Κατοικίες, μαγαζιά και γραφεία, όλα μαρτυρούν την αναβάθμιση του Χάρλεμ. Οι κάτοικοι, ωστόσο, ταυτόχρονα με τη χαρά τους για την ανανέωση της περιοχής τρέμουν μήπως η αύξηση των τιμών τούς εξαναγκάσει σε φευγιό.
Σήμερα η 125η οδός του Χάρλεμ, ο δρόμος-σύμβολο της συνοικίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ πολεοδόμων και επιχειρηματικών κύκλων που επιθυμούν να τη δουν να αναπτύσσεται και των ντόπιων που φοβούνται μήπως εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αναβαθμισμένη τους περιοχή.
Στο δρόμο, που χωρίζει στα δύο το Μανχάταν από τον ποταμό Χάντσον μέχρι το Ιστ Ρίβερ, έλαβαν χώρα μερικά από τα πιο γνωστά συμβάντα του Χάρλεμ, από τις εμφανίσεις της Μπίλι Χόλιντεϊ και της Ελα Φιτζέραλντ στο θέατρο Apollo μέχρι την άφιξη του Μπιλ Κλίντον, τον Ιούλιο 2001, και την εγκατάσταση του γραφείου του.
Τα σχέδια για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, που αναμένονταν να εγκριθούν χθες από το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης, θα επιτρέψουν να γίνουν τεράστιες επενδύσεις για την κατασκευή κτιρίων γραφείων, καταστημάτων και τελικά κατοικιών. Πρόκειται να κατασκευαστούν 2.500 πολυτελή διαμερίσματα, ξενοδοχεία, ένα κτίριο γραφείων 21 ορόφων, ενώ μελετάται η κατασκευή σταδίου μπέϊζμπολ. Κατά τους δημοτικούς πολεοδόμους τα νέα σχέδια ταιριάζουν τόσο με την ιστορία της περιοχής, όσο και με το φυσικό της περιβάλλον.
«Εθνοκάθαρση»;
Ωστόσο, η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την αναβάθμιση της 125ης οδού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους κατοίκους του Χάρλεμ που ήδη αισθάνονται πιέσεις από το σχέδιο επέκτασης του πανεπιστημίου Κολούμπια σε μία περιοχή 68 στρεμμάτων, που μάλιστα άπτεται της 125ης οδού στο δυτικό της άκρο. Ηδη, έχουν δημιουργηθεί «ομάδες αντίστασης» στις προτάσεις πολεοδομικών μεταβολών στην περιοχή, που υποστηρίζουν ότι τα μεγαλόπνοα σχέδια αποτελούν είδος «εθνοκάθαρσης» κυρίως κατά των μαύρων μικροεπιχειρηματιών και των κατοίκων που θα εξαναγκαστούν να φύγουν λόγω της ανόδου των τιμών.
Πέρσι, η 125η οδός ονομάστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Πολεοδόμων ως ένας από τους δέκα σημαντικότερους δρόμους των ΗΠΑ.
(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/3/2008)
Φοβούνται ότι η αναβάθμιση του Χάρλεμ θα τους «διώξει»
Ετικέτες ΗΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου