Κατάργηση της βίζας για όλους ζητά η Κομισιόν από τις ΗΠΑ

Από την Επιτροπή των Βρυξελλών ανακοινώθηκε την Πέμπτη ότι αντιπροσωπεία της μεταβαίνει προσεχώς στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο τη μελλοντική κατάργηση της βίζας για όλους τους κατόχους διαβατηρίου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις με πολύ ταχύ ρυθμό. Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, αντιπροσωπεία μας μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον» ανέφερε ο Επίτροπος Ζακ Μπαρό, που ασκεί προσωρινά καθήκοντα Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων.

«Στην αδικία πρέπει να τεθεί τέρμα, επειδή τώρα υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με διαφορετικά, η καθεμία, δικαιώματα στον τομέα της βίζας», είπε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ εξουσιοδότησαν την Επιτροπή των Βρυξελλών να κάνει τη διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον που θα σχετίζεται με τις προϋποθέσεις αναφορικά με τη βίζα και τη--μελλοντική--κατάργησή της, με την οποία όμως βίζα έως και σήμερα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι πολίτες των 12 (από τα 27) κράτη μέλη της ΕΕ.

«Όλα δεν είναι δυνατά», υπενθύμισε ο κ. Μπαρό, «έχουμε όρια εδώ στην Ευρώπη, πρέπει να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα» τόνισε. Επίσης δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις, όσον αφορά τα αμερικανικά αιτήματα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον τελευταίο καιρό, η Τσεχία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αργότερα δε και η Μάλτα προκάλεσαν στις Βρυξέλλες αναταραχή, αποδεχόμενες να υπογράψουν για το θέμα πρωτόκολλα με την Ουάσινγκτον, όπως και να διεξάγουν μαζί της τις σχετικές διμερείς επαφές.

(πηγή: www.flash.gr, 18/4/2008)

Η Κομισιόν αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών έδωσαν από το Λουξεμβούργο το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί με την αμερικανική κυβέρνηση τους όρους για την κατάργηση της βίζας (visa waiver program) στα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απευθύνει έκκληση-προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη να αποφύγουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση από το καθεστώς της υποχρεωτικής έγκρισης αδειών εισόδου.

Εντούτοις, κόντρα στη γραμμή της Κομισιόν για ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα της βίζας, η Λετονία και η Εσθονία υπέγραψαν προσφάτως με την αμερικανική κυβέρνηση πρωτόκολλα διμερών συμφωνιών για την κατάργηση της βίζας στα ταξίδια των πολιτών τους προς τις ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση της Τσεχίας που εξόργισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναν αριθμό παλαιότερων κρατών-μελών της ΕΕ υπογράφοντας πρώτη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για να «απαλλαγεί» από τη βίζα με αντάλλαγμα ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών για επιβάτες αεροπορικών πτήσεων.

Το υπάρχον πρόγραμμα κατάργησης της βίζας επιτρέπει σε πολίτες από τις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και άλλα σημεία του κόσμου την είσοδο στις ΗΠΑ δίχως βίζα, όμως εξαιρεί την Ελλάδα και τα 11 από τα 12 νεότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τη Σλοβενία.

Η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ταξιδιωτών αποτελεί σημείο-κλειδί στις συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ζητά πρόβαση στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει το BBC.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που συνεδρίασαν την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο ζητούν από την Κομισιόν να επιληφθεί των ανησυχιών ότι τα αιτήματα που προβάλλουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της ασφάλειας έρχονται σε σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

(πηγή: www.in.gr, 18/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: