Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αρμενία

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποιούσαν χθες περιπολίες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αρμενίας, Γιερεβάν, μία ημέρα μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τον πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν. Το Σάββατο, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός και στενός σύμμαχος του Κοτσαριάν, Σερζ Σαρκσιάν, νόθευσε τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα.

Ο Ευρωπαίος ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Χάικι Ταλβίτιε, μετέβη προχθές επειγόντως στο Γιερεβάν, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ενώ είχε χθες συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Παρά τις εκκλήσεις του ΟΑΣΕ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος Λεβόν Τερ-Πετροσιάν, δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Σαρκσιάν τόνισε ότι οι ταραξίες θα τιμωρηθούν. «Οι διοργανωτές των ταραχών θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης, της Ιστορίας και των επόμενων γενεών», είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα και έβαλαν με τροχιοδεικτικά πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών τα ξημερώματα της Κυριακής.

Καταστροφές

Από την άλλη διαδηλωτές οπλισμένοι με σιδηρολοστούς και βόμβες μολότοφ έκαψαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν καταστήματα, στα χειρότερα επεισόδια στη χώρα, από το 1998. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης -που θα διαρκέσει είκοσι ημέρες- απαγορεύει τις συγκεντρώσεις και περιορίζει σημαντικά την ελευθεροτυπία.

Ο Κοτσαριάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 53%, ενώ η εκλογή του πρωθυπουργού Σαρκσιάν, με 21,5% των ψήφων, χαρακτηρίσθηκε από τον ΟΑΣΕ «προβληματική, αλλά επαρκής για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας». Ο Τερ-Πετροσιάν υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρμενίας το 1991, ενώ παρά την απομάκρυνσή του από την εξουσία το 1998, ύστερα από μεγάλες διαδηλώσεις, παραμένει αγαπητός, ενώ το δίδυμο Κοτσαριάν και Σαρκσιάν κατηγορείται για νεποτισμό και διαφθορά.

(πηγή: www.kathimerin.gr, 4/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: