Και για Κουβανούς πια τα ξενοδοχεία

Οι Κουβανοί θα έχουν στο εξής το δικαίωμα να διαμένουν σε ξενοδοχεία, τα οποία μέχρι τώρα προορίζονταν μόνο για ξένους τουρίστες. Το μέτρο έρχεται να προστεθεί στη σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες προωθεί η νέα κουβανική ηγεσία υπό τον Ραούλ Κάστρο. Στο πλαίσιο του ανοίγματος που επιχειρεί το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας, ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχτηκε στην εξουσία, έχει πρόσφατα άρει την απαγόρευση της πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και συσκευών προβολής dvd στους Κουβανούς.

Σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές στην Αβάνα, οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων της ισπανικής τουριστικής αλυσίδας Sol Melia επιβεβαίωσαν την είδηση. Επιπλέον, οι Κουβανοί θα έχουν το δικαίωμα και να ενοικιάζουν αυτοκίνητα και να χρησιμοποιούν και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις πέραν των ξενοδοχείων.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε και η κομμουνιστική χώρα «άνοιξε» στον δυτικό τουρισμό, η απαγόρευση στους Κουβανούς να έχουν πρόσβαση στα ξενοδοχεία έγινε πηγή έντονης δυσαρέσκειας και επέτεινε τις επικρίσεις κατά του κουβανικού καθεστώτος, το οποίο ορισμένοι χαρακτήριζαν απαρτχάιντ.

Μόνο μελλόνυμφοι

Μέχρι τώρα, οι μόνοι Κουβανοί οι οποίοι είχαν δικαίωμα να μένουν στα ξενοδοχεία ήταν οι νεόνυμφοι στο γαμήλιο ταξίδι τους και διακεκριμένοι εργαζόμενοι και φοιτητές.

Η τουριστική βιομηχανία της Κούβας αποτελεί μεγάλη πηγή συναλλάγματος –το οποίο φθάνει τα δύο δισ. δολάρια ετησίως– όμως ο αριθμός των τουριστών έχει μειωθεί την τελευταία διετία. Οι ξένοι διαχειριστές των ξενοδοχείων της Κούβας υποστηρίζουν ότι το νέο μέτρο θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων τους κατά τη θερινή περίοδο στην Κούβα, που δεν είναι τόσο τουριστική.

Δεν έγινε ωστόσο ακόμη γνωστό σε ποιες τιμές –σε σκληρό νόμισμα όπως και οι ξένοι– θα καλούνται να πληρώσουν οι Κουβανοί προκειμένου να διαμείνουν στα εν λόγω πολυτελή ξενοδοχεία, διαμονή την οποία ελάχιστοι εξ αυτών μπορούν να καλύψουν δεδομένου ότι ο μέσος μισθός στην Κούβα είναι μόλις 17 δολάρια τον μήνα. Το 60% των Κουβανών έχουν πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα –δολάρια– που προέρχεται από εμβάσματα συγγενών τους οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 1/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: