Τα μουσεία του Βατικανό

Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Μουσεία του Βατικανού για να θαυμάσουν τα σπουδαία έργα τέχνης της συλλογής της Καθολικής Εκκλησίας, μιας συλλογής που ξεκίνησε στις αρχές του 16ου αιώνα και σήμερα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες στον κόσμο. Τα σημαντικότερα Μουσεία είναι το Γρηγοριανό Μουσείο Αιγυπτιακής Τέχνης, το Γρηγοριανό Μουσείο Ετρουσκικής Τέχνης, η Capella Sistina, το Εθνολογικό Αποστολικό Μουσείο, οι Αίθουσες του Ραφαήλ, καθώς και η Πινακοθήκη του Βατικανού.

Η πρώτη συλλογή που έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ίδρυση των Μουσείων του Βατικανού ήταν ένα σύνολο γλυπτών που βρισκόταν στην κατοχή του Πάπα Ιούλιου II (1503-1513). Οι Πάπες ήταν από τους πρώτους ηγεμόνες που άνοιξαν στο κοινό τις συλλογές τέχνης των ανακτόρων τους, προωθώντας τη γνώση της ιστορίας της τέχνης και του πολιτισμού.

Σήμερα, τα Μουσεία του Βατικανού είναι ένα σύμπλεγμα πολλών και διαφορετικών Μουσείων. Στις αρχές του 17ου αιώνα ο Πάπας Πίος VII επεξέτεινε τις συλλογές των Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το 1837 ο Πάπας Γρηγόριος XVI ίδρυσε το Μουσείο Ετρουσκικής Τέχνης με αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1828 στην κάτω Ετρουρία. Ο ίδιος ίδρυσε αργότερα και το Μουσείο Αιγυπτιακής Τέχνης, το οποίο φιλοξενεί κυρίως αρχαία τεχνουργήματα από έρευνες στην Αίγυπτο.

Τα Μουσεία περιλαμβάνουν επίσης πολυάριθμες αίθουσες με συλλογές από ταπισερί, χάρτες, ψηφιδωτά κ.ά. Η Καπέλα Σιξτίνα (Capella Sistina), το διάσημο παρεκκλήσι του οποίου την οροφή φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Αγγελος, ονομάστηκε έτσι από τον ιδρυτή της Πάπα Σίξτο ΙV. Η Πινακοθήκη του Βατικανού δημιουργήθηκε τα χρόνια του Πάπα Πίου XI (1922-1932) σε ένα ειδικό κτίριο κοντά στην καινούργια είσοδο των Μουσείων. Το Αποστολικό-Εθνολογικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον Πάπα Πίο XI το 1926. Το 1973 η συλλογή της Μοντέρνας και Σύγχρονης Θρησκευτικής Τέχνης προστέθηκε και εγκαινιάστηκε από τον Πάπα Παύλο VI (1963-1978). Τέλος, το Ιστορικό Μουσείο του Βατικανού, το οποίο ιδρύθηκε το 1973 και μεταφέρθηκε το 1987 στο Παπικό Διαμέρισμα του Παλατιού του Λατερανού, διαθέτει μια σειρά από πορτρέτα Παπών και άλλα παπικά αντικείμενα.

Από τις αρχές του 2000 τα Μουσεία του Βατικανού καλωσορίζουν τους επισκέπτες σε μια νέα ευρύχωρη είσοδο που προσφέρει πολλές υπηρεσίες. Εκτίθενται εκεί πολλά νέα έργα, το πιο εντυπωσιακό από τα οποία ένα μεγάλο πολύχρωμο μωσαϊκό του 1ου αι. π.Χ. Στον λόγο που εκφώνησε στα εγκαίνια, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II αποκάλεσε το νέο αρχιτεκτόνημα ως «την είσοδο που εισάγει στο ναό της τέχνης και του πολιτισμού, δηλαδή στα Μουσεία του Βατικανού», τα οποία «αποτελούν σε πολιτιστικό επίπεδο ένα από τα πιο σημαντικά παράθυρα της Αγίας Έδρας στον κόσμο. Έτσι εκφράζεται και η αναζωπυρωμένη θέληση της Εκκλησίας να αναζητήσει τον διάλογο με την ανθρωπότητα, μέσα από την κληρονομιά που της εμπιστεύτηκε η ιστορία».

(πηγή: www.flash.gr, 10/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: