Προς κάθε προορισμό των ΗΠΑ μπορούν πλέον να πετούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Την Κυριακή 30 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η νέα συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, βάσει της οποίας για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να εκτελούν πτήσεις χωρίς περιορισμούς από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ σε οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ.

H συμφωνία υπογράφηκε στις 30 Απριλίου 2007 κατά τη Διατλαντική Διάσκεψη Κορυφής στην Ουάσινγκτον και αντικαθιστά 21 διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες περιελάμβαναν περιορισμούς βάσει της εθνικότητας.

Έως τώρα οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν το δικαίωμα να εκτελούν πτήσεις προς τις ΗΠΑ από σημεία εκτός της χώρας τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η συγκεκριμένη συμφωνία αίρει όλους τους περιορισμούς στα δρομολόγια, στις τιμές ή στον αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων.

Από την Κυριακή, πολλές αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να αυξήσουν τις πτήσεις τους και τους προορισμούς που εξυπηρετούν. Για παράδειγμα, οι πτήσεις μεταξύ του αεροδρομίου του Χίθροου στο Λονδίνο και των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2007.

Η συνολική ετήσια κίνηση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια επιβάτες.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η άρση όλων των περιορισμών πρόσβασης στην αγορά θα τονώσει τον ανταγωνισμό και οι τιμές των υπερατλαντικών πτήσεων θα μειωθούν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα οφέλη για τους καταναλωτές ενδέχεται να φθάσουν τα 12 δισ. ευρώ κατά την επόμενη πενταετία, ενώ η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Απώτερος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημιουργία ενός υπερατλαντικού Ανοικτού Εναέριου Χώρου, δηλαδή μιας ενιαίας αγοράς αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, με ελεύθερη ροή επενδύσεων και χωρίς περιορισμούς στην παροχή αεροπορικών υπηρεσιών, που θα συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση στις εσωτερικές αγορές και των δύο πλευρών.

Προς το σκοπό αυτό θα ακολουθήσει ένα δεύτερο στάδιο διαπραγματεύσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα, που θα αρχίσει στα μέσα Μαΐου.

(πηγή: www.in.gr, 30/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: