάρι των Ιωαννίνων, κατάφερε όμως να οργανώσει την πόλη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενίσχυσε τις τέχνες και τα γράμματα, έκανε έργα που ανέπτυξαν την οικονομική και πολιτιστική ζωή, ενώ λέγεται ότι πριν πεθάνει ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Έτσι, τα βλέμματα της Ευρώπης στράφηκαν γρήγορα στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη (και πρωτεύουσα) της Ηπείρου, και μία από τις πιο όμορφες, γραφικές και ανθρώπινες, για να ζει κανείς, της Ελλάδας. Μία πόλη με έκδηλη την ιστορία της σε κάθε γωνιά, με έντονο το ζωτικό στοιχείο του νερού και του πρασίνου χάρη στη λίμνη Παμβώτιδα, και με κατοίκους ζεστούς και φιλόξενους, έτοιμους να σου ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους και να σε καλέσουν για κέρασμα ανά πάσα στιγμή. Αυτό το σπάνιο συναίσθημα οικειότητας που νιώθει ο επισκέπτης από την πρώτη κιόλας φορά που θα βρεθεί στα Γιάννενα είναι που θα τον κάνει να επιστρέψει και στο μέλλον.

Σύγχρονοι δρόμοι αλλά και γραφικά πλακόστρωτα, μοντέρνα μαγαζιά αλλά και ιστορικά μνημεία, ορθόδοξες εκκλησίες και τζαμιά, παλιά αρχοντικά και εντυπωσιακά νεόκτιστα κτίρια, αμέτρητοι νέοι φοιτητές και ηλικιωμένοι ψαράδες, σύγχρονες καφετέριες και παραδοσιακά καφενεία. Όλα αυτά συμβιώνουν αρμονικά κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό των Ιωαννίνων, συνθέτοντας μία πόλη που σφύζει από ζωή χωρίς όμως να γίνεται φορτική, και θυμίζοντας ίσως τις ξεκούραστες δυτικοευρωπαϊκές κωμοπόλεις, στις οποίες οι ποδηλατοδρόμοι, οι βόλτες στα πάρκα και δίπλα στις λίμνες, η ζωτικής σημασίας καθαριότητα, είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινής ζωής.

Ο επισκέπτης των Ιωαννίνων έχει ένα σωρό αξιοθέατα να επισκεφθεί και μνημεία να φωτογραφίσει. Αναμφίβολα, η πρώτη επίσκεψη θα αφορά στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας που κλέβει πάντα την παράσταση με το καταπράσινο τοπίο της και τον πλούτο της σε ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα, αλλά κυρίως για τον πασίγνωστο θρύλο σύμφωνα με τον οποίο ο Αλή Πασάς έπνιξε στη λίμνη τυφλωμένος από πάθος, την κυρά Φρωσύνη. Εκεί θα βρεθείτε σε δέκα λεπτά με ένα από τα καραβάκια που σας περιμένουν για αυτόν τον σκοπό στον Μώλο των Ιωαννίνων. Πάνω στο νησάκι διατηρείται, άλλωστε, ως μουσείο ένα από τα σπίτια του Αλή Πασά, αυτό στο οποίο σκοτώθηκε, όπου θα δείτε προσωπικά αντικείμενα αυτού και της κυρά Φρωσύνης. Στον οικισμό του νησιού, πέρα από τα παλιά σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα επτά μικρά μοναστήρια, θα βρείτε ταβερνάκια με τοπικές λιχουδιές αλλά και μαγαζάκια στα οποία αξίζει να αγοράσετε τα φημιστά ασημένια γιαννιώτικα κοσμήματα καθώς και άλλα είδη λαϊκής τέχνης.

Επόμενη στάση του επισκέπτη θα πρέπει να είναι το επιβλητικό Σπήλαιο του Περάματος, το οποίο βρίσκεται περί τα τέσσερα χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα, στο δρόμο προς Μέτσοβο. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια του κόσμου, που λέγεται πως δημιουργήθηκε πριν 1.500.000 χρόνια, και που διαθέτει μία τεράστια ποικιλία σε σταλαχτίτες και σταλαγμίτες που κόβουν την ανάσα. Αξίζει μάλιστα να περιηγηθείτε σε αυτό με τη συνοδεία ξεναγού που θα σας εξιστορεί λεπτομέρειες για τη δημιουργία του, την ανακάλυψή του και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το Σπήλαιο.

Ένα ακόμα σημαντικότατο αξιοθέατο το οποίο δεν πρέπει κανείς να παραλείψει είναι και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, 12 χιλιόμετρα πριν τα Ιωάννινα, στην περιοχή Μπιζάνι. Όσοι έχουν ήδη βρεθεί σε ένα από τα μουσείο της Madam Tussauds, μπορεί να μην εκπλαγούν από την λεπτομέρεια και την ποικιλία των ομοιωμάτων. Το γεγονός, όμως, ότι αναπαριστούν κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία (και όχι τον Brad και την Angelina) και ότι δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες δε μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Το ίδιο το Μουσείο, άλλωστε, που φιλοξενεί και διάφορα άλλα ιστορικά εκθέματα, είναι από μόνο του ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα φτιαγμένο με περίσσια αγάπη και μεράκι από τον ίδιο τον Παύλο Βρέλλη.

Άλλο ένα αξιόλογο μνημείο της πόλης αποτελεί το τεράστιο Κάστρο των Ιωαννίνων, που χρονολογείται από το 528 μ.Χ., έργο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού με σκοπό να οχυρώσει το Βυζαντινό κράτος και διοικητικό κέντρο μετέπειτα κατά την τουρκοκρατία. Μέσα στα 200 του στρέμματα, το Κάστρο περιβάλει το τζαμί του Ασλάν Πασά, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το Ιτς Καλέ νοτιοανατολικά, όπου βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά, καθώς και την παλιά πόλη των Ιωαννίνων. Στο Ιτς Καλέ, συγκεκριμένα, υπάρχουν αξιόλογα λαογραφικά μουσεία, δύο καφέ που στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο των Μαγειρείων και που αξίζει να κάνετε μία στάση για ένα σερμπέτι (ζεστό αφέψημα με αλκοόλ), καθώς και δύο ξενώνες (Φιλύρα, τηλ. 26510 83560 και ο πιο πολυτελής ξενώνας Κάστρο τηλ. 26510 22866).

Για τους λάτρεις της ιστορίας και της τέχνης η πολιτιστική ζωή των Ιωαννίνων συμπληρώνεται από μερικά ακόμα μουσεία και πινακοθήκες. Για τους υπόλοιπους έχει έρθει η ώρα να γνωρίσουν τη σημερινή ζωή της πόλης ξεκινώντας… από την αγορά, που αποτελείται από στοές και τα πρωτότυπα αρχιτεκτονικά κτίρια του 1870, τα Χάνια. Όπως αναφέραμε παραπάνω η γιαννιώτικη λαϊκή τέχνη φημίζεται για τα χειροποίητα ασημικά, τα υπέροχα λεπτεπίλεπτα κοσμήματα από χρυσό και χαλκό, καθώς και για τα σκαλιστά έπιπλα και τα υφαντά (ρούχα, φλοκάτες, στρωσίδια), τα οποία θα βρείτε στα μαγαζάκια της πόλης. Προμηθευτείτε πριν φύγετε κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα (φέτα και γιαούρτι) και φυσικά μπακλαβά.

Και αφού περπατήσετε ανάμεσα στα επώνυμα και μη αρχοντικά, στα νεοκλασικά κτίρια, τα μέγαρα και τα λαϊκά σπίτια επιλέξτε μία από τις ταβέρνες που σας προτείνουμε για να ξεκουραστείτε, να απολαύσετε τους εξαιρετικούς μεζέδες και το καλό τσίπουρο και να αναλογιστείτε το ενδεχόμενο να… μετακομίσετε σύντομα στα Ιωάννινα!

Πού και τι θα φάτε;
Αμέτρητες ταβέρνες γύρω από τη λίμνη αλλά και μέσα στην πόλη προσφέρουν στους επισκέπτες μία ποικιλία γευστικών εμπειριών, με έμφαση πάντα στις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες, τα κρεατικά στη γάστρα και τις σπιτικές χυλοπίτες. Όσοι αγαπούν το ψάρι, στα Γιάννενα θα βρουν «γκουρμέ» τοπικές συνταγές με βατραχοπόδαρα, χέλια, πέστροφες αλλά και κάθε είδους ψάρι. Σας προτείνω να συνδυάσετε το γεύμα σας με το περίφημο ντόπιο τσίπουρο ή με βαρελίσιο κρασί, ενώ για επιδόρπιο μη διστάσετε να παραγγείλετε ένα από τα περίφημα γιαννιώτικα γλυκά, όπως τον περίφημο γιαννιώτικο μπακλαβά, κανταΐφι, καθώς και πολλά άλλα γλυκά ταψιού.

Όλα αυτά σας προτείνουμε να τα δοκιμάσετε στις ταβέρνες Φίλιππας, Ιθάκη και Λίμνη, που βρίσκονται στην παραλία της Λίμνης των Ιωαννίνων. Εξαιρετικό φαγητό θα βρείτε και στην Στοά Λούλη, όπου μπορείτε να βρεθείτε και για καφέ ή ποτό, στην οδό Ανεξαρτησίας στην παλιά πόλη, καθώς και στον πολυχώρο Πολιτεία, αρκετά πάνω από την πόλη (προς το βουνό), με την εκπληκτική θέα και τον μεγάλο παιδότοπο για τους μικρούς επισκέπτες.

Λόγω της έντονης φοιτητικής ζωής, τα Γιάννενα είναι μία πόλη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα αστικά κέντρα σε διασκέδαση και νυχτερινά μαγαζιά. Το βραδάκι οι περισσότεροι νέοι, και κυρίως φοιτητές, μαζεύονται για ποτό στο μπαρ Σκάλα, κοντά στη Λίμνη, καθώς και στο πιο καινούργιο Γουλιά-Γουλιά, στην οδό Καποδιστρίου, στο κέντρο της πόλης. Για καφεδάκι με θέα σας προτείνουμε το Γραμματόσημο, στην απέναντι όχθη της Λίμνης, ενώ τα καλύτερα σπιτικά γλυκά θα τα αγοράσετε από το ζαχαροπλαστείο του Νούσια, στη Λεωφόρο Γράμμου 36, επίσης στο κέντρο.

(πηγή: www.in2life.gr, 17/4/2008)

Πάσχα: Πού θα γιορτάσετε παραδοσιακά

Ορθόδοξη κατάνυξη, καθολικές επιδράσεις και παγανιστικές μνήμες πρωταγωνιστούν στα κατά τόπους πασχαλινά δρώμενα που δίνουν μοναδικό χρώμα και τοπική γεύση στην πιο ελληνική γιορτή του χρόνου. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Πάσχα αλά ελληνικά, με φόντο την ανθισμένη ύπαιθρο, ατμοσφαιρικές πολιτείες και πανέμορφα νησιά.

Κέρκυρα
Ο ΤΟΠΟΣ: Οι ιταλιάνικες πλατείες και τα καντούνια του Καμπιέλο γίνονται το σκηνικό για το πιο ξεχωριστό Πάσχα στην Ελλάδα. Οι ενετικές παραδόσεις συναντούν την ορθόδοξη κατάνυξη, ενώ το θρησκευτικό
αίσθημα απογειώνεται υπό τους ήχους των φιλαρμονικών και των «μπότηδων» (κανατιών) που σπάνε στη Σπιανάδα.
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: Η περιφορά των επιταφίων υπό τους ήχους των φιλαρμονικών, η μεγαλοπρεπής λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η αναβίωση του εθίμου των μπότηδων με τα πήλινα κανάτια που πετιούνται από τα μπαλκόνια και,
βέβαια, η θεαματική κορύφωση το βράδυ της διπλής Ανάστασης, που αρχίζει από την καθολική μητρόπολη και ολοκληρώνεται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Σπιανάδα, με τα πυροτεχνήματα να βάφουν τον ουρανό κόκκινο.
TIP: Το μεσημέρι της Κυριακής των Βαΐων σερβίρεται το παραδοσιακό «στακοφίσι», που έχει τις ρίζες του στην Αγγλοκρατία (stock-fish): μπακαλιάρος, που βράζεται με πατάτες, σκόρδο, πιπέρι και λεμόνι. Το βράδυ της Ανάστασης, το τραπέζι περιλαμβάνει τσιλίχουρδα (η κερκυραϊκή
εκδοχή της μαγειρίτσας), φογάτσες (βενετσιάνικης καταγωγής τσουρέκια) και κολομπίνες, χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού, που στολίζονται με κόκκινο αυγό και βαμμένα φτερά.

Πάτμος
Ο ΤΟΠΟΣ: Τα, ούτως ή άλλως,
μεταφυσικά vibes του νησιού της Αποκάλυψης απογειώνονται με τις κατανυκτικές τελετουργίες, με το
μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες και το ανθόνερο, ενώ τα σοφιστικέ στέκια της Χώρας σφύζουν από ζωή.
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: Συγκινητική στιγμή βυζαντινής μεγαλοπρέπειας η λειτουργία του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη στη δαφνοστολισμένη πλατεία Ξάνθου, όπου στήνεται η ξύλινη εξέδρα και το πορφυρό χαλί και ο ηγούμενος της μονής στο ρόλο του Χριστού πλένει τα πόδια των δώδεκα μαθητών. Τη Μεγάλη Παρασκευή στη μικρή, καταπράσινη κοιλάδα της Συκαμιάς, με το υπέροχο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και τα ερείπια του Ρωμαϊκού Λουτρού, μια μικρή οικοτεχνία παρασκευάζει ευωδιαστό ανθόνερο. Κατανυκτική η Ανάσταση στο μεσαιωνικό μοναστηριακό συγκρότημα χωρίς μικρόφωνα και βεγγαλικά.
TIP: Το... σαβουάρ βιβρ της Μεγάλης Εβδομάδας δεν περιλαμβάνει μόνο κατάνυξη. Μετά τη συνάντηση των επιταφίων στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς στη Χώρα, είναι αμαρτία να μην πιεις ένα ποτό στη διπλανή «Παλιά Αστιβή», ενώ μετά το «Χριστός Ανέστη», το έθιμο επιβάλλει μαγειρίτσα στον «Βαγγέλη» ή στο «Balcony View» στη Χώρα και στον «Γρηγόρη» στη Σκάλα.

Λεωνίδιο
Ο ΤΟΠΟΣ: Κοντινό και ανοιξιάτικο, με ωραία αρχοντικά και τον περίφημο κόκκινο βράχο να γίνεται ακόμη πιο κόκκινος καθώς τα πολύχρωμα χάρτινα φαναράκια πλημμυρίζουν τον ουρανό. Τέλειος συνδυασμός
θάλασσας (βοτσαλωτά λιμανάκια)
και βουνού (ο Κοσμάς με την αρχετυπική πλατεία ορεινού χωριού είναι η πύλη για εκδρομές στον καταπράσινο Πάρνωνα).
ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΟ: Το Μεγάλο Σάββατο, με το που θα πει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός γεμίζει πολύχρωμα χάρτινα αερόστατα που στη βάση τους έχουν αναμμένο στουπί και ο κόκκινος βράχος που δεσπόζει πάνω από την πόλη παίρνει ένα εντυπωσιακό πορφυρό χρώμα. Οι εορτασμοί αρχίζουν τη Μεγάλη Παρασκευή με τα «καλλιστεία» των επιταφίων και το κάψιμο του Ιούδα και ολοκληρώνονται την Κυριακή με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία.
TIP: Αν θέλετε να αποφύγετε τη βαβούρα του οικισμού, ανεβείτε μέχρι τη Μονή της Παναγίας της Έλωνας που μοιάζει χωμένη μες στον κόκκινο βράχο στο δρόμο από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά, για να παρακολουθήσετε κάποια από τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε μοναστηριακή ατμόσφαιρα.

Μετέωρα
Ο ΤΟΠΟΣ: Ακόμα κι αν δεν διακρίνεστε για τα θρησκευτικά σας αισθήματα, τα Μετέωρα σίγουρα θα σας βάλουν στο κλίμα της πασχαλινής κατάνυξης. Η άνοιξη βρίσκεται στις ομορφιές της: αγριολούλουδα
ξεπροβάλλουν απ' τις σχισμές των βράχων και βιολέτες στα κηπάκια των μοναστηριών.
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: Μην περιμένετε φασαριόζικα έθιμα. Η απόλυτα κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι το ζητούμενο. Η μυρωδιά του λιβανιού και του κεριού που ζυμώνουν οι καλόγριες στον 'Αγιο Στέφανο πλανιέται στην ατμόσφαιρα, οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά. Οι λειτουργίες στις μονές ξεκινούν στις 7 το απόγευμα και τελειώνουν γύρω στις 9.30 το βράδυ. Το βράδυ της Ανάστασης αρχίζει στις 9 μ.μ., οι πόρτες των μοναστηριών ανοίγουν στις 12 μετά το «Χριστός Ανέστη», για να φύγουν όσοι θέλουν, και ξανανοίγουν μετά από μιάμιση περίπου ώρα.
TIP: Η πιο εύκολη στην πρόσβαση μονή (είναι σημαντικό για τις νυχτερινές ώρες) είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, όπου το αυτοκίνητο φτάνει στο προαύλιο του μοναστηριού.

Όλυμπος Καρπάθου
Ο ΤΟΠΟΣ: Τις Ολυμπίτισσες τις αναγνωρίζεις στο πλοίο από τις παραδοσιακές φορεσιές τους που τις φοράνε όλο το χρόνο. Τη Μεγάλη Εβδομάδα τις αλλάζουν με το καβάι, μια πένθιμη ενδυμασία με βυζαντινές ρίζες. Αληθινή εμπειρία το Πάσχα σ' αυτό το δύσβατο χωριό της Καρπάθου, όπου οι παραδόσεις εξακολουθούν να αποτελούν βίωμα.
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Ολυμπίτες πενθούν τον Χριστό σαν δικό τους άνθρωπο, κλαίγοντας γοερά καθώς στολίζουν τον επιτάφιο. Την Κυριακή του Πάσχα η πολιτεία πλημμυρίζει χαρά και δονείται από ξεσηκωτικούς χορούς, λύρες, τσαμπούνες και λαούτα. Τα σταυροκούλουρα και λαμπροκούλουρα, που φουρνίζονταν όλη την εβδομάδα στους χτιστούς σπιτικούς φούρνους, και το οφτό (κατσικάκι ή αρνί) καταναλώνονται μέσα σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα.
TIP: Το γλέντι κρατά ως και την Τρίτη του Πάσχα, που είναι η μέρα των κερασμάτων σε γνωστούς και ξένους.

Σαντορίνη
Ο ΤΟΠΟΣ: Η Καλντέρα χάνει προσωρινά την αγριάδα της και γεμίζει αγριολούλουδα (ιδανική εποχή να την περπατήσετε, ακολουθώντας το μονοπάτι που συνδέει το Ημεροβίγλι με την Οία), ενώ οι φράγκικες πινελιές, με αποκορύφωση τη γειτονιά των Καθολικών στα Φηρά, δίνουν έναν έξτρα ατμοσφαιρικό τόνο στην ανοιξιάτικη Σαντορίνη.
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: Πάσχα στη Σαντορίνη ίσον Επιτάφιος στον Πύργο,
σ' ένα από τα πιο όμορφα και ανερχόμενα χωριά του νησιού. Τη Μεγάλη Παρασκευή το χωριό λάμπει από μακριά. Τα δρομάκια στολίζονται με ντενεκεδένια λυχναράκια και η περιφορά γίνεται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ήδη από το Σάββατο του Λαζάρου τα σοκάκια της μεσαιωνικής καστροπολιτείας μοσχοβολάνε αρισμαρί (δεντρολίβανο), με το οποίο ντύνουν το δεκαεπτάμετρο σταυρό. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την αναπαράσταση της Σταύρωσης, στρώνεται τραπέζι με χταπόδι στα κάρβουνα.
TIP: Για να είστε στην καρδιά του Πύργου, κλείστε μία από τις σουίτες του πολυτελούς αρχοντικού «Zannos Melathron» (22860/28220) στον παραδοσιακό οικισμό. Στην είσοδο του χωριού θα βρείτε και το ξενοδοχείο «Ορίζοντες» (22860/27045).

Αμοργός
Ο ΤΟΠΟΣ: Ξεχάστε τις ηλιοκαμένες, σεληνιακές Κυκλάδες του καλοκαιριού και προετοιμαστείτε για λιβάδια με μαργαρίτες στα μικρά χωράφια της Κάτω Μεριάς και μονοπάτια που ευωδιάζουν από τα αρωματικά φυτά που ξεφυτρώνουν μέσα απ' τις ξερολιθιές.
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: Τα έθιμα είναι
ζωντανά και οι γεύσεις αξέχαστες, με το εκπληκτικό γεμιστό κατσικάκι που μοσχομυρίζει δεντρολίβανο να κλέβει την παράσταση. Μυσταγωγία η περιφορά του Επιταφίου με τις δάδες και τα θυμιατά αναμμένα έξω από κάθε νοικοκυριό και τις γυναίκες να ραντίζουν με κολόνιες τον Χριστό και τους περαστικούς. Την ημέρα της Λαμπρής ανεβείτε στα Θολάρια για το κάψιμο του Ωβραίου, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης που κλείνει με ομαδικά παιχνίδια στο προαύλιο της εκκλησίας.
TIP: Μοναδική αφορμή για να περιπάτους στα παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια, που αυτή την εποχή ευωδιάζουν άγριο φασκόμηλο, είναι οι εντυπωσιακές λιτανείες των εικόνων της Παναγίας Χοζοβιώτισσας (αμέσως μετά το Πάσχα) που γίνονται σε όλα τα χωριά του νησιού.

Ζάκυνθος
Ο ΤΟΠΟΣ: Λευκά περιστέρια και μεταμεσονύχτιοι Επιτάφιοι, πυροτεχνήματα με φόντο τα φωταγωγημένα πλοία του λιμανιού που σφυρίζουν, φιλαρμονικές, μπότηδες και ταμπουρλονιάκαρα σ' ένα βέρο επτανησιακό Πάσχα.
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Εσταυρωμένου αρχίζει στις δύο το μεσημέρι από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου και διασχίζει όλη την πόλη με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Στις τρεις, από την ίδια εκκλησία γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ με την ανατολή του ήλιου (Σάββατο πρωί) ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση, αφήνοντας ελεύθερα στον αέρα λευκά περιστέρια, ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, πράγμα που κάνουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης ταυτόχρονα. Η Ανάσταση γίνεται φαντασμαγορικά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.
TIP: Την Κυριακή του Θωμά γίνεται στο χωριό Καλυτέρο το πανηγύρι του Αϊ-Λίπιου, που συγκεντρώνει
Ζακυνθινούς απ' όλο το νησί, με οβελία, ντόπιο κρασί και γλέντι με «ταμπουρλονιάκαρα» (έτσι λένε οι Ζακυνθινοί τις λαϊκές κομπανίες).

Χίος
Ο ΤΟΠΟΣ: Τα περβόλια του Κάμπου στα καλύτερά τους μοσχοβολούν σε σημείο υπνωτισμού, κάνοντας τα εκεί αρχοντικά ιδανική βάση διαμονής. Ψυχή του εορτασμού τα χωριά όπου αναβιώνουν οι παραδόσεις - με γνωστότερη το ρουκετοπόλεμο του Βροντάδου.
ΔΡΩΜΕΝΑ: Αξίζει να κάνετε Ανάσταση στη Μέσα Διδύμα και να πάρετε μέρος στο κάψιμο του Ιούδα. Ο φανός, η ειδική κατασκευή όπου καίγεται το ομοίωμα του προδότη, ετοιμάζεται όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, του βάζουν φωτιά και γύρω από τη θράκα του στήνεται γλέντι που κρατάει ως το πρωί, με μπριζόλες και κοτόπουλα να ψήνονται στα κάρβουνα.
TIP: Η πιο εκρηκτική Ανάσταση της Χίου γίνεται στο Βροντάδο, όπου αναβιώνει ο ρουκετοπόλεμος, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και φέρνει αντιμέτωπες τις δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, για το ποια θα κυριαρχήσει. Οι προετοιμάσιες αρχίζουν πολύ πριν και τα σατιρικά τραγούδια ανάμεσα στις δύο ομάδες συζητιούνται για καιρό.

(πηγή: www.athinoramatravel.gr)

Ενας χείμαρρος στολίδι της Σεούλ

Παλιά, το κέντρο της Σεούλ στη Νότιο Κορέα διέτρεχε ένας χείμαρρος. Κάποια στιγμή σκεπάστηκε, υπογειοποιήθηκε και από πάνω του κατασκευάστηκε δρόμος. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 αποφασίστηκε να προστεθεί και δεύτερος όροφος, ένας υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που συνέδεε το ανατολικό με το δυτικό κομμάτι της πόλης. Προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας, τα αυτοκίνητα διέσχιζαν το κέντρο, περνώντας πάνω από τις γειτονιές της Παλιάς Πόλης. Το 75% της κίνησης ήταν διερχόμενη.

Ο υπερυψωμένος δρόμος αύξησε τις εκπομπές καυσαερίων και την ηχορύπανση και επιπλέον διχοτόμησε οπτικά και υποβάθμισε την περιοχή. Με τα χρόνια, η κίνηση διογκωνόταν και το νέο οδικό δίκτυο δεν επαρκούσε πλέον. Ως αποτέλεσμα, τα αυτοκίνητα άρχισαν και πάλι να συνωστίζονται σχεδόν όπως και πρώτα, προτού κατασκευαστεί ο καινούργιος υπερυψωμένος δρόμος.

Ο Μιουνγκ-Μπακ Λι, δήμαρχος τότε της Σεούλ και τωρινός πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, είναι άνθρωπος με επαναστατικές ιδέες για το κέντρο της πόλης. Με γνώμονα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και βασιζόμενος σε εργασίες του Τμήματος Πολεοδομίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, κατόρθωσε μετά από μεγάλη προσπάθεια να ξαναφέρει το 2005 τον χείμαρρο στο φως, αφού πρώτα κατεδάφισε όχι μόνο τον υπερυψωμένο, αλλά και τον επίγειο δρόμο που τον σκέπαζαν. Εφερε νερό από τον ποταμό Χαν, που διασχίζει τη Σεούλ, και ο χείμαρρος έχει πλέον πάντα τρεχούμενο νερό στην κοίτη του, μέσου βάθους τριάντα περίπου εκατοστών. Το νερό είναι διαυγές και σε πολλά σημεία κυματίζει κανονικά. Με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σχεδιάστηκαν η κοίτη, τα πρανή, καθώς επίσης πολλές και διαφορετικές γέφυρες στο επίπεδο του εδάφους, που διευκολύνουν την κυκλοφορία πάνω από το ποτάμι. Το ποτάμι έχει κατάφυτες όχθες όπου πάπιες και χήνες ζουν ελεύθερα. Και η πόλη έχει διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για τη φροντίδα, την καθαριότητα και την αστυνόμευσή του. Από την άλλη πλευρά, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις για την ανάπλαση του ρέματος δεν αφορούν ωστόσο ούτε την ιδέα ούτε το ίδιο το έργο. Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν απλώς ότι το έργο θα μπορούσε να εκτελεστεί με περισσότερο φυσικό τρόπο, ώστε να επιβαρύνει το οικοσύστημα με λιγότερα τεχνητά στοιχεία και να κοστίσει φθηνότερα από τα 380 εκατομμύρια δολάρια που τελικά κόστισε.

Και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων; Εδώ τα πράγματα ασφαλώς χειροτέρεψαν. Πολλές δίοδοι που περνούσαν από το κέντρο αποκόπηκαν και οι οδηγοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εναλλακτικές διαδρομές. Η πρόσβαση του κέντρου με το αυτοκίνητο έγινε πιο δύσκολη. Ομως το σκεπτικό του επιτελείου του δημάρχου είναι ριζοσπαστικό: «Τα αυτοκίνητα πρέπει να φύγουν από την πόλη. Οσο διευκολύνουμε την κυκλοφορία τους, τόσο ο συνωστισμός επιδεινώνεται, οι δρόμοι και τα πάρκινγκ δεν πρόκειται ποτέ να επαρκέσουν. Ο αγώνας είναι άνισος. Η μόνη λύση είναι να δυσκολέψουμε τη ζωή στους οδηγούς των Ι.Χ., ώστε ο κόσμος να μάθει να χρησιμοποιεί τις δημόσιες συγκοινωνίες».

Ενα από τα πιο δύσκολα σημεία στην όλη προσπάθεια ήταν το να πεισθούν οι καταστηματάρχες ότι η πρόσβαση των αυτοκινήτων στα μαγαζιά τους δεν θα ήταν στο εξής εντελώς απρόσκοπτη. Ανησυχούσαν ότι θα αντιμετώπιζαν προβλήματα στον εφοδιασμό και ότι θα είχαν λιγότερους πελάτες και μικρότερο τζίρο. Σήμερα, αυτά τα έξι περίπου χιλιόμετρα του ποταμού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Σεούλ. Πολύς κόσμος συχνάζει εκεί μέρα και νύχτα, για να κάνει τον περίπατό του στις όχθες του ή για να τον διασχίσει δρασκελώντας τα βραχάκια που είναι τοποθετημένα στην κοίτη. Εχει γίνει τόπος αναψυχής, συναναστροφής, ανάπαυσης, μια πραγματική όαση μέσα στην πόλη. Από την κοίτη, δεν βλέπεις ούτε τα τσιμεντένια κτίρια ούτε τα αυτοκίνητα. Το μόνο που ακους είναι το κελάρυσμα του νερού και τις πάπιες. Ολόκληρη η περιοχή έχει αναβαθμιστεί αισθητά και τα καταστήματα έχουν περισσότερη κίνηση από ποτέ. Οποιον και να ρωτήσεις στη Σεούλ, θα σου μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το νέο απόκτημα της πόλης τους. Οσο για τα παιδιά που πλατσουρίζουν στα νερά, δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι, λίγα μόλις χρόνια πριν, το «ρέμα του Cheonggye» ήταν ένας υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/4/2008)

Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν Delta Airlines και Northwest

Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν οι αεροπορικές εταιρείες Delta και Northwest, κλείνοντας συμφωνία ύψους 3 δις. δολαρίων. Η νέα εταιρεία θα έχει στόλο αποτελούμενο από 800 αεροσκάφη και θα απασχολεί 75 χιλιάδες άτομα. Τα ετήσια έσοδά της αναμένεται να φτάνουν τα 35 δις. δολάρια.

«Η Delta και η Northwest ταιριάζουν απόλυτα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Ρίτσαρντ Αντερσον.

Οι μέτοχοι της Northwest Airlines θα λάβουν 1,25 μετοχές της Delta για κάθε μετοχή. Ουσιαστικά, η μεγαλύτερη από τις δύο εταιρείες, η Delta, θα απορροφήσει τη μικρότερη.

Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Delta και η έδρα της θα βρίσκεται στην Ατλάντα. Ο Αντερσον θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της Delta, Ντάνιελ Καρπ, θα διατηρήσει τη θέση του. Ο πρόεδρος της Northwest, Ρόι Μπόστοκ, θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου.

(πηγή: www.in.gr, 15/4/2008)

Birdwatching στην Ελλάδα

Τιτιβίσματα αγνώστων διαλέκτων ακούγονται πίσω από τις καλαμιές, δυο κατάλευκοι γλάροι συναγωνίζονται σε καλλιτεχνικά αεροδυναμικές βουτιές, πολύχρωμα φτερά μιας πλουμιστής ουράς ίσα που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα κλαδιά ενός δέντρου, ένα παραξενεμένο βλέμμα κάτω από ένα λοφίο ξεπροβάλλει πίσω από τον κορμό και παρατηρεί μια παρέα με κιάλια, που μοιάζει συνεπαρμένη από τη δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτό το μοναδικό τοπίο.
Την παρατήρηση πουλιών ως χόμπι σίγουρα την έχετε ακουστά –την έχει πάρει το μάτι σας ως προτεινόμενη δραστηριότητα σε ταξιδιωτικούς οδηγούς εξωτικών προορισμών, έχετε χαζέψει κατά καιρούς φωτογραφίες παράξενων πολύχρωμων πουλιών στο internet, έχετε πέσει τυχαία επάνω σε ιστοσελίδες συλλόγων που διοργανώνουν ομαδικές φυσιολατρικές εξορμήσεις. Αυτό που ίσως να μην ξέρετε είναι πόσο ευρύτατα διαδεδομένη είναι –σε Αγγλία και Αμερική θεωρείται το δεύτερο δημοφιλέστερο χόμπι, μετά το gardening– αλλά και πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να αποδειχτεί.

Ρωτήσαμε τον Σπύρο Σκαρέα, γεωπόνο, έμπειρο παρατηρητή πουλιών, που διοργανώνει ομαδικές εκδρομές για bird watching, για ποιους λόγους θα πρότεινε το χόμπι του σε κάποιον που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. «Για την ιδιαίτερη, στενή επαφή με τη φύση, για τη συγκίνηση που προκαλεί, για την έκπληξη που προσφέρει, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα συναντήσεις, ακόμα και αν πηγαίνεις κάθε μέρα στο ίδιο μέρος, και γιατί το αντικείμενο είναι ανεξάντλητο» ήταν μερικοί από τους λόγους που μας απαρίθμησε.

Για να ξεκινήσετε την παρατήρηση πουλιών τα μόνα που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι κιάλια και έναν οδηγό παρατήρησης πουλιών –στα ελληνικά κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή ένας ιδιαίτερα ενημερωμένος από την Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε διάφορους σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Η φωτογραφική μηχανή είναι, βέβαια, προαιρετική, αλλά επειδή αναμφισβήτητα θα τη χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι πήρατε μαζί σας μία με αρκετά καλή ανάλυση και zoom.

Οι χρυσοί κανόνες της σωστής παρατήρησης πουλιών υπαγορεύουν ότι η παρατήρηση γίνεται πάντοτε από μακριά και με κιάλια, ποτέ δεν ενοχλούμε τα πουλιά πλησιάζοντάς τα –είναι γνωστό ότι τρομάζουν εύκολα–, μένουμε σε κάθε περίπτωση μακριά από τις φωλιές τους και δεν τα ταΐζουμε. Εννοείται ότι, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο φροντίζουμε να διατηρούμε ήσυχο –τα πουλιά ενοχλούνται από τους θορύβους– και, βέβαια, καθαρό.

Και τώρα που ετοιμαστήκαμε κατάλληλα, ανοίγουμε χάρτες και σχεδιάζουμε διαδρομές. Σύμφωνα με τον κ. Σκαρέα, η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παρατήρησης πουλιών παγκοσμίως, καθότι φιλοξενεί 442 είδη πουλιών, είτε ενδημικά, είτε μεταναστευτικά, είτε τυχαία, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων –Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής– πράγμα που σημαίνει ότι δε θα δυσκολευτείτε καθόλου να κάνετε τα πρώτα σας βήματα ως bird watcher. Ιδού πέντε εκ των δημοφιλέστερων προορισμών για να επιλέξετε.

Οι κοντινοί…
Εθνικό Πάρκο Σχοινιά
Τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά… Οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε ακόμα και την πρόσφατη αναγνώρισή του ως Εθνικού Πάρκου. Και όμως, οι μικρές λίμνες, το πευκοδάσος και η ακτή που το συναποτελούν προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες για παρατήρηση πουλιών –η οποία μπορεί να γίνει από έξι διαφορετικά παρατηρητήρια– ενώ τα μονοπάτια που το διασχίζουν θα σας φέρουν σε απόσταση αναπνοής από το φυσικό περιβάλλον των πουλιών που φιλοξενεί. Συνυπολογίστε τη μηδαμινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, που το καθιστά ιδανικό για μονοήμερη εκδρομή, τα παραθαλάσσια ταβερνάκια και τα ιστορικά αξιοθέατα με τα οποία μπορείτε να τη συνδυάσετε, και έχετε μια πρώτης τάξεως αφορμή για να κάνετε εδώ τα πρώτα σας βήματα ως birdwatcher.
Είδη πουλιών που παρατηρούνται συχνότερα: (Ξανθός) Κρυπτοτσικνιάς, Αετογερακίνα, Ασπροκωλίνα, Υφάντρα, Αμπελουργός

Νέα Κίος, Ναύπλιο
Ο ούτως ή άλλως αγαπημένος weekend προορισμός των Αθηναίων έχει και μία λιγότερο γνωστή διάσταση: η αμμουδερή παραλία του φιλοξενεί πλήθος παρυδάτιων πουλιών, τόσο ενδημικών όσο και μεταναστευτικών, ενώ αποτελεί σπίτι αρκετών διαφορετικών ειδών αξιαγάπητων παπιών –κάτι σαν τη Λιμνούπολη της Ελλάδας. Με θέα στο Μούρτζι και το Παλαμήδι, και δίπλα ακριβώς στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, που βρίσκεται αυτήν την εποχή στα καλύτερά του, η περιοχή ενδείκνυται για μικρές ή μεγαλύτερες εκδρομές παρατήρησης πουλιών, συνδυασμένες με το απαραίτητο sightseeing –ενώ προσφέρεται και για τις πρώτες βουτιές του χρόνου.
Είδη πουλιών που παρατηρούνται συχνότερα: Λευκοτσικνιάς, Θαλασσοσφυριχτής, Λεπτόραμφος Γλάρος

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Νότιας Ευρώπης, η Λιμνοθάλασσα, μαζί με τις μικρότερες λίμνες και τους βάλτους που την περιστοιχίζουν, φιλοξενεί το χειμώνα περισσότερες από 40.000 πάπιες, καθώς και 32 από τα συνολικά 38 είδη των ευρωπαϊκών αρπακτικών. Πολλά ακόμη είδη μεγάλων πουλιών, μεταξύ των οποίων αργυροπελεκάνοι και βασιλαετοί, παρατηρούνται τακτικά εδώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιοχή αποτελεί έναν από τους top προορισμούς bird watching στην Ελλάδα. 300 μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα, η περιοχή μπορεί να μη βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προορισμών του Σαββατοκύριακου, θα σας ανταμείψει όμως με το απαράμιλλο φυσικό της περιβάλλον. Άλλωστε, μετά από μια μέρα δίπλα στη λίμνη, δύσκολα θα θέλετε να ξεκολλήσετε για να αναζητήσετε clubbing, shopping ή gourmet εστιατόρια στη γύρω περιοχή –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πόλη του Μεσολογγίου και τα γύρω χωριά στερούνται επιλογών.
Είδη πουλιών που παρατηρούνται συχνότερα: Αργυροπελεκάνος, Όρνιο, Βασιλαετός, Αγκαθοκαλημάνα, Αμμοπετρόκλης

…Και οι μακρινοί
Κερκίνη
Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από την Αθήνα –που όμως αξίζει τον κόπο– η Κερκίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Νοτίου Ευρώπης, και αδιαμφισβήτητα ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των απανταχού φυσιολατρών. Σαράντα μόλις χιλιόμετρα από τις Σέρρες, το υδάτινο σπίτι πολλών ευρωπαϊκών και ασιατικών πουλιών, φιλοξενεί, επίσης, πολλά είδη θηλαστικών που δε συναντάμε καθημερινά –κόκκινους σκίουρους, γκρίζους λύκους, ευρωπαϊκές βίδρες και αγριόχοιρους, μεταξύ άλλων– που το καθιστούν ένα μοναδικό στο είδος του ανοιχτό ζωολογικό πάρκο. Στον υγρότοπο, και τα πυκνά δάση που τον περιστοιχίζουν, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών, οι σημαντικότερες αποικίες Ερωδιών της Βαλκανικής, ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών της Ελλάδας και η μεγαλύτερη καλυμμένη από νούφαρα υδάτινη έκταση της χώρας. Αδιαμφισβήτητα αξίζει το… έξοδο μιας πολυήμερης άδειας και τον κόπο του ταξιδιού μέχρι εδώ.
Είδη πουλιών που παρατηρούνται συχνότερα: Λαγγόνα, Αργυροπελεκάνος, Μαύρος Πελαργός, Αμμοπετρόκλης, Παρδαλοκεφαλάς

Έβρος – Δαδιά
316 είδη πουλιών είναι, από μόνα τους, αρκετά για να κατατάξουν το Δέλτα του Έβρου, μαζί με το δάσος της Δαδιάς, στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων προορισμών για τους παρατηρητές πουλιών σε όλον τον κόσμο. Προσθέστε εδώ ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, έναν υγρότοπο προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ramsar, μερικά σπανιότατα είδη χλωρίδας, αλλά και θηλαστικών, και έχετε την τέλεια φυσιολατρική εξόρμηση. Στις γειτονικές Φέρες, το χωριό που βλέπει το Δέλτα, θα μείνετε σε ιδιαίτερα προσεγμένα δωμάτια και σουίτες, από τα μπαλκόνια των οποίων θα ξεκινάτε με τα κιάλια σας την πρωινή παρατήρηση, πριν ακόμα πάρετε το πρωινό σας. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;
Είδη πουλιών που παρατηρούνται συχνότερα: Ασπροπάρης, Μαυρόγυπας, Όρνιο, Βασιλαετός, Κραυγαετός, Αμπελουργός

Για να ξεκινήσετε την παρατήρηση πουλιών με έναν έμπειρο οδηγό, απευθυνθείτε στον Σπύρο Σκαρέα (τηλ.: 697 818 0387) για την οργάνωση της εκδρομής σας σε αυτούς ή άλλους ελληνικούς προορισμούς. Σημειώστε ότι οι τιμές που αναγράφονται στο σχετικό site αφορούν τους πεπειραμένους παρατηρητές –οι… πρωτάρηδες απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις.

(πηγή: www.in2life.gr, 14/4/2008)

Βόλος, μια πόλη όπου αξίζει να ζεις

Ζωντανή, με καινοτόμες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, άφθονο ελεύθερο δημόσιο χώρο, πανεπιστήμιο, υπερσύγχρονες υπηρεσίες, τουρισμό

Τη μάχη της διάβασης από το ανεπτυγμένο βιομηχανικό παρελθόν σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, με επίκεντρο τις υπηρεσίες, δίνει ο Βόλος. Μια πόλη ζωντανή, με αρκετές καινοτόμες παρεμβάσεις (όπως η τάση επανάχρησης επιβλητικών βιομηχανικών κτιρίων), μια πόλη που αξίζει να ζεις. Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας βίωσε μια επώδυνη αποβιομηχάνιση, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η ανεργία απογειώθηκε. «Το στοίχημα που τέθηκε ήταν το πέρασμα από τη βιομηχανική πόλη στη μεταβιομηχανική εποχή», λέει στην «Κ» ο κοσμήτορας του Πολυτεχνείου Βόλου κ. Ζήσης Κοτιώνης. «Υπήρξε ανάπτυξη της έρευνας και της εκπαίδευσης, με την ίδρυση του Πανεπιστημίου, ενισχύθηκε σημαντικά ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών και ο τουρισμός», συμπληρώνει. Οι αμοιβές πάντως δεν είναι ακόμα μεγάλες. «Πολλά παιδιά που τελειώνουν το πανεπιστήμιο δεν βρίσκουν καλή δουλειά εδώ και πηγαίνουν στην Αθήνα», λέει ο Δημήτρης Πούλιος, φοιτητής της Αρχιτεκτονικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη του Βόλου ως τουριστικού προορισμού, όχι μόνο ως πύλη του Πηλίου, αλλά και ως αστικού κέντρου με πολλούς εκθεσιακούς χώρους και εμβληματικά κτίρια.

«Στα πλαίσια αυτά ο δήμος προετοιμάζει την αναβίωση της αργοναυτικής εκστρατείας», λέει στην «Κ», ο δήμαρχος του Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης. Το ξύλινο σκάφος Αργώ είναι έτοιμο. Οι σύγχρονοι Αργοναύτες θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου, ενώ ο δήμος ετοιμάζει θεματικό πάρκο και μουσείο. Θα βρεθεί το «χρυσόμαλλο δέρας» της εποχής μας; Η τουριστική βιομηχανία μπορεί να αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο περιβάλλον, εάν δεν τεθούν όρια. Ηδη το Πήλιο γεμίζει πληγές από τσιμέντο, λόγω οικιστικής επέλασης και παραθεριστικής κατοικίας.

«Μεγάλη ευκαιρία είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013», τονίζει ο κ. Βούλγαρης. «Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστεί και ένα σύγχρονο Μεσογειακό Χωριό. Η αθλητική υποδομή είναι έτοιμη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Πάντως, πέρα από τα στάδια, το «2004» δεν άφησε και πολλά στην υποδομή της πόλης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανολοκλήρωτη περιφερειακή οδό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Βόλος είναι μια πόλη που επιλέγεται ως τόπος διαμονής. «Ηρθα πριν από 7-8 χρόνια για να εργαστώ στο Πανεπιστήμιο και από τότε ζω εδώ. Δεν το μετάνιωσα, απεναντίας», λέει ο κ. Κοτιώνης. «Η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη από την Αθήνα, υπάρχει περισσότερος και καλύτερος δημόσιος ελεύθερος χώρος, εύκολη πρόσβαση στο βουνό ή στη θάλασσα, ενώ διαθέτουμε όλες τις παροχές υπηρεσιών».

Δεν είναι όλα ρόδινα. Εντονη είναι η αίσθηση ότι το πέρασμα στη νέα εποχή γίνεται χωρίς πυξίδα. «Οι αρμόδιοι δεν έχουν όραμα», είπε ο νεαρός Παναγιώτης. Τα όνειρα των νέων μπορεί να είναι θολά, αλλά ζωντανά...

Η χρήση βιομηχανικών κτιρίων
Στη συνοικία των Παλιών συναντάς την πανέμορφη αναπαλαίωση της πλινθοποιίας Τσαλαπάτα, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Κοντά στην είσοδο της πόλης, σε ένα όμορφα ανακαινισμένο κτίριο, η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Απέναντι το δημοτικό ωδείο, σε ένα επίσης πολύ όμορφο παλιό κτίριο. Στην ανατολική είσοδο της πόλης ένα από τα πανεπιστημιακά συγκροτήματα «στεγασμένο» σε παλιά βιομηχανικά κτίρια. Στην παλιά καπναποθήκη του Σπίρερ, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου και το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, συναντήσαμε την κ. Αίγλη Δημόγλου, διευθύντρια του κέντρου. «Η εκ νέου χρησιμοποίηση παλιών βιομηχανικών κτιρίων στον Βόλο είναι ένα μοντέλο ενδιαφέρον για όλη την Ελλάδα». Μέχρι στιγμής στον Βόλο έχουν ανακαινιστεί 19 βιομηχανικά κτίρια, ενώ διεκδικούνται άλλα 8. Στο όλο εγχείρημα, εκτός από τον δήμο, συνέβαλε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο χρησιμοποίησε διάσπαρτα παλιά κτίρια. Αυτή η διάχυση συνέβαλε στη μεγέθυνση της θετικής επίδρασης του πανεπιστημίου στην πόλη. Στο μεταξύ, προετοιμάζεται το μεγάλο μουσείο της πόλης (στην παλιά καπναποθήκη Παπάντου) και η αξιοποίηση της τεράστιας Κίτρινης Αποθήκης. Λειτουργούν δύο μεγάλες βιβλιοθήκες, συμφωνική ορχήστρα του δήμου και αρκετά ωδεία.

Ανω του ορίου τα μικροσωματίδια
Στους δρόμους βγήκαν τη Δευτέρα πάνω από 3.000 Βολιώτες, στην πλειονότητά τους νέοι και μαθητές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει η πόλη. Οι υπερβάσεις των συγκεντρώσεων των φονικών αιωρούμενων μικροσωματιδίων ξεπερνούν μέχρι και τρεις φορές τα όρια! «Μία από τις βασικές αιτίες είναι οι εκπομπές της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, που βρίσκεται κοντά στην πόλη», τονίζει ο κ. Κώστας Βολιώτης, από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Υπερβάσεις από ΑΓΕΤ
Σύμφωνα με έλεγχο που πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπιστώθηκε ότι η ΑΓΕΤ κατανάλωσε ποσότητες καύσιμης ύλης πετ κοκ (ένα εξαιρετικά ρυπογόνο υλικό) δυόμισι φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 100.000 τόνων ετησίως! Υπερβάσεις καταγράφηκαν και στην κατανάλωση μαζούτ, ενώ παραβάσεις σε μια σειρά διαδικασίες, με την ανοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ και τοπικών «αρχόντων».

Πηγή ρύπανσης το... κυκλοφοριακό
Σημαντική πηγή ρύπανσης είναι το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου και των κεντρικών αρτηριών. Μπορεί η καθυστέρηση λόγω μποτιλιαρίσματος να είναι πεντάλεπτη (αστεία πράγματα για τους... μπαρουτοκαπνισμένους οδηγούς της Αθήνας), αλλά η ρύπανση είναι μεγάλη. Η Παρέμβαση Πολιτών ζητεί ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου, ενώ έντονη συζήτηση γίνεται για τους χώρους κατασκευής των νέων πάρκινγκ, έτσι ώστε να μη συσσωρεύονται οχήματα στο κέντρο. Απαράδεκτη είναι και η εκφόρτωση χύμα του σκραπ (παλιοσίδερα για τη Χαλυβουργία) στο λιμάνι, σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Οι μεταλλικοί σωροί απελευθερώνουν μικροσωματίδια, γι’ αυτό απαιτούνται κλειστές αποθήκες.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/4/2008)

36 ώρες στο Ντουμπάι

Ο,τι κι αν φανταστείτε, θα υπάρχει στο Ντουμπάι. Κι αν δεν υπάρχει, χτίζεται αυτή τη στιγμή. Αν δεν χτίζεται, τότε το κρατίδιο δημιουργεί νέο νησί, για να το στεγάσει. Το πιο πολύβουο από τα επτά Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αναπτύσσεται με τόσο ιλιγγιώδεις ρυθμούς, που σύντομα θα διαθέτει το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το μεγαλύτερο εργοστάσιο αλουμινίου και τη μακρύτερη γέφυρα του πλανήτη

Παρασκευη
4 μ.μ. Αποκτήστε φτερά
Ο μόνος τρόπος να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος του Ντουμπάι, είναι από τον αέρα. Πάρτε ταξί μέχρι το Τζεμπέλ Αλι, 45 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Από εκεί, επιβιβασθείτε σε πτήση της εταιρείας υδροπλάνων Seawing. Για περίπου 190 ευρώ, θα πετάξετε για 30 λεπτά πάνω από το Ντουμπάι, για να δείτε από ψηλά το διάσημο ξενοδοχείο Μπουρτζ αλ Αράμπ, το απίστευτα ψηλό κτίριο Μπουρτζ Ντουμπάι και το τεχνητό νησιωτικό αρχιπέλαγος, σε σχήμα φοινικόδεντρων και ηπείρων.
8 μ.μ. Ζεστό και κρύο
Ουδείς δεν γνωρίζει γιατί κατά την είσοδό τους οι θαμώνες του εστιατορίου «Φάιαρ εν Αϊς» στο ξενοδοχείο Ραφλς, πρέπει να συνοδεύονται από σερβιτόρους που φορούν λευκά γάντια και λιβρέες. Παρά την πολυτέλεια, το εστιατόριο μπορεί δικαίως να χαρακτηρισθεί ζεστό και φιλικό, με τοίχους από τούβλα και βαθιές, αναπαυτικές δερμάτινες πολυθρόνες. Η υπαίθρια κουζίνα διαθέτει εντυπωσιακή εστία, ενώ το μενού είναι μεγαλειώδες, καθώς διαθέτει ό,τι καλύτερο ψαρικό διαθέτει η Θάλασσα της Αραβίας, αλλά και εκλεκτά κρέατα.
11 μ.μ. Μπαρ με θέα
Αν νιώσατε ποτέ ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα χρειάζονταν ένα μπαράκι, το Τσάινα Μουν Σαμπέιν Μπαρ είναι για σας. Χωμένο στους ψηλότερους ορόφους του ξενοδοχείου Ραφλς, το μπαρ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα του Ντουμπάι. Αυτό που θα σας μείνει, όμως, αξέχαστο είναι το γιγάντιο κεφάλι φαραώ, που φυλάει την είσοδο, αλλά και η εκπληκτική θέα 360 μοιρών σε όλο το Ντουμπάι και τη γύρω αραβική έρημο.

Σαββατο
10 π.μ. Μεταβολή!
Κάθε ξενοδοχείο του Ντουμπάι που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει και δικό του σπα, ενώ μία από τις καλύτερες του είδους είναι εκείνη του Intercontinental Ντουμπάι Φέστιβαλ Σίτι. Οι λουτρικές εγκαταστάσεις παραπέμπουν σε άλλο κόσμο, με την άνεση και την πολυτέλεια να κυριαρχούν. Αφεθείτε στην περιποίηση του ειδικευμένου προσωπικού και των εκλεκτών προϊόντων ομορφιάς και χαλάρωσης.
1 μ.μ. Γεύση παράδοσης
Η λάμψη του καινούργιου έχει, όμως, και τα όριά της. Επισκεφθείτε ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης για μία στιγμή αυθεντικότητας. Το εστιατόριο Σπέσιαλ Οσταντί βρίσκεται στο ίδιο σημείο τα τελευταία 41 χρόνια, ενώ ο ιδιοκτήτης, ο Ιρανός Μοχάμεντ Αλι Ανσαρί θα σας καλωσορίσει με τη ζέση που τον διακρίνει. Τα τραπέζια είναι ελάχιστα και πάντα γεμάτα. Αξίζει, όμως, να περιμένετε λίγο για ένα αξέχαστο σουβλάκι–κεμπάπ με πίτα, ξινή σάλτσα γιαουρτιού, κρεμμύδι, αγγούρι, μαϊντανό, ντομάτα και λεμόνι.
2 μ.μ. Χωρίς μάρκα
Σε μία πόλη μεγάλων καταστημάτων και διεθνών αλυσίδων, η ανακάλυψη ενός μικρού καταστήματος είναι μεγάλη υπόθεση. Το Sauce, που πρόσφατα επεκτάθηκε, διπλασιάζοντας το χώρο του, προσφέρει ενδιαφέρουσα επιλογή σύγχρονων ρούχων, με έμφαση στα τζιν και τα μπλουζάκια με ειρωνικά συνθήματα. Θα νομίσετε ότι μπήκατε σε μία πολύ μεγάλη ντουλάπα νέου ανθρώπου, με ρούχα σχεδιασμένα από τη Στέλα Μακάρτνεϊ και την Αννα Σούι.
4 μ.μ. Μουσείο ή κατάστημα;
Το εμπορικό κέντρο Τράφικ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο εξεζητημένα καταστήματα επίπλων, που προάγουν το υψηλό ντιζάιν στην Ευρώπη. Το αχανές εμπορικό κέντρο στο κέντρο του Ντουμπάι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα των επίπλων, με πολλά από τα κομμάτια να ανήκουν σε μουσεία ντιζάιν, όπως το κομοδίνο του Ολλανδού σχεδιαστή Ντρουγκ, με τίτλο «You Can’t Lay Down Your Memory».
8 μ.μ. Ταϊλανδέζικη θέα
Τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης βρίσκονται στο εσωτερικό ξενοδοχείων, καθώς μόνον εκεί σερβίρεται οινόπνευμα στο Ντουμπάι. Το δημοφιλέστερο εστιατόριο αυτές τις ημέρες είναι το Τιπτάρα Ρόγιαλ Τάι, στο νεόχτιστο ξενοδοχείο Σοφιτέλ. Το Τιπτάρα είναι διάσημο για τα πικάντικα ταϊλανδέζικα πιάτα του, ενώ από τα παράθυρά του μπορείτε να παρακολουθήσετε την ανέγερση του ψηλότερου κτίσματος στον κόσμο, του ουρανοξύστη Μπουρτζ Ντουμπάι, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα. Μετά το πλούσιο γεύμα, κάντε μία χωνευτική βόλτα μέχρι την πισίνα του ξενοδοχείου για ένα ποτό.
Μεσάνυχτα. Υπόγειο κλαμπ
Η νυχτερινή ζωή του Ντουμπάι θα σας δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά τους ντόπιους. Πηγαίνετε στο Σαμπμαρίν Κλαμπ του ξενοδοχείου Ντάου Παλάς. Οπως λέει και το όνομά του, το κλαμπ έχει ναυτική διακόσμηση και έχει τη δυνατότητα να ανοίγει την οροφή του. Ανεξάρτητα, όμως, από το θέμα της βραδιάς (σάμπα, ρέγκε, ροκ ή βαλς), το μέρος θα είναι γεμάτο με τη νεολαία του Ντουμπάι. Ετοιμαστείτε για μια νύχτα ποτού, χορού, γνωριμιών και απολαύσεων, που θα σας οδηγούσαν στη φυλακή μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα Δυτικά (στη Σαουδική Αραβία). Οταν αποφασίσετε να φύγετε, ακολουθήστε τους ντόπιους μέχρι το μικρό εστιατόριο Ζατάαρ Ζάιτ για ένα σάντουιτς «στο όρθιο» και ένα παγωμένο γιαούρτι.
Κυριακή
Κυριακή. 10 π.μ. Νους υγιής...
Ποιος θα πίστευε ότι ένα από τα καλύτερα γήπεδα γκολφ του κόσμου, βρίσκεται στο ερημικό Ντουμπάι. Το μοναδικό 18τρυπο γήπεδο της Αραβίας σχεδιάσθηκε από τον πρωταθλητή Ερνι Ελς και αποτελεί μία «συρραφή» των αγαπημένων του γηπέδων απ’ όλο τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν σας πολυαρέσει το γκολφ, αξίζει να επισκεφθείτε το «Ελς Κλαμπ». Το κλαμπ βρίσκεται στο μέσον του «Ντουμπάι Σπορτ Σίτι», όπου κατασκευάζονται τέσσερα στάδια (ποδοσφαίρου, μπέιζμπολ, κρίκετ και χόκεϊ επί χόρτου), ακαδημία τένις, ακαδημία ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κλειστό γυμναστήριο, χιλιάδες ιδιόκτητες κατοικίες και –αναγκαίο αφού είμαστε στο Ντουμπάι– ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
Seawings υδροπλάνα www.seawings.ae
Fire & Ice Restaurant www.dubai.raffles.com
Spa Intercontinental Dubai Festival City www.intercontinental.com/dubai
Special Ostadi restaurant 971-43971469
Sauce www.shopatsauce.com Traffic www.viatraffic.org Thiptara Royal Thai www.sofitel.com
Club Submarine www.dhowpalacedubai.com
Els Club www.elsclubdubai.com

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/4/2008)

Βελβεντός

Στη δυτική πλευρά, δίπλα στον Αλιάκμονα, ο Βελβεντός περιμένει να μαγέψει τον επισκέπτη

Eξω από τον Βελβεντό πριν από κάποια χρόνια είχα σταματήσει για να συμβουλευτώ τον χάρτη, όταν με πλησίασε ένας κύριος γύρω στα 40 και μου είπε: «Bλέπω είστε ξένος στα μέρη μας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Προς τα πού θέλετε να πάτε;». Η ευγένεια υποχρεώνει!

Ο Bελβεντός είναι μια κωμόπολη του νομού Kοζάνης κτισμένη στους πρόποδες των δυτικών Πιερίων σε 450 μ. υψόμετρο. Bρίσκεται 33 χλμ. νοτιοανατολικά της Kοζάνης κι ακριβώς στα «πόδια» της βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Aλιάκμονας. Πάνω στα δυτικά Πιέρια βρίσκονται απλωμένοι οι μικροί οικισμοί της Aγίας Kυριακής, του Kαταφυγίου, του Παλαιογρατσάνου και του Πολυφύτου κι όλοι μαζί αποτελούν τον Δήμο Bελβεντού.

Mέσα στην κωμόπολη θα δείτε στενά σοκάκια, πλατείες με πλατάνια, αυλές και παράθυρα καταστόλιστα με λουλούδια, δίπατα παραδοσιακά σπίτια, νεοκλασικά αλλά και μη απευκταία σύγχρονα σπίτια. Tο σύνολο, όμως, είναι αρμονικό και δεμένο μεταξύ του.

O κάμπος είναι γεμάτος ροδακινιές και μηλιές. Oι κάτοικοι ζουν κυρίως με τη γεωργία αλλά και με ασχολίες οικοδομικές. Ο Bελβεντός έχει δύο κύριους αγροτικούς συνεταιρισμούς κι έναν συνεταιρισμό γυναικών.

Πριν από 200 χρόνια...
Το 1806 ο Γάλλος γιατρός, ιστοριογράφος και περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ, εντυπωσιασμένος από τον Bελβεντό, έγραφε: «Δύο λεύγες από τα Σέρβια, συνεχίζοντας τη γραμμή του Aλιάκμονα απ’ το δεξί του όχτο, φτάνουμε στον Bελβεντό, μια κωμόπολη με 428 σπίτια, μισή ώρα δρόμο απ’ το ποτάμι. O Θεός φαίνεται να έχει ευλογήσει αυτή την περιοχή και την προστατεύει μέσα στην αναρχία. Δεν είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς να κάθουνται γύρω από το ίδιο τραπέζι είκοσι κι ώς τριάντα άτομα από το ίδιο αίμα. Πατεράδες, μάνες, γιοι, εγγόνια, μικρανεψιοί που λατρεύουν τον ίδιο Θεό, μιλούν το ίδιο γλωσσικό ιδίωμα, ασκούν επαγγέλματα ειρηνικά και προσφέρουν στον ταξιδιώτη τον πίνακα των πατριαρχικών ηθών που ο τύπος τους έχει χαθεί απ’ τη γριά Eυρώπη. Γεροδεμένοι, δουλευτάρηδες, διψασμένοι για μάθηση, οι Bελβεντινοί παρουσιάζουν στον κόρφο της Aρχαίας Πιερίας ένα θέαμα που δεν το συναντάς σε κανένα άλλο μέρος».

Τόσα περίπου σπίτια θα βρείτε ακόμα, αλλά όχι τόσο μεγάλες οικογένειες. Θα βρείτε έναν ευλογημένο από τον Θεό τόπο μέσα σ’ έναν κατάφυτο κάμπο γεμάτο μυρωδάτα φρούτα και πολλά νερά. Θα βρείτε τις καφετέριες, τα μπαράκια και τις ταβέρνες του Bελβεντού κάθε βράδυ γεμάτα. O κόσμος κυκλοφορεί και οι άνθρωποι είναι κοινωνικότατοι.

Αξίζει να επισκεφθείτε
- Ο Βελβεντός. Εκτός από τα όμορφα δρομάκια, ταβερνάκια, μπαράκια και τις γειτονιές που αν τις περπατήσετε σίγουρα θα σας φωνάξουν να σας τρατάρουν γλυκό ή τσίπουρο, αξίζει μια βόλτα στο μικρό λαογραφικό μουσείο. Και βέβαια αξίζει το «Βελβεντό by night»!
- Το Σκεπασμένο. Πέντε χιλιόμετρα από τον Bελβεντό βρίσκεται ο καταρράκτης του Σκεπασμένου. Mε μια μικρή πορεία από σηματοδοτημένο μονοπάτι φτάνετε πάνω από τον μεγάλο καταρράκτη όπου θα βρείτε άλλους μικρότερους καθώς και μικρές λιμνούλες.
- Το Παλαιογράτσανο. Γραφικότατος οικισμός που είναι λίγο «σκαρφαλωμένος» στα Πιέρια κι έχει καταπληκτική θέα.
- Το φράγμα του Aλιάκμονα. Είναι επιβλητικότατο τόσο το ίδιο, όσο και η γέφυρα που διασχίζει τη λίμνη.
- Τα Δυτικά Πιέρια. Aπό το Bελβεντό υπάρχει βατός χωματόδρομος (με κανονικές καιρικές συνθήκες) που διασχίζει τα Πιέρια και βγάζει στην Kατερίνη μέσω Φτέρης και Μόρνας. Eίναι μια πανέμορφη διαδρομή όπου θα απολαύσετε όλα τα είδη της δασικής χλωρίδας, ενώ στη Μόρνα θα δείτε και μια πανέμορφη μικρή τεχνητή λίμνη.
- Τα Σέρβια και το βυζαντινό Κάστρο.
- Τα Οινοποιεία. του Βογιατζή, του Ζάνδε και του Καμκούτη. Θα βρείτε ωραιότατα κρασιά και θα αποκτήσετε καλούς φίλους!

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Πώς να πάτε: Aποκλειστικά με αυτοκίνητο. H διαδρομή είναι Λάρισα - Tύρναβος - Eλασσόνα - Σέρβια - Bελβεντός. Mόνον 460 χαρούμενα χιλιόμετρα!
Πού να φάτε: Εν Βελβεντώ, δίπλα στην κεντρική πλατεία θα βρείτε «ονειρεμένα» μαγειρευτά. Ο Βασίλης είναι εγγύηση! Μετόχι, πάνω ψηλά στα ριζά των Πιερίων ψητά της ώρας και της σούβλας. Ρέμβη, καλά κρέατα της ώρας και μαγειρευτά. Νερόμυλος, της ώρας και ενίοτε της σούβλας.
Τι να ψωνίσετε: Τα προϊόντα των συνεταιρισμών είναι εξαιρετικά. Πραγματικά πολλών αστέρων. Ειδικά οι μαρμελάδες είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Και σε πολύ συμπαθητικές τιμές. Θα βρείτε επίσης πολύ καλά κρασιά. Πολύ γνωστό το Κτήμα Βογιατζή και αξίζει να δοκιμάσετε τα κρασιά των Ζανδέ και Καμκούτη. Τέλος, η Βελβενδός φημίζεται για τις τουλούμπες της (Ζανδέ).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/4/2008)

«Ναι» στα κινητά εν πτήσει, είπε η Κομισιόν

Αν μέχρι σήμερα δυσανασχετούσατε όταν μπαίνοντας στο αεροπλάνο αναγκαζόσασταν να κλείνετε το κινητό σας, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει η χθεσινή απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εν πτήσει.

Χθες η Κομισιόν αποφάσισε ότι οι άδειες που θα χορηγούνται στις αεροπορικές εταιρείες από τα κράτη-μέλη θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ετσι, ένα ελληνικό αεροπλάνο θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στους επιβάτες του ενόσω πετάει επάνω από τη Γερμανία. Παράλληλα, η Κομισιόν με δεύτερη απόφασή της καθόρισε εναρμονισμένες τεχνικές παραμέτρους για τον εξοπλισμό που θα έχουν τα αεροπλάνα. Στην πράξη κάθε αεροπλάνο θα είναι εφοδιασμένο με ένα μικρό κινητό σταθμό βάσης και μια μονάδα ελέγχου δικτύου. Τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών θα συνδέονται στον σταθμό του αεροπλάνου, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με το έδαφος μέσω δορυφόρου. Η μονάδα ελέγχου δικτύου εμποδίζει τα κινητά να συνδεθούν σε επίγεια δίκτυα. Μέχρι σήμερα οι παρεμβολές στα επίγεια δίκτυα ήταν ένας από τους λόγους που εμπόδιζαν την πραγματοποίηση κλήσεων εν πτήσει. Ταυτόχρονα, επειδή τα κινητά των επιβατών συνδέονται με τον σταθμό που βρίσκεται επάνω στο αεροσκάφος χρησιμοποιούν μικρή ισχύ και έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να παρεμβληθούν στα όργανα του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές αεροπορικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ενδιαφέρονται για τη νέα υπηρεσία. Παρόλο που η Κομισιόν καθόρισε το αδειοδοτικό και τεχνικό πλαίσιο, στο ζήτημα της τιμολόγησης περιορίστηκε σε ευχές. «Από την πλευρά των μεταφορέων περιμένουμε τώρα να διαμορφώσουν τις τιμές τους με διαφάνεια», δήλωσε χθες η αρμόδια επίτροπος κ. Βίβιαν Ρέντινγκ. Οι τελικές δοκιμές του συστήματος αρχίζουν τον Ιούνιο, ενώ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ελπίζουν ότι πριν από το τέλος του χρόνου οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 8/4/2008)

36 ώρες στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας

Oσοι πιστεύουν ότι το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κέντρο πολιτικής αμφισβήτησης, ας ετοιμαστούν για μεγάλη έκπληξη. Η κεντρική λεωφόρος της πόλης, Κόλετζ Αβενιου, είναι πια γεμάτη νέους ανθρώπους, ενημερωμένους για την τελευταία λέξη της μόδας, που δεν θυμίζουν σε τίποτε τους χίπις του παρελθόντος. Τα ανακαινισμένα καταστήματα ανταγωνίζονται ευθέως τις καλύτερες μπουτίκ της Νέας Υόρκης, ενώ τα εστιατόριά της είναι εφάμιλλα με εκείνα του κοσμοπολίτικου Σαν Φρανσίσκο. Το πνεύμα του 1969 δεν έχει εξαφανισθεί, όμως, τελείως. Αν κατηφορίσετε την Τέλεγκραφ Αβενιου, θα δείτε ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ, υπέρμαχους της ομοιοπαθητικής ιατρικής και γερασμένους χίπις, πάντα πρόθυμους να σας εξηγήσουν την κοσμοθεωρία τους.

Παρασκευή
5 μ. μ. Σημειώστε τη διεύθυνση
Το παλιό και το νέο Μπέρκλεϊ, ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κατευθύνονται ομαδικά στο Μόουζ Μπουκς. Ιδρυθέν το 1959 και γεμάτο μεταχειρισμένα βιβλία, το βιβλιοπωλείο αυτό αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η Amazon δεν μπορεί να οδηγήσει όλα τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στην πτώχευση. Περιηγηθείτε στον επάνω όροφο και απολαύστε την εκπληκτική ποικιλία αναγνωστικού υλικού.
8 μ. μ. Ανετο «σόμπα»
Η γαστρονομία στο Μπέρκλεϊ έχει σημειώσει άλματα, από τις εποχές του χιπισμού. Πάρτε για παράδειγμα το δημοφιλές εστιατόριο «Ο Σαμέ». Ο περίτεχνος συνδυασμός ιαπωνικών και δυτικών γεύσεων δεν θυμίζει σε τίποτα πανεπιστημιούπολη. Τα ελαφρώς ταλαιπωρημένα τραπέζια και οι αναπαυτικοί καναπέδες παραπέμπουν –ευτυχώς– στη φοιτητική φύση της περιοχής. Δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ ψαρικών «σόμπα».
10 μ. μ. Σινεμά Παράδεισος
Το Πασίφικ Φιλμ Αρκάιβ (Κινηματογραφικό Αρχείο Ειρηνικού) στο Μουσείο Τέχνης του Μπέρκλεϊ προσφέρει μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές εμπειρίες στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Στην κινηματογραφική αίθουσα του αρχείου, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, μπορεί να προλάβετε αφιέρωμα στη γαλλικό Νέο Κύμα. Το αρχείο ειδικεύεται στον ιαπωνικό κινηματογράφο και φιλοξενεί την αφρόκρεμα του φοιτητόκοσμου.

Σάββατο
8 π. μ. Στην άγρια Φύση
Εδώ, στην Καλιφόρνια, θα πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς για να βρείτε τα μονοπάτια ελεύθερα από τζόγκερς. Περπατήστε στο κάμπους του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και απολαύστε την ηρεμία του πρωινού, προτού προχωρήσετε προς τους κατάφυτους λόφους, πάνω από το πανεπιστήμιο. Στο δρόμο σας, θα συναντήσετε μεγάλες επαύλεις, οικογένειες που βγάζουν βόλτα τα μικρά σκυλιά τους, αλλά και φοιτητές που τρέχουν στα μονοπάτια, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα μεθύσια της προηγούμενης νύχτας. Αν θέλετε να επιμηκύνετε τη βόλτα σας, προχωρήστε στο γειτονικό Τίλντεν Παρκ, ιδανικό για ποδήλατο μάουντεν ή προτιμήστε το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου, με πάνω από 12.000 είδη φυτών.
Μεσημέρι. Αφθονία λαχανικών
Η επιλογή μεταξύ των πολλών αγορών λαχανικών της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Για μία αυθεντική γεύση επιλέξτε το Σαββατιάτικο Φάρμερς Μάρκετ του Μπέρκλεϊ, που διευθύνεται από αληθινούς αγρότες - παραγωγούς. Αργότερα, επισκεφθείτε την αγορά του Μπέρκλεϊ Μπόουλ, για να δείτε τη διαφορά. Πραγματικός παράδεισος τοπικών προϊόντων, το Μπόουλ θα σας τυφλώσει με την χρωματική ποικιλία και τις παράξενες γεύσεις.
3.30 μ. μ. Λάκκος των φιδιών
Αποφύγετε το Μουσείο Τέχνης του Μπέρκλεϊ, με τη μικρή συλλογή και προτιμήστε το Ιστ Μπέι Βιβάριουμ, ίσως το πιο παράξενο αξιοθέατο της πόλης. Μην πλησιάσετε, όμως, εάν φοβάστε τα φίδια, καθώς η τεράστια κεντρική αίθουσα, γεμάτη ερπετά, αμφίβια και αραχνοειδή, θα σας προκαλέσει φρίκη.
5 μ. μ. Ροκ μέχρι τέλους
Η καλύτερη θέα του πανεπιστημιακού κάμπους δεν είναι από το δεκαώροφο Εβανς Χολ, αλλά από το Ιντιαν Ροκ Παρκ. Σφηνωμένο σε συνοικία στα ΒΑ της πόλης, το πάρκο διαθέτει ψηλά βράχια, από τα οποία θα απολαύσετε θέα 360 μοιρών του Μπέρκλεϊ, του Ωκλαντ και της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, από την απέναντι πλευρά του κόλπου. Για ακόμη πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, πάρτε μαζί σας σκοινί και κραμπόν για το μεγάλο βράχο του Ιντιαν Ροκ, αγαπημένο σημείο προπόνησης των ορειβατών.
8 μ. μ. Διεθνής σούπα
Η λεωφόρος Ιντερνάσιοναλ του Ωκλαντ, 15 λεπτά νότια του Μπέρκλεϊ, αξίζει το όνομά της. Σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα, θα δείτε καταστήματα γαμήλιων ειδών από το Σαλβαδόρ, καντίνες με μεξικάνικα τάκος και πλανόδιους πωλητές φρέσκου ανανά, καλυμμένου με αλάτι. Τα μεξικάνικα εστιατόρια διαδέχονται το ένα το άλλο, αν και το καλύτερο από αυτά είναι σίγουρα το Ελ Χουαράτσε Αζτέκα. Οι σπεσιαλιτέ του είναι τα κάθε είδους μόλας (σάλτσες για νάτσος), οι τορτίγιες και τα τοπικά μανιτάρια χουιτλακότσε.
11 μ. μ. Εξαλλα νιάτα
Το μπαράκι Μπλέικς ον Τέλεγκραφ ιδρύθηκε το 1940, όταν το Μπέρκλεϊ φημιζόταν για την τζαζ του και όχι για το σκληρό ροκ του. Το σεβάσμιο μπαρ λειτουργεί ακόμη, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις μουσικών παραμένουν ενδιαφέρουσες. Πρώτα βεβαιωθείτε, όμως, ότι δεν πέσατε σε φοιτητική βραδιά, εκτός κι αν δεν σας πειράζει να παρακολουθείτε νέους ανθρώπους να πίνουν μέχρι σκασμού, ουρλιάζοντας πάνω από τη μουσική.

Κυριακή
9 π. μ. Διαβασμένοι μπαρίστας
Οπως και πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις, το Μπέρκλεϊ καταναλώνει καφεΐνη και οινόπνευμα, σε ίσες ποσότητες. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το καφέ Κόουλ παίρνει την πραμάτεια του πολύ στα σοβαρά. Εχοντας μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες καφέδων στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, οι εργαζόμενοι πίσω από το μπαρ (μπαρίστας) ξέρουν τα πάντα για το προϊόν τους. Μικρή προειδοποίηση: η στάση τους ξεπερνά ορισμένες φορές τα όρια της γνώσης, φθάνοντας την αλαζονεία.
11 π. μ. Μακριά πάσα
Η Τέταρτη οδός βρίσκεται σε μικρή γεωγραφική απόσταση από την Τέλεγκραφ, αλλά παρασάγγας μακριά της σε ό, τι αφορά το ύφος. Αυτή η μοδάτη γειτονιά καταστημάτων έχει μεταβληθεί σε πραγματική υπαίθρια αγορά. Εκεί μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα δείγματα χειροτεχνίας, όπως χειροποίητα υαλικά και ψυδεχελικά διακοσμητικά αντικείμενα.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
Moe’s Books, www. moesbooks. com.
O Chame, 510-8418783.
Pacific Film Archive, www. bampfa. berkeley. edu.
Berkeley Paths, www. berkeleypaths. com.
California Botanical Garden, www. botaniocalgarden. berkeley. edu.
Berkeley Bowl Marketplace, www. berkeleybowl. com.
East Bay Vivarium, www. eastbayvivarium. com.
El Huarache Azteca, 510-5332395.
Blakes on Telegraph, www. blakesontelegraph. com.
Cole Coffee, www. colecoffee. com.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 5/4/2008)

H νέα πολύχρωμη αγορά της Αθήνας

Ομόνοια, Μεταξουργείο, Αγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Βικτωρίας, Κολωνός, είναι μερικές από τις περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας με πληθώρα καταστημάτων τα οποία ανήκουν σε αλλοδαπούς που πωλούν συνήθως σε συμπατριώτες τους «δικά τους» προϊόντα ή υπηρεσίες... Στα δρομάκια γύρω από την Ομόνοια, μια γειτονιά με την υψηλότερη συγκέντρωση μεταναστών από δεκάδες γωνιές του πλανήτη, πολυάριθμα είναι τα καταστήματα αλλοδαπών – κινέζικα ρούχα, ρωσικά παντοπωλεία, αφρικανικά, ινδικά και πακιστανικά μικρομάγαζα, βιντεοκλάμπ ινδικού κινηματογράφου, εστιατόρια, call-centers, φωτογραφεία, κουρεία, μπακάλικα, τυροπιτάδικα... Σταματάμε σε ένα μαγαζί με ινδικά παραδοσιακά φαρδιά ρούχα από ελαφριά υφάσματα. «Τα αγοράζουν κυρίως Ελληνίδες, συνήθως παίρνουν πάνω από πέντε, τους αρέσει, ταιριάζει στο ελληνικό γούστο και κλίμα», μας λέει η Ιρίνα, μια Ουκρανή που εργάζεται σε κατάστημα Ινδού. «Το αφεντικό έχει ξεμείνει στην Ινδία και δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα γιατί έχει κάποιο πρόβλημα με τα χαρτιά του», λέει, προσθέτοντας πως, αν δεν πάρει σύντομα το μηνιάτικό της, θα παραιτηθεί. Οπως προκύπτει από τα μητρώα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), οι περισσότεροι αλλοδαποί επιχειρηματίες στην Ελλάδα ασχολούνται με το εμπόριο και τις κατασκευές. Από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα οι περισσότερες (763) ανήκουν σε Αλβανούς. Ακολουθούν οι Τούρκοι και οι Κινέζοι με 462 και 247 επιχειρήσεις αντίστοιχα. Σε Σύρους ανήκουν 195 και 160 σε Αιγύπτιους. Στην πρωτεύουσα λειτουργούν 115 πολωνικές και 103 πακιστανικές επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι επιχειρηματίες από: Βουλγαρία (94), Ρουμανία (85), Νιγηρία, (67), Μπανγκλαντές (62), Ουκρανία (60), Ρωσία (57), Λίβανο (55).

Πολλοί Ελληνες μαγαζάτορες των περιοχών του κέντρου δηλώνουν ότι έχουν ζημιωθεί από τα μαγαζιά των ξένων. «Οι περισσότεροι Ελληνες που είχαν μαγαζιά έχουν αποτραβηχτεί», δηλώνει ένας καταστηματάρχης που τοποθετεί δορυφορικές κεραίες, είδος με μεγάλη πέραση στους μετανάστες, «έχουν τους δικούς τους ανθρώπους, τους συμπατριώτες τους. Εχουν και τη στήριξη των πρεσβειών τους», προσθέτει. Ακόμα και καταστήματα που πωλούν ρούχα φθηνότερα από τα κινέζικα δηλώνουν ότι δύσκολα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. «Εχουν ρούχα σε πολύ χαμηλές τιμές, χαμηλής ποιότητας», αναφέρει μια γυναίκα που διατηρεί κατάστημα στον Κολωνό.

Στον αντίποδα, ορισμένοι ντόπιοι, αντιλαμβανόμενοι την συνεχώς αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των μεταναστών, ανοίγουν καταστήματα με ξένα προϊόντα και αλλοδαπούς πωλητές. «Βάλαμε λίγα πράγματα στην αρχή, και σιγά - σιγά, όταν είδαμε ότι έχουν μεγάλη πέραση φτάσαμε να πουλάμε αποκλειστικά για τους ξένους. Προσλάβαμε και πωλητές από χώρες καταγωγής των πελατών μας», αναφέρει καταστηματάρχης της περιοχής Αγίου Παντελεήμονα που πουλάει ποτά και τρόφιμα από Ρουμανία, Μολδαβία κ.α. (Φωτογραφίες Ι. Μπαρδόπουλος)

5 ευρώ το αντρικό κούρεμα

Ο Αμπντούλ Γκοφούρ κατάγεται από την Αίγυπτο και διατηρεί κουρείο επί της οδού Βούλγαρη, κάτω από την Ομόνοια, στην Πειραιώς. «Ηρθα στην Ελλάδα το 1996. Δούλευα υπάλληλος αρκετά χρόνια, σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο, και μάζεψα κάποια χρήματα. Με τη βοήθεια των τριών αδερφών μου μαζέψαμε περίπου 10.000 ευρώ και ανοίξαμε το κουρείο, πριν από ενάμιση χρόνο», λέει ο ίδιος. Πρόσφατα, μάλιστα, παντρεύτηκε μια κοπέλα ρωσικής καταγωγής. Χρεώνει πέντε ευρώ το αντρικό κούρεμα. «Οι πελάτες μου είναι κυρίως ξένοι, συμπατριώτες μου. Επίσης έρχονται καμιά φορά Αλβανοί αλλά και Ελληνες που μένουν ή δουλεύουν εδώ κοντά. Σιγά σιγά μας μαθαίνει ο κόσμος», αναφέρει.

Το Σάββατο, το κουρείο γεμίζει από κόσμο. Περιμένουν ουρά. Τις καθημερινές το μαγαζί γίνεται... στέκι (μπορεί δηλαδή να έρθει ένας για κούρεμα και άλλοι τέσσερις για «συμπαράσταση») και η κουβεντούλα ανάβει...

Με προϊόντα από τη Ρωσία

Στο «ρωσικό» παντοπωλείο του Νίκου και της Ζωής Μιχαηλίδη, επί της οδού Δεριγνύ μπορεί κανείς να βρει από γνήσια ρώσικη βότκα μέχρι χαβιάρι. «Δούλεψα μαζί με τον γιο μου τέσσερα χρόνια στη Γερμανία για να μαζέψω χρήματα και να ανοίξω αυτό το παντοπωλείο για ρωσόφωνους», αναφέρει ο κ. Νίκος και προσθέτει: «Είμαι Πόντιος αλλά έζησα τα περισσότερα χρόνια στη Γεωργία και ξέρω τη γλώσσα, τα ήθη και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων». Τα πρωινά το μαγαζί του γεμίζει με γυναίκες από Μολδαβία, Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσία... Αρκετά από τα προϊόντα έρχονται κατευθείαν από τη Ρωσία «όπως για παράδειγμα η γνωστή βότκα με το όνομα του απερχόμενου Ρώσου προέδρου. Τώρα φέραμε και παραδοσιακές πασχαλιάτικες κουλούρες και έγιναν ανάρπαστες», αναφέρει η γυναίκα του. «Αν και θεωρητικά εγώ είμαι το αφεντικό, η γυναίκα μου κάνει κουμάντο», λέει γελώντας ο κ. Νίκος, πριν απορροφηθεί ξανά στη λύση ενός σταυρόλεξου στα ρωσικά.

Το μαγαζί γεμίζει

«Αγοράζουν από μας γιατί πουλάμε φθηνά, μπορείτε να βρείτε κάτι από 3 μέχρι 15 ευρώ», λέει η Ζι Γου Ζου, ιδιοκτήτρια του κινέζικου μαγαζιού με ρούχα, στην οδό Αριστοτέλους. Καμία δεκαριά πελάτες, όλοι τους ξένοι, ψάχνουν ανάμεσα στους φορτωμένους με ρούχα διαδρόμους. «Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλοί Ελληνες, οπότε και οι περισσότεροι πελάτες μας είναι ξένοι. Συνήθως έρχονται γυναίκες από την Πολωνία, την Αλβανία, τη Ρωσία, όχι τόσο πολύ από τις ασιατικές χώρες, γιατί έχουν δικά τους καταστήματα», μας λέει η Ζι Γου Ζου. «Ηρθα από την Κίνα πριν από επτά χρόνια. Μαζί με τον σύζυγό μου ανοίξαμε το μαγαζί τον Σεπτέμβριο του 2005. Πάμε καλά, το μαγαζί ιδίως στις γιορτές, γεμίζει. Αν και τελευταία βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν αγοράζει, όπως άλλοτε. Πολλές γυναίκες μπαίνουν, κοιτάζουν, αλλά παίρνουν κάτι μικρό και φθηνό ή και τίποτα. Εχω δύο παιδιά στην Κίνα, ελπίζω κάποτε να μπορέσω να τα έχω κοντά μου», μας λέει.

Καφετέρια για Γεωργιανούς

«Στην περιοχή δεν ζουν πολλοί Γεωργιανοί όμως υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που οργανώνουν ταξίδια για τη Γεωργία και ο κόσμος που μαζεύεται περιμένοντας να φύγει για την πατρίδα, περνάει καμιά φορά και από εδώ», περιγράφει η Καίτη Γκογκιτσαϊσβίλι, από τη Γεωργία, που έχει δικό της καφέ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Ανοιξε το κατάστημα για να έχει σταθερό εισόδημα αλλά και για να μπορέσει να σπουδάσει την κόρη της. «Πάντα μου άρεσε να φτιάχνω γλυκίσματα, να δέχομαι κόσμο στο σπίτι, να κερνάω. Αυτό έπαιξε ρόλο στο να αποφασίσω να ανοίξω το μαγαζί. Είχαμε μερικά λεφτά στην άκρη, μαζέψαμε και μερικά ακόμα από δανεικά συγγενών και φίλων και πριν από λίγους μήνες ανοίξαμε αυτή την καφετέρια. Ελληνες δεν έρχονται σχεδόν καθόλου στο μαγαζί, αλλά αυτό, πιστεύω, έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε λίγους μήνες λειτουργίας και δεν μας ξέρουν ακόμα», καταλήγει.

Τηλεφωνείο - φωτογραφείο

Στη Βούλγαρη, το δρόμο με τα περισσότερα καταστήματα Πακιστανών, ο Μοχάμεντ Ιμτιάς άνοιξε ένα φωτογραφείο, που λειτουργεί επίσης και ως κατάστημα τηλεφωνίας. Ανοιξε το μαγαζί τον περασμένο Νοέμβριο («δούλευα 10 χρόνια σε εργοστάσιο για να μαζέψω τα χρήματα»), και το δουλεύει τώρα με τα τέσσερα αδέλφια του. «Ηταν μια επαγγελματική λύση για όλους μας», περιγράφει ο Μοχάμεντ. «Κυκλοφορούν πολλοί ξένοι στην περιοχή που θέλουν να βγάλουν φωτογραφίες για άδειες παραμονής ή άλλα έγγραφα. Μετά σκέφτονται ότι είναι ευκαιρία να βγάλουν και μια φωτογραφία με τα καλά τους, να τη στείλουν στην πατρίδα». Η βιτρίνα του μαγαζιού, στολισμένη ολόκληρη με χρωματιστές φωτογραφίες, θυμίζει ινδικό σινεμά: «Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά για τους συγγενείς, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αυτή η φωτογραφία στο πορτοφόλι τους, από τον άνθρωπό τους στα ξένα, έχει μεγάλη αξία», λέει.

Μπακάλικο για όλους

Τις νύχτες πηγαίνει στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη για να προμηθευτεί τα φρούτα και λαχανικά για το μίνι μάρκετ που διατηρεί μαζί με τον ξάδερφό του, στον Αγιο Παντελεήμονα, σε μια περιοχή μωσαϊκό εθνοτήτων. Ο Σαχαντάντ Μπουγιέν κατάγεται από το Μπανγκλαντές και άνοιξε το κατάστημα πριν από πέντε χρόνια. «Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι ξένοι αλλά δεν γνωρίζω την καταγωγή τους, δεν μπορώ να τους ξεχωρίζω από το πρόσωπο, όπως άλλοι με ξεχωρίζουν από το χρώμα. Εχουμε και σταθερούς Ελληνες πελάτες», περιγράφει ο Σαχαντάντ. «Στην αρχή, η δουλειά ανέβαινε, τώρα όμως έχει αρχίσει και πέφτει. Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Πολλοί κάνουν οικονομία ακόμη και στο φαγητό, για να πάνε στις πατρίδες τους να δούνε τους συγγενείς ή να πληρώσουν τα έξοξα και να τους φέρουν εδώ», αναφέρει ο ίδιος, συμπληρώνοντας με παράπονο: «Χρόνια προσπαθώ να φέρω τη γυναίκα μου· δεν τα κατάφερα».

Ιντερνετ με 1 ευρώ την ώρα

Τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους δικούς τους στην άλλη άκρη του κόσμου, μέσω Ιντερνετ, και με ένα μόλις ευρώ την ώρα παρέχει το κατάστημα όπου εργάζεται ο Ανις Χουσεΐν, στην πλατεία Βικτωρίας. «Το μαγαζί ανήκει σε ξάδερφό μου, εγώ είμαι απλός υπάλληλος. Παίρνω περίπου 700 ευρώ μισθό το μήνα», λέει με χαμόγελο. «Η βιτρίνα είναι γεμάτη ρολόγια και διάφορες μικροσυσκευές, αλλά από αυτά δεν πουλάμε παρά ένα-δύο το μήνα. Το κατάστημα στηρίζεται στο Ιντερνετ. Εχουμε μια σειρά από υπολογιστές, μέσω τον οποίων οι αλλοδαποί μπορούν να μιλάνε, με τη βοήθεια μικροφώνου και κάμερας, με τους δικούς τους. Ακόμη, επειδή είμαστε απέναντι από τα ΚΕΠ, την ημέρα βγάζουμε και κάποια χρήματα από τις φωτοτυπίες». Πάντως, σύμφωνα με τον Ανίς, οι δουλειές δεν πάνε και τόσο καλά, και τα έξοδα βγαίνουν ίσα ίσα.

Πιροσκί από την Ουκρανία

Με μια παλιά συνταγή της γιαγιάς της, μέσα σε λίγους μήνες, η Λαρίσα Κουνίτσκα απέκτησε φανατικούς λάτρεις των πιροσκί που φτιάχνει και πουλάει στο μικρό κατάστημα που διατηρεί επί της οδού Αχαρνών. «Κατάγομαι από την “πόλη των λιονταριών”, το Λβοφ της Ουκρανίας και βρίσκομαι στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια. Για αρκετό καιρό δούλευα σε καφετέριες και καφενεία, τα καλοκαίρια στα νησιά, αργότερα άνοιξα ένα μικρό καφενείο έξω από την Αθήνα, το πούλησα και με τα λεφτά αυτά έφτιαξα το πιροσκάδικο που βλέπετε», περιγράφει. «Χρησιμοποιώ μια παλιά οικογενειακή συνταγή, με την οποία έφτιαχνα πιροσκί για τα παιδιά μου. Φαίνεται ότι αρέσει στον κόσμο... Τώρα έχω μόνιμους πελάτες, πολλούς ξένους, λόγω περιοχής, αλλά και Ελληνες. Τα ξημερώματα έρχονται πολλοί οδηγοί ταξί, κάθονται έξω και τρώνε τα πιροσκί μου», περιγράφει.

Γνήσια ινδικά φαγητά

«Παλιά ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σήμερα», λέει ο Φαζάν Χας, ο οποίος ήρθε από την Ινδία πριν από 39 ολόκληρα χρόνια. «Δούλευα σε εταιρεία και για πολλά χρόνια ήμουν μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Παντρεύτηκα με Ελληνίδα και έμεινα εδώ. Σήμερα έχω το “Γκάντι”, όπου προσφέρω γνήσια ινδικά φαγητά, κυρίως για Ελληνες αλλά και για τουρίστες. Για να πω την αλήθεια, όταν μαγειρεύω για Ελληνες κάνω πιο “μαλακά” τα φαγητά, αφού πολλοί δεν αντέχουν το πικάντικο». Ο Φαζάν ισχυρίζεται πως είναι ο μόνος στο κέντρο της πόλης που μαγειρεύει με βάση γνήσιες ινδικές συνταγές. «Είχα παλιά μαγαζί στην Θεσσαλονίκη που ήταν γνωστό ως “Το σπίτι του Ινδού”, όπου επίσης έφτιαχνα παραδοσιακά φαγητά της Ινδίας και ο κόσμος το αγαπούσε πολύ. Εζησα καλή ζωή στην Ελλάδα και την αγαπώ. Πιστεύω πως και αυτή με αγαπά επίσης».

(πηγή: www.kathimerini.gr, 5/4/2008)

Σαμούι: Ονειρεμένες διακοπές

Ένας τροπικός παράδεισος! Στο Σαμούι, η φύση οργιάζει και το καλοκαίρι, όπως το ονειρευόμαστε, δεν τελειώνει ποτέ.

Το Σαμούι είναι ένα μικρό καταπράσινο νησί στον κόλπο της Ταϊλάνδης, που υπόσχεται να σας χαρίσει μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Ιδανικός τόπος διακοπών για όλες τις ηλικίες, προσφέρει καταπληκτικές ευκαιρίες για περιηγήσεις σε μια περιοχή με πολλά μικρά νησάκια με οργιώδη βλάστηση. Εξερευνώντας το νησί θα συναντήσετε ψαροχώρια, φυτείες κοκοφοινίκων, παγόδες και βουδιστικούς ναούς, καταρράκτες και λίμνες σε μια πανδαισία χρωμάτων που θα αιχμαλωτίσουν τις αισθήσεις σας.

Οι καταρράκτες Χιν Λαντ
Βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο του νησιού και σχηματίζουν μια μικρή λίμνη με γλυκό νερό όπου είναι όμορφα να κολυμπήσετε. Στα δυτικά του νησιού, μέσα σε ένα τροπικό περιβάλλον, βρίσκεται ο καταρράκτης Να Μουάνγκ, που επίσης σχηματίζει μια εντυπωσιακή λίμνη με διάμετρο 30 μέτρων και αμμώδη βυθό, κι αυτή ιδανική για κολύμπι.

Αξίζει όμως να επισκεφθείτε και το μουσείο με τα αγροτικά εργαλεία και τα κινέζικα κομψοτεχνήματα. Οι εξορμήσεις στα κοντινά νησιά του αρχιπελάγους θα σας ενθουσιάσουν! Στο γειτονικό νησάκι Φαν δεσπόζει ο ναός Χιν Νγκου και στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα του καθιστού Βούδα. Από εκεί θα θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Μέσα στο χώρο του ναού λειτουργεί κέντρο διαλογισμού με διδασκαλία σε ντόπιους και επισκέπτες.

Το πάρκο με τις πεταλούδες
Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται το πάρκο με τις πεταλούδες Να Τιαν και ακριβώς δίπλα λειτουργεί σχολή πιθήκων. Τα συμπαθητικά και πανέξυπνα θηλαστικά εκπαιδεύονται στο πώς να κατεβάζουν τις καρύδες από τα δέντρα. Το νησί Παν Γκαν, κοντά στο Σαμούι, διαθέτει πολύ όμορφες παραλίες, μικρούς καταρράκτες και καταπληκτική φύση, ενώ πολύ κοντά υπάρχουν άλλα δύο μικρά ακατοίκητα νησάκια με κάτασπρες αμμώδεις παραλίες και καταπληκτικά κοράλλια.

Παραλίες
Στο Σαμούι θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις δύο πανέμορφες παραλίες Λαμάι και Τσαβένγκ με την πυκνή τροπική βλάστηση και τα μπαράκια από μπαμπού. Η Τσαβένγκ είναι και η πιο «κοσμική» από τις δύο. Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν οι παραλίες Μπανγκ Πορ, Μπορ Πουντ και Μάε Ναμ που συγκεντρώνουν λίγο κόσμο και είναι πολύ πιο ήσυχες. Στο βορειοανατολικό άκρο θα συναντήσετε την όμορφη παραλία Τσοένγκ Μον, ενώ στη δυτική και νότια πλευρά υπάρχουν πολλές μικρές -σχεδόν απάτητες- αμμουδιές σε μικρούς ήσυχους κολπίσκους.

Μη χάσετε
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή είναι αυτή στο θαλάσσιο πάρκο Ανγκ Τονγκ, το οποίο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 40 νησιών στα βορειοδυτικά του Σαμούι. Θα συναντήσετε πολύχρωμες σπηλιές, καταγάλανες λίμνες και ερημικές παραλίες.

(πηγή: www.7merestv.gr, 4/4/2008)

Μαλδίβες

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «παράδεισος»; Καταγάλανος ουρανός. Καταπράσινα εξωτικά τοπία. Κρυστάλλινα θαλασσινά νερά και ένα περιβάλλον ηρεμίας και αναζωογόνησης. Ξυπόλητες βόλτες στην παραλία, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, πλήρης ανυπαρξία οποιουδήποτε ηλεκτρονικού μέσου και φυσικά χάσμα επαφής με το χρόνο. Γιατί, πολύ απλά, στον παράδεισο ο χρόνος είναι μία έννοια αόριστη που τείνει στο άπειρο. Ακούγεται ονειρεμένο; Κι όμως, αυτός ακριβώς ο παράδεισος βρίσκεται περί τις 10 ώρες μακριά από την Αθήνα, έχει τις «πύλες» του ανοιχτές σε αμαρτωλούς και μη και ονομάζεται… Μαλδίβες.

Όσα κι αν έχετε ακούσει για τις Μαλδίβες, όσες φωτογραφίες κι αν έχετε δει, δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν το συναίσθημα που δημιουργείται στον ταξιδιώτη όταν φτάνει σε ένα από τα 250 κατοικήσιμα νησιά του συμπλέγματος (συνολικά αριθμούνται στα 1.192) και που τον αφήνει άφωνο. Συναίσθημα που θα επιχειρήσουμε να σας περιγράψουμε, για να σας δώσουμε απλά μια ιδέα και να προτρέψουμε να κλείσετε το συντομότερο δυνατόν εισιτήρια.

Οι Μαλδίβες, λοιπόν, είναι ένα νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 26 κοραλλιογενών νησίδων και απέχει 700 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σρι Λάνκα. Το όνομα Μαλδίβες προέρχεται από το Maale Dhivehi Raajje, που σημαίνει «Το Βασίλειο των Νησιών (της εξουσίας) του Μαλέ», πρωτεύουσα των Μαλδίβων, ενώ κάποιοι λένε πως μπορεί να προέρχεται και από την σανσκριτική λέξη maladvipa που σημαίνει «γιρλάντα νησιών», πολύ περιγραφική ονομασία αν αναλογιστεί κανείς πως τα πανέμορφα αυτή νησιά μοιάζουν να στολίζουν, σαν εντυπωσιακή γιρλάντα τα ανοιχτά του Ινδικού.

Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών, περί τον 3ο αιώνα π.Χ. ήταν βουδιστές, ενώ το 1153 η περιοχή τέθηκε υπό την κυριαρχία του Ισλάμ, θρησκεία που κυριαρχεί στους κατοίκους μέχρι σήμερα. Έπειτα, το 1558, οι Μαλδίβες τέθηκαν υπό την επιρροή της Πορτογαλίας, εκατό χρόνια μετά έγιναν ολλανδική αποικία, ενώ από το 1887 μέχρι το 1965 υπήρξαν βρετανικό προτεκτοράτο. Από το 1968 μέχρι σήμερα, το Σουλτανάτο ονομάζεται Δημοκρατία των Μαλδίβων, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των νησιών παραμένει το Μαλέ, ενώ η επίσημη γλώσσα είναι τα ντιβέχι (ή ντιβέϊ), ένας συνδυασμός αραβικών, χίντι και αγγλικών λέξεων. Μην ανησυχείτε αν δεν κατέχετε τη συγκεκριμένη γλώσσα. Στο Μαλέ και σε όλα τα τουριστικά συγκροτήματα ομιλείται απταίστως η αγγλική.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι με πληθυσμό 300.000 κατοίκων, οι Μαλδίβες αποτελούν τη μικρότερη ασιατική χώρα, καθώς και το μικρότερο μουσουλμανικό έθνος του κόσμου. Μάλιστα, οφείλετε, για καλό σας, να σεβαστείτε τη θρησκεία τους και να έχετε υπ’όψιν σας ότι το χοιρινό και το αλκοόλ είναι παράνομα εκτός των ξενοδοχείων. Το νόμισμα των νησιών είναι η rufiyaa (ρουφίγια), το οποίο υπολογίζεται στα 0.048 ευρώ, αλλά που θα χρειαστεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε μόνο σε κάποια μαγαζάκια του Μαλέ, αφού όλα σχεδόν τα μεγάλα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία δέχονται δολάρια ή πιστωτικές κάρτες.

Ταξιδεύοντας στις Μαλδίβες είναι σίγουρο ότι θα βρεθείτε πρώτα στο νησάκι Μαλέ, που όπως είπαμε αποτελεί την πρωτεύουσα. Μην απογοητευτείτε από τα μεγάλα κτίρια και τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, αφού αυτά αποτελούν μία μικρή μόνο μειοψηφία στα πολυπληθή εξωτικά τοπία. Μειοψηφία, άλλωστε, αποτελούν και τα αξιοθέατα, όπως το Εθνικό Μουσείο, το Μεγάλο Τέμενος της Παρασκευής και –παραδόξως- η εντυπωσιακή ψαραγορά του νησιού, που μπορείτε να επισκεφθείτε αν σας περισσεύουν λίγες ώρες πριν τον προορισμό σας σε κάποιο πιο ήσυχο νησάκι. Στην αγορά του Μαλέ αξίζει να αγοράσετε μεταξωτά λίμπαας, παραδοσιακά γυναικεία φορέματα, μουσικά τύμπανα μπόρου μπέρου, αλλά και κοσμήματα από φλοιό καρύδας, ασήμι και χρυσό. Τέλος, προμηθευτείτε πολλά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού γιατί, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, οι τιμές του νερού στα ξενοδοχεία είναι εξωφρενικές.

Φεύγοντας από το Μαλέ θα έχετε ήδη επιλέξει το νησάκι, ή τα νησάκια, που θα καταλύσετε. Αν και είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς τα καλύτερα από αυτό, αφού είναι όλα εξίσου μαγευτικά, οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν το νησί στο οποίο θα μείνουν σύμφωνα με το ξενοδοχείο που δεσπόζει στο κάθε ένα. Έτσι, τα εντυπωσιακότερα νησιά θεωρούνται τα εξής:

Το Dhoni Mighili, ένα σχεδόν ερημικό νησί για τους λάτρεις της εξερεύνησης. Το Huvafen Fushi, για όσους αναζητούν κάτι πιο κοσμοπολίτικο –το επιλέγουν οι περισσότεροι celebrities. To Taj Exotica, για τους πολύ ερωτευμένους που θέλουν να συνδυάσουν το εντυπωσιακό του φυσικού τοπίου με την χλιδή και τις ανέσεις των πολυτελών resorts. Το Cocoa Island, για τα workaholic στελέχη επιχειρήσεων που θέλουν πραγματικά να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Το Ranfali Island στο οποίο βρίσκεται και το ξενοδοχείο Hilton, για οικογένειες, λάτρεις των σπορ και όσους επιθυμούν βραδινή ζωή. Το Soneva Gili, για όσους αποζητούν «έξυπνη πολυτέλεια», να περπατούν δηλαδή ξυπόλητοι αλλά να ζουν σε ξύλινες βίλες που κόβουν την ανάσα. Όποιο από αυτά, ή άλλα, νησάκι και να επιλέξετε πρέπει να μάθετε καλά το όνομά του (καθώς και το όνομα του ξενοδοχείου στο οποίο θα έχετε κάνει κράτηση) για να το προφέρετε σωστά στον βαρκάρη ή τον οδηγό του ταχύπλοου που πιθανότατα θα σας μεταφέρει εκεί. Επίσης, λάβετε υπ’όψιν σας πως όσο πιο μακριά βρίσκεται το νησάκι από το Μαλέ τόσο καλύτερες τιμές θα έχει το ξενοδοχείο που θα μείνετε.

Διαθέτοντας κάποιους από τους εντυπωσιακότερους κοραλλιογενείς υφάλους, οι Μαλδίβες δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν έναν από τους must προορισμούς για τους λάτρεις των καταδύσεων. Για αυτό το λόγο, τα περισσότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα διαθέτουν σχολές καταδύσεων, καθώς και καταστήματα με εξοπλισμό και στολές. Ακόμα, όμως κι αν δεν ξέρετε από καταδύσεις, με έναν απλό αναπνευστήρα θα μπορείτε εύκολα να θαυμάσετε τα κοράλλια καθώς και τα εξωτικά πολύχρωμα ψάρια που θα κολυμπούν δίπλα σας. Στα νησιά μπορείτε, επίσης, να επιδοθείτε σε πολλά άλλα θαλάσσια σπορ, όπως σερφ, σκι και τζετ σκι, ενώ τα resorts διοργανώνουν και εξορμήσεις με βάρκες που διαθέτουν γυάλινο πυθμένα για να παρατηρήσετε το βυθό… στεγνοί.

«Ζεσταθήκατε» αρκετά; Μάθετε τώρα πώς και πόσο θα σας κοστίσει να βρεθείτε στις Μαλδίβες. Μην αργήσετε πολύ να το αποφασίσετε, όμως, γιατί τα νησιά δεν προσφέρονται τόσο για τους θερινούς μήνες, αφού τότε επικρατεί η περισσότερη υγρασία αλλά και τακτικές βροχές.

Πώς θα βρεθούμε στις Μαλδίβες και πόσο θα μας κοστίσει;

Δεν είναι λίγες οι αεροπορικές εταιρίες που μπορούν να σας ταξιδέψουν από Αθήνα στις Μαλδίβες (με ενδιάμεση βέβαια στάση), ενώ οι τιμές των εισιτήριων δεν είναι όσο υψηλές περιμένει κανείς. Πιο συγκεκριμένα στο airtickets.gr βρήκαμε ότι η Emirates εκτελεί την πτήση Αθήνα – Ντουμπάι – Κολόμπο – Μαλέ με 700 περίπου ευρώ, καθώς και την πτήση Αθήνα – Ντουμπάι – Μαλέ με 950 περίπου ευρώ. Η Ολυμπιακή εκτελεί την πτήση Αθήνα – Κάιρο – Ντουμπάι - Μαλέ με 1.200 περίπου ευρώ, καθώς και την πτήση Αθήνα – Κωνσταντινούπολη – Ντουμπάι – Μαλέ με 1.600 περίπου ευρώ. Την τελευταία πτήση εκτελεί και η Turkish Airlines με ακριβότερο ωστόσο εισιτήριο, στα 1.700 περίπου ευρώ. Η Qatar Airways εκτελεί μία πολύ πιο σύντομη πτήση, Αθήνα – Ντόχα – Μάλε, με πολύ πιο ακριβό εισιτήριο, στα 2.200 ευρώ περίπου. Μπορείτε, τέλος, να ταξιδέψετε με τις εταιρίες Aegean Air ή Cyprus Airways, αλλά δεν σας το συστήνουμε γιατί τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβότερα ενώ οι πτήσεις αυτές περιλαμβάνουν περισσότερες ενδιάμεσες στάσεις της μίας.

Εννοείται πως οι τιμές που αναφέρουμε παραπάνω είναι μετ’επιστροφής, ενώ μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με την ημερομηνία που θα επιλέξετε να ταξιδέψετε.

Μπορείτε, άλλωστε, να οργανώσετε το ταξίδι σας και μέσω του τουριστικού πρακτορείου Mayfair το οποίο διαθέτει μία εξαιρετική προσφορά για 8 ημέρες στις Μαλδίβες. Η προσφορά περιλαμβάνει διαμονή στο υπερπολυτελές Four Seasons Resort, στο νησάκι Kuda Huraa, το οποίο διαθέτει 106 bungalows με παραδοσιακές αχυροσκεπές, τοποθετημένα πάνω στην άμμο ή πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό, καθώς και το μοναδικό Island Spa, που βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό νησί, όπου μπορείτε να απολαύσετε χαλαρωτικές θεραπείες και μασάζ με θέα τον ωκεανό. Η αρχική τιμή της προσφοράς είναι στα 2.470 ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια με Emirates, η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, 5 διανυκτερεύσεις στο Four Seasons Resort με πρωινό μπουφέ, ταξιδιωτική ασφάλεια, καθώς και μία τσάντα δώρο από το Mayfair Travel.

Πού θα μείνουμε;

Όπως κάθε δημοφιλής τουριστικά προορισμός, οι Μαλδίβες δε στερούνται επιλογών διαμονής –αντιθέτως, φιλοξενούν στο έδαφός τους μερικά από τα πολυτελέστερα resorts του κόσμου, που υπόσχονται να κάνουν τη διαμονή σας κάτι παραπάνω από ονειρεμένη: μαγική. Μερικές από τις κορυφαίες exclusive επιλογές είναι οι εξής.

Το Taj Exotica Resort, στο Νότιο Σύμπλεγμα Νησιών του Μαλέ, κτισμένο σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ανάμεσα σε μια καταγάλανη λίμνη και μια ονειρική παραλία, προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές, από τις οποίες ξεχωρίζουν το αυθεντικό ινδικό spa, με τις exclusive θεραπείες του, η gourmet κουζίνα, αλλά και το ιδιωτικό ταχύπλοο που θα σας μεταφέρει στον προσωπικό σας παράδεισο από το αεροδρόμιο του Μαλέ. Οι τιμές των δωματίων αυτή την περίοδο ξεκινούν από 500 περίπου ευρώ.

Το Conrad Maldives στο Νησί Rangali χαρακτηρίζεται, φυσικά, από την πολυτέλεια που έχει παραδοσιακά συνδεθεί με το όνομά του. Πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες, κάποιες κτισμένες επάνω στα καταγάλανα νερά του Ινδικού, που αγγίζουν μέχρι και τα 500 τετραγωνικά μέτρα, περιμένουν να σας κακομάθουν, με όλες τις παροχές που περιμένετε –και κάποιες που δεν περιμένετε– από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Οι τιμές των δωματίων αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 570 ευρώ.

Το Huvafen Fushi, πέραν των 43 πανέμορφων bungalows του πάνω στο κύμα, φιλοξενεί και το μοναδικό υποβρύχιο spa του κόσμου –πράγμα που συνιστά από μόνο του ένα λόγο επίσκεψης. Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου το πράσινο της τεριάς συναντά το τιρκουάζ της θάλασσας, προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές, καθώς και αμέτρητες ευκαιρίες δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, scuba diving και μαθήματα yoga. Οι τιμές αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 450 περίπου ευρώ.

Το Angsana Resort & Spa στο νησάκι Ihuru είναι ένα πράσινο –κυριολεκτικά και μεταφορικά– οικολογικό resort, κτισμένο σε ένα μαγευτικό τοπίο σε απόσταση 20 μόλις λεπτών με ταχύπλοο από το Μαλέ. 45 πανέμορφες βίλες μπροστά στο κύμα, με ιδιωτικούς κήπους και minimal διακόσμηση στο εσωτερικό τους, σε συνδυασμό με αμέτρητες δραστηριότητες, όπως scuba diving, snorkeling, windsurfing, κανό, water ski και wake boarding, υπόσχονται να κάνουν τη διαμονή σας αξέχαστη. Οι τιμές ξεκινούν από 370 περίπου ευρώ.

(πηγή: www.in2life.gr, 2/4/2008)