Έρευνα της TripAdvisor

Τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δείγμα μεγαλύτερο των 1.400 ταξιδιωτών, ανακοίνωσε χτες η ταξιδιωτική ιστοσελίδα TripAdvisor, παρουσιάζοντας τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης, με βάση τη φιλικότητα, τις τιμές, τη φιλοξενία πολιτών, την κουζίνα, την αγορά, τη διασκέδαση, τα δημόσια πάρκα, την καθαριότητα, αλλά και τον ρομαντισμό που αποπνέουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, oι πιο φθηνές πόλεις της Ευρώπης είναι:

1. Πράγα
2. Βουδαπέστη
3. Λισαβώνα

Οι πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης είναι:

1. Λονδίνο
2. Παρίσι
3. Ρώμη

Οι πόλεις με τους πιο φιλικούς κατοίκους είναι:

1. Δουβλίνο
2. `Αμστερνταμ
3. Λονδίνο

Οι πόλεις με την καλύτερη κουζίνα είναι:

1. Παρίσι
2. Ρώμη
3. Φλωρεντία

Οι πόλεις με την καλύτερη αγορά είναι:

1. Παρίσι
2. Λονδίνο
3. Ρώμη

Οι πόλεις με την καλύτερη διασκέδαση (νυχτερινή ζωή) είναι:

1. Λονδίνο
2. `Αμστερνταμ
3. Παρίσι

Οι πόλεις με τα καλύτερα δημόσια πάρκα είναι:

1. Λονδίνο
2. Παρίσι
3. Βαρκελώνη, `Αμστερνταμ

Οι πιο ρομαντικές πόλεις είναι:

1. Παρίσι
2. Βενετία
3. Ρώμη

Οι πόλεις με τους πιο καλούς ντόπιους κατοίκους είναι:

1. Ρώμη
2. Παρίσι
3. Στοκχόλμη

Οι πιο καθαρές πόλεις είναι:

1. Ζυρίχη
2. Κοπεγχάγη
3. Στοκχόλμη

Οι πιο βρώμικες πόλεις είναι:

1. Λονδίνο
2. Παρίσι
3. Ρώμη

Οι πόλεις με τους πιο αφιλόξενους κατοίκους είναι:

1. Παρίσι
2. Λονδίνο
3. Μόσχα

Οι πιο βαρετές πόλεις είναι:

1. Βρυξέλλες
2. Ζυρίχη
3. Βαρσοβία

Αξίζει να αναφερθεί πως το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη εντός των επόμενων 12 μηνών. Μάλιστα, παρά το αδύναμο δολάριο, ακριβώς οι μισοί Αμερικάνοι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι σχεδιάζουν ταξίδια στην Ευρώπη το 2008, με ποσοστιαία αναλογία παρόμοια με της περσινής αντίστοιχης έρευνας.

Δημοφιλέστερος μήνας διακοπών για ταξίδια στην Ευρώπη αναδεικνύεται φέτος ο Σεπτέμβριος, με ποσοστό 20%, ενώ το 30% των ταξιδιωτών δήλωσαν ότι θα προτιμήσουν τα ταξίδια σε ευρωπαϊκους προορισμούς κατά τη διάρκεια περιόδου χαμηλής κίνησης. Επίσης, το 42% των ταξιδιωτών (και το 51% των Αμερικάνων) εκτιμά πως θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα στα φετινά του ταξίδια, από ότι τις προηγούμενες χρονιές.

"Οι Αμερικάνοι προτιμούν τα ταξίδια στην Ευρώπη, παρά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις οικονομικές ανησυχίες" σχολίασε η Διευθύντρια Επικοινωνίας του TripAdvisor, κα Michele Perry. "Παρά το γεγονός" πρόσθεσε ότι "πιο φθηνή ευρωπαϊκή πόλη αναδεικνύεται η Πράγα, η δημοφιλέστερη πόλη για τα φετινά ταξίδια είναι και η πιο ακριβή, δηλαδή το Λονδίνο".

(πηγή: www.traveldailynews.gr, 14/3/2008)

Η πιο βρώμικη πόλη της Ευρώπης είναι το Λονδίνο, ενώ οι Βρυξέλλες είναι η πιο πληκτική και το Παρίσι ιδανικό για ψώνια και για φαγητό. Οι πιο αφιλόξενοι ντόπιοι είναι οι Παριζιάνοι και οι πιο φιλικοί εντοπίζονται στο Δουβλίνο. Οι δε μανιώδεις της καθαριότητας, καλό θα είναι να επισκέπτονται συχνά τη Ζυρίχη, διότι αυτή κατέχει τα σκήπτρα στον σχετικό κατάλογο, παρότι έρχεται δεύτερη σ’ εκείνον της πλήξης μετά τη βελγική πρωτεύουσα...

Οι πιο βρώμικες

Αυτά είναι τα κυριότερα «πορίσματα» βρετανικής έρευνας για τις ευρωπαϊκές πόλεις, που διεξήχθη με βάση τις απαντήσεις περίπου 1.100 ταξιδιωτών και δημοσιεύθηκε στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα TripAdvisor.

Η Αθήνα είναι και αυτή βρώμικη, αλλά δεν είναι η μόνη, απεφάνθησαν οι ερωτηθέντες, καθώς η Ρώμη ισοψηφεί μαζί της στην τρίτη θέση, το Παρίσι προπορεύεται, στη δεύτερη, και το Λονδίνο «θριαμβεύει» στην κορυφή. Το Λονδίνο κηρύχθηκε επίσης η πιο ακριβή πόλη, αλλά και η πόλη με την καλύτερη νυχτερινή ζωή.

Φυσικά, η πιο ρομαντική είναι το Παρίσι, πριν από τη Βενετία και η Ρώμη. Η Πράγα είναι η πιο οικονομική, ενώ κατάλληλο μέρος για ψώνια -παρά την ακρίβεια- είναι το Λονδίνο, που έρχεται δεύτερο μετά το Παρίσι, όπως και η Ρώμη που έρχεται τρίτη. «Μολονότι θεωρείται ακριβό, το Λονδίνο παραμένει πάντα ένας από τους προορισμούς που προτιμούν οι ταξιδιώτες και οι πιο πονηροί θα βρίσκουν πάντα καλές ευκαιρίες εκεί», εξήγησε ο Ιαν Ραμγκέι, εκπρόσωπος της TripAdvisor.

Καλύτερη κουζίνα

Την καλύτερη κουζίνα, μετά το Παρίσι, διαθέτουν η Ρώμη και η Φλωρεντία, διαπίστωσαν οι ταξιδιώτες.

Εξίσου πληκτικές με τη Ζυρίχη είναι το Οσλο, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ, που ήλθαν όλες ισόπαλες στη δεύτερη θέση.

Στον κατάλογο των καθαρών, τέλος, δεύτερη μετά τη Ζυρίχη κατατάσσεται η Κοπεγχάγη και τρίτη έρχεται η Στοκχόλμη.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 13/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: