36 ώρες στην Ταϊπέι, την Κίνα της... Δύσης

Η Ταϊπέι, η γεμάτη ζωντάνια πρωτεύουσα της Ταϊβάν, διυλίζει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ασία: Εξαίρετα εδέσματα στον δρόμο, έντονη νυχτερινή ζωή, ίσως τις καλύτερες συλλογές κινεζικής τέχνης, ιαματικές πηγές και μονοπάτια στη Φύση, προσβάσιμα με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Με την εκτίναξη του ενδιαφέροντος γύρω από την ηπειρωτική Κίνα, η Ταϊπέι προσφέρει μια διαφορετική οπτική γωνία της Κίνας, που δεν επηρεάστηκε από τα πρώτα χρόνια του μαοϊσμού και την Πολιτιστική Επανάσταση.

Παρασκευη
3 μ.μ. Αρχαίοι δρόμοι
Το Εθνικό Μουσείο θεωρείται από πολλούς ότι διαθέτει τις καλύτερες συλλογές κινεζικής τέχνης στον κόσμο. Στεγάζει έργα τέχνης από τις απαρχές του κινεζικού πολιτισμού, όπως κόκαλα μαντείας, με τα πρώτα γνωστά κινεζικά ιδεογράμματα, αλλά και περίτεχνα κεραμικά και αντικείμενα από νεφρίτη της δυναστείας Μινγκ.
5 μ.μ. Κορυφή του κόσμου
Αρκετά, όμως, με τους αρχαίους πολιτισμούς, τουλάχιστον για την ώρα. Γνωρίστε τη σύγχρονη Ταϊπέι με μια επίσκεψη στο 509 μέτρων κτίριο «Ταϊπέι 101». Οι πρώτοι πέντε όροφοι, με καταστήματα μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων ραπτικής, θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον απαιτητικότερο καταναλωτή. Πάρτε τον ταχύτατο ανελκυστήρα «Εξπρές» για το επίπεδο παρατήρησης στον 89ο όροφο, για μοναδική θέα της πόλης και των περιχώρων της. Προσοχή στον ίλιγγο.
7 μ.μ. Στρείδια στον ουρανό
Το δείπνο απέχει μόλις μερικούς ορόφους. Κατεβείτε στον 85ο όροφο του «Ταϊπέι 101» για να απολαύσετε παραδοσιακά ταϊβανέζικα εδέσματα, όπως τηγανητά στρείδια και κινέζικα μπουρεκάκια με γαρίδα. Φροντίστε να κλείσετε τραπέζι έγκαιρα, δηλαδή μερικές εβδομάδες πριν από την επίσκεψή σας.
9 μ.μ. Μαρτίνι με άποψη
Τα ευρωπαϊκού τύπου μπαράκια έχουν κατακλύσει την Ταϊπέι. Αν έχετε όρεξη για γλυκό μαζί με το ποτό σας, δοκιμάστε το μπαρ του Πιπλ Ρέστοραντ. ΟΙ εκπλήξεις και το «ύφος» αρχίζουν από την είσοδο: Η πόρτα δεν έχει χερούλια, αλλά ούτε και αυτόματο μηχανισμό ανοίγματος. Η είσοδος στον χώρο είναι από μόνη της μια περιπέτεια. Αφού τα καταφέρετε και μπείτε, περάστε μέσα από τις σκοτεινές αίθουσες και πιάστε σκαμνί στο μπαρ για ένα περιποιημένο ποτό.

Σαββατο
6 π.μ. Διοχέτευση ενέργειας
Αν επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας με το ξημέρωμα, ή αν απλά χρειάζεστε λίγο αέρα το πρωί, κάντε μια βόλτα μέχρι το μεγάλο δημόσιο πάρκο της πόλης, το Ντα Αν. Η πληθώρα τροπικών φυτών, αλλά και τα φροντισμένα μονοπάτια, προσφέρουν στο πάρκο αίσθηση ηρεμίας. Εκεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε τους κατοίκους της πόλης να κάνουν ασκήσεις κινεζικής γυμναστικής τάι τσι.
9 π.μ. Θερμό πρωινό
Μετά το γρήγορο πρόγευμά σας σε έναν από τους πολλούς φούρνους της πόλης, πάρτε το μετρό, που λέγεται MRT, μέχρι τον σταθμό Νιου Μπεϊτού, περίπου 40 λεπτά από το κέντρο της Ταϊπέι. Το προάστιο αυτό φημίζεται για τις θερμές ιαματικές πηγές του. Ανηφορίστε τον λόφο και βουτήξτε στις πηγές ενός από τα πιο σύγχρονα σπα, του Βίλα 32. Διαθέτει την ατμόσφαιρα πολυτελούς σπα, σε παραδοσιακό ταϊβανέζικο σκηνικό, με εξωτερικές γούρνες διαφορετικής θερμοκρασίας, σκεπασμένες με πέργκολες πλούσιας βλάστησης. Νοικιάστε δωμάτιο για μερικές ώρες ή περάστε το πρωινό στις γούρνες με άλλους λουόμενους, ανάλογα με το φύλο σας, βέβαια.
1 μ.μ. Μαντεία τσαγιού
Οι Ταϊβανέζοι είναι ρέκτες του καλού τσαγιού και τα τεϊοποτεία είναι πάντα δημοφιλή. Ενα από τα αγαπημένα είναι το Ντε Γε Τσα Τσι, κοντά στον σταθμό Σαντάο Τεμπλ του MRT. Βάζα τσαγιού είναι τοποθετημένα στους τοίχους της ήσυχης αίθουσας. Δοκιμάστε το χαρμάνι Ομορφιά της Ανατολής (Oriental Beauty), συνδυασμός ποικιλίας ουλόνγκ, με τοπικά γλυκά τσάγια.
3 μ.μ. Εξευμενίζοντας τα πνεύματα
Για να εξασφαλίσετε απαντήσεις στα κορυφαία ερωτήματα της ανθρώπινης ζωής, ή απλά για να παρατηρήσετε τις παραδοσιακές θρησκευτικές τελετουργίες της Ταϊβάν, κατευθυνθείτε στον ναό Λονκσάν στην οδό Γκουανγκζού, της παλιάς συνοικίας Ουανχουά της δυτικής Ταϊπέι. Κατασκευασμένος το 1738, ο κεντρικός βωμός του φιλοξενεί άγαλμα της θεότητας Γκουανγίν, θεάς της καλοσύνης, αλλά και άλλων εντυπωσιακών θεοτήτων. Στο προαύλιο του ναού, οι ευσεβείς Ταϊβανοί καίνε μυρωδικά ξύλα.
5 μ.μ. Σκοτεινό σινεμά
Αν ο δείκτης ενέργειάς σας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθίστε για έναν καφέ στο Σποτ, το αγαπημένο κουλτουριάρικο σινεμά πολλών κατοίκων της πόλης. Η κατάλευκη έπαυλη που στεγάζει τις αίθουσες προβολής, το εστιατόριο και το μπαρ, υπήρξε κάποτε η κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα της Ταϊπέι και αναδίδει αποικιακές μνήμες των τροπικών.
7 μ.μ. Ολα τυλιχτά
Δεν μπορείτε να παρακάμψετε το Ντιν Τάι Φουνγκ. Αυτό το πολύβουο φωτεινό εστιατόριο, όπου η παρασκευή των εδεσμάτων γίνεται στη βιτρίνα, ειδικεύεται στο «χσιάο λονγκ μπάο», μικρά ζυμαρικά στον ατμό. Δοκιμάστε τα με χοιρινό ή με συνδυασμό χοιρινού και καβουρόψιχας.
9 μ.μ. Πάγος
Στρίψτε τη γωνία της οδού Γιονγκάνκ, φημισμένης για τα εστιατόριά της, για να απολαύσετε το επιδόρπιό σας: Ενα βουνό τριμμένου πάγου, σκεπασμένο με φρέσκο μάνγκο, ακτινίδιο ή φράουλα στο «Τέρας των Πάγων» (Ice Monster). Μετά, περπατήστε κατά μήκος του δρόμου με τα πολύχρωμα φώτα των πάμπολλων εστιατορίων. 10 μ.μ. Μικρές μπουκιές
Αν και η Ταϊπέι είναι μία από τις πιο μοντέρνες πόλεις της Ασίας, οι παραδοσιακές νυχτερινές αγορές ανθούν σε πολλές συνοικίες της. Οι μεγαλύτερες από αυτές (Ραόχε, Σιντά και Σιλίν) μοιάζουν με λούνα παρκ και εκεί θα βρείτε την καλύτερη ποικιλία μεζέδων.

Κυριακή
9 π.μ. Στα σύννεφα
Εφτασε η τελευταία σας μέρα στην Ταϊπέι; Πάρτε ταξί ή λεωφορείο μέχρι το Γιανγκμινγκσάν, το ανενεργό ηφαίστειο στο βόρειο άκρο της πόλης. Οι δασοφύλακες θα σας δείξουν τα καλύτερα μονοπάτια, ενώ –αν ο καιρός είναι καλός– περπατήστε μέχρι το όρος Κισίνγκ, που στα 1.120 μέτρα είναι το υψηλότερο στη λεκάνη της Ταϊπέι. Η μοναδική θέα θα σας πείσει για την ανάγκη επιστροφής.

Xρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
National Palace Museum www.npm.gov.tw/en/home.htm
Taipei 101 www.taipei-101.com.tw
Shin Yeh 886-281010185 People Restaurant 886-227352288
Villa 32 www.villa32.com
De Ye Cha Chi 886-223511002
Spot 886-225117786

(πηγή: www.kathimerini.gr, 8/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: