Ζαγόρια: Σαν πολύτιμα πετράδια

Στην καρδιά της Πίνδου, ανάμεσα σε απότομα βουνά, ποτάμια και μια μοναδική φύση, ξεπροβάλλουν τα πέτρινα χωριά.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα 46 γραφικά χωριά που περιβάλλονται από μια πλούσια φύση, χτισμένα πάνω σε βράχους, δίπλα σε ορμητικά ποτάμια ή μέσα σε κατάφυτες κοιλάδες.

Εν αρχή, το Πάπιγκο
Πρώτη στάση, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Θαυμάστε την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τους «πύργους»: τους επιβλητικούς βράχους που δεσπόζουν στα ανατολικά. Έξω από το Μικρό Πάπιγκο περνάει ένα μικρό και πεντακάθαρο ποτάμι που σχηματίζει φυσική πισίνα. Ένα πολύ γραφικό χωριό, δίπλα στο Βοϊδομάτη ποταμό και στην πανέμορφη κοιλάδα του που περνάει από τη χαράδρα του Βίκου, είναι η Αρίστη. Μάλιστα, μια θαυμάσια βόλτα στη φύση είναι να πλησιάσει κανείς τη χαράδρα περνώντας από μοναδικά πέτρινα μονοπάτια και γεφύρια. Από εκεί, αν συνεχίσετε ως το χωριό Βίκος και πιο κάτω, ως τη χαράδρα του, θα φτάσετε στις πηγές του Βοϊδομάτη. Έπειτα περάστε από το Κεντρικό Ζαγόρι για να δείτε το θαυμάσιο Μονοδένδρι και να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένο στο χείλος της χαράδρας του Βίκου.

Σειρά έχει τώρα το γραφικό Τσεπέλοβο, πατρίδα της Μαρίκας Κοτοπούλη και ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής. Αξίζει να δείτε το εσωτερικό από τα ζαγορίτικα αρχοντικά με τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα ταβάνια τους. Στους Κήπους βρίσκεται το μεγαλύτερο τρίτοξο γεφύρι και οκτώ παλιές πέτρινες γέφυρες του Βοϊδομάτη, αλλά και ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο. Φτάνοντας στη Βίτσα, σταθείτε να ξαποστάσετε κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο της κεντρικής πλατείας και περιηγηθείτε στους πέτρινους δρόμους που στολίζονται από τα περίφημα αρχοντικά. Στη Ζίτσα να προσκυνήσετε στη Μονή της Μολυβδοσκέπαστης και στο Ανατολικό Ζαγόρι επισκεφθείτε τα όμορφα χωριά Γρεβενίτι και Βωβούσα.

Σπορ και δράση
Ξεκινήστε με πορεία δυόμισι ωρών. Από το χωριό Βίκος ο δρόμος κατεβαίνει στη χαράδρα και ανεβαίνει μέχρι το Πάπιγκο. Για μια γερή δόση αδρεναλίνης και μια ξεχωριστή επαφή με τη φύση προτιμήστε το ράφτινγκ. Μπορείτε ακόμη να «αναμετρηθείτε» με τα νερά του Βοϊδομάτη κάνοντας καγιάκ. Άλλη μια προτεινόμενη διαδρομή για τους οπαδούς της πεζοπορίας και του σκαρφαλώματος είναι εκείνη που περνά από το εκπληκτικό φαράγγι του Βίκου. Θαυμάσια επίσης βόλτα στη φύση είναι η διάσχιση της χαράδρας του Αώου. Θα περάσετε πάνω από πανέμορφα πέτρινα μονοπάτια και επιβλητικά γεφύρια.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε στα Ιωάννινα (435 χλμ. από Αθήνα και 357 χλμ. από Θεσ/νίκη). Τα Ζαγόρια απέχουν 50-60 χλμ. (ΚΤΕΛ Ιωαννίνων τηλ.: 26510-26211).

Διαμονή: Στο Πάπιγκο να προτιμήσετε τα Σπίτια του Σαξώνη (τηλ.: 41615) ή την πανσιόν Αστράκα (τηλ.: 41693). Στην Αρίστη: Ζήσης (τηλ.: 41147) και Ταξιάρχες (τηλ.: 41888). Στο Μονοδένδρι: Βίκος (τηλ.: 71232) ή Μονοδένδρι (τηλ.: 71300). Στο Τσεπέλοβο: Φάνης (τηλ.: 81271), Χαγιάτι (τηλ.: 81301) και Δρακόλιμνη (τηλ.: 81318). Επίσης, Στους Κήπους του Αρτέμη (τηλ.: 71644).

Χρήσιμα: Αυτόματο: 26530 Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου: 22538 (για Πάπιγκο, Αρίστη, Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήπους). Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου: 31101 (για Βωβούσα, Δόλιανη, Τρίστενο). Τσεπέλοβο: Κοινότητα: 81203 Αστυνομία: 81201 Αρίστη: Αστυνομία: 41294 Κήποι: Αστυνομία: 71606

Φαγητό: Στο Πάπιγκο να φάτε στον Δία, στης Καλλιόπης και στου Ιωαννίδη. Στο Μονοδένδρι περάστε από της Κικίτσας για πίτα, ενώ σπιτικά φαγητά και πίτες θα βρείτε και στη Βίτσα, στης κυρά Ελένης. Στο Δίλοφο να πάτε στο Λίθο, στους Κήπους στον Μιχάλη και στο Τσεπέλοβο στις ταβέρνες Παπιγκιώτης και Ζαγορίσιο.

Αγορές: Προμηθευτείτε κρασιά από τη Ζίτσα. Από την ευρύτερη περιοχή των Ζαγορίων να αγοράσετε νόστιμα γλυκά του κουταλιού και υπέροχα υφαντά.

(πηγή: www.7merestv.gr, 14/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: