Λίβερπουλ

Αν μέχρι πέρυσι οι λόγοι επίσκεψης στο Λίβερπουλ περιορίζονταν ασφυκτικά γύρω από τη Beatles Mania, που ούτως ή άλλως είχε αρχίσει προ πολλού να ξεθωριάζει, και το ενδιαφέρον μιας μειοψηφίας ταξιδιωτών που δεν επισκέπτονταν τη Γηραιά Αλβιόνα μόνο για τα shopping στο Λονδίνο αλλά και για την ευρύτερη κουλτούρα της, φέτος πολλαπλασιάζονται εν ριπή οφθαλμού, αφού, όπως αναλαμβάνει να μας ενημερώσει η καμπάνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2008, «περισσότερα από 80 νέα πράγματα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Λίβερπουλ».
Από μουσική –το tribute στην πάλαι ποτέ Beatles Mania, όπως καταλαβαίνετε, είναι αναπόφευκτο– και θέατρο, μέχρι street art, νέες τεχνολογίες ενταγμένες σε πολυθεάματα και φρέσκιες προτάσεις από τις πολυάριθμες γκαλερί της πόλης, η πόλη κινείται σε ρυθμούς… κουλτούρας –για όλους, από pop μέχρι underground και από intellectuelles μέχρι εναλλακτικούς–, είναι ό,τι πιο hot υπάρχει αυτή τη στιγμή σε πρόταση ευρωπαϊκού city break –διότι, όπως μάλλον θα παρατηρήσατε στις άνωθεν φωτογραφίες, εκτός από ακμάζουσα πολιτιστικά είναι και πανέμορφη– και διεκδικεί επάξια το νεωτεριστικό τίτλο του «εκεί που συμβαίνει».

Αν δε σας πείσαμε ακόμα, ιδού μερικά highlights του ετήσιου προγράμματος, ως παραδείγματα που θα υποστηρίξουν τη θεωρία, αλλά και ορισμένα πρακτικά tips για να οργανώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το ταξίδι σας.

* Από τον Απρίλιο έως το τέλος Ιουλίου, η Walker Art Gallery φιλοξενεί μια έκθεση – blockbuster, υπό τον τίτλο «Από τον Monet στον Hopper – Ο καλλιτέχνης και ο Σιδηρόδρομος», με αντιπροσωπευτικά έργα από την εποχή του ατμού, ήτοι την περίοδο 1830 – 1960, και δουλειές, μεταξύ άλλων, τον Van Gogh, Pissaro και Turner. Η Tate του Λίβερπουλ, από την άλλη, φιλοξενεί από το Μάιο έως το τέλος Αυγούστου τη μεγαλύτερη έκθεση με έργα του Gustav Klimt που έγινε ποτέ σε βρετανικό έδαφος. Η είσοδος κοστίζει 8 λίρες, ήτοι περίπου 10 ευρώ.

* Μέσα Απριλίου, και η πόλη κινείται σε ρυθμούς βιεννέζικου βαλς, με τα Viennese Balls, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λίβερπουλ, ενώ ολόκληρος ο μήνας είναι αφιερωμένος στους Beatles, με το φεστιβάλ που τιτλοφορείται “The Beatles: Here, There and Everywhere” και εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της πόλης. Λίγο αργότερα, την 1η Ιουνίου, ο Sir Paul McCartney κλείνει ως headliner το Liverpool Sound, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ που έχουν προγραμματιστεί για το 2008, με ονόματα του διεθνούς στερεώματος να ξεσηκώνουν από σκηνής τους χιλιάδες fans που αναμένονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

* Ολόκληρο τον Ιούνιο, το People’s Festival γιορτάζει την pop κουλτούρα στους δρόμους της πόλης. Από το ποδόσφαιρο μέχρι τη μόδα, το φεστιβάλ αποτίνει φόρο τιμής στα αγαπημένα hobbies που συχνά αποκλείονται από τις συζητήσεις περί τέχνης, ενώ στα πλαίσιά του παρουσιάζεται το έργο που συνέθεσε ειδικά για τη διοργάνωση ο Michael Nyman, και το οποίο περιλαμβάνει τις επιλεγμένες από fans μεγαλύτερες στιγμές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

* Για δύο ημέρες στα τέλη Αυγούστου, τα μάτια της dance σκηνής του πλανήτη θα είναι στραμμένα στην ανερχόμενη πόλη της Βορειοδυτικής Αγγλίας, όπου το Creamfield Festival θα γιορτάζει τα 10 του χρόνια, φιλοξενώντας ονόματα όπωας αυτά των Kasabian, Ian Brown, Fatboy Slim, Chic, Paul van Dyk, Tiesto, Erick Morillo, Sasha, Paul Oakenfold και 2manyDJ's, για να αναφέρουμε μερικούς. Στις 23 και 24 Αυγούστου, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και δέκα διαφορετικά stages για να μην προλαβαίνουμε.

* Από τον Ιούλιο και μετά, το World Museum Liverpool μας ξεναγεί στη μουσική παράδοση της πόλης, και τη συμβολή της στο διεθνές μουσικό στερέωμα, μέσα από μια έκθεση αφιερωμένη στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της, υπό τον τίτλο The Beat Goes On. Είπε κανείς Beatles; Ένα μήνα αργότερα, η «μαύρη» μουσική βρίσκει τη νέα της στέγη στην πόλη, με ένα μεγάλο street party να τιμά την κοινότητα της Καραϊβικής στο Λίβερπουλ και τα εγκαίνια του Black Star Liner.

* Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις πύλες της και η πέμπτη Μπιενάλε του Λίβερπουλ, στην Tate, η οποία αναμένεται μεγαλύτερη και πιο φαντασμαγορική από ποτέ. Η είσοδος κοστίζει 5 λίρες, ή 6,5 ευρώ. Ένα μήνα αργότερα, η αρχιτεκτονική έχει την τιμητική της, καθώς στην πόλη διοργανώνεται η ετήσια απονομή των βραβείων αρχιτεκτονικής RIBA Sterling, ενώ παράλληλα φιλοξενείται στην Κρύπτη του Metropolitan Cathedral μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του έργου του σπουδαίου Le Corbusier.

* Στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκινά και ο «Γύρος της πόλης σε 80 pubs», που φιλοδοξεί να συστήσει στους επισκέπτες την κουλτούρα των βρετανικών pub, και βέβαια να δώσει στους ντόπιους άλλη μια αφορμή να γιορτάσουν το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με άφθονη μπίρα. Τη διοργάνωση του event, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, έχει αναλάβει η Liverpool Culture Company.

* Περισσότεροι από είκοσι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων οι Seamus Heaney, Carol Ann Duffy, Jorie Graham, Doris Lessing, Monica Ali, Roger McGough, Philip Pullman και Paul Farley τιμούν το Νοέμβριο με την παρουσία τους το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας των Ακτοπλοϊκών Γραμμών του Λίβερπουλ. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει αναγνώσεις, υπογραφές βιβλίων, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό, διαλέξεις, σεμινάρια και διαγωνισμούς για τους επίδοξους νέους συγγραφείς. Επίσης το Νοέμβριο το Λίβερπουλ αναλαμβάνει τη δέκατη πέμπτη ετήσια διοργάνωση των MTV Europe Music Awards, στη χωρητικότητας 10.600 θεατών Echo Arena.

Και τα πρακτικά...

Για να πάτε στο Λίβερπουλ, οι επιλογές σας είναι οι εξής:
Α. Αεροπορικώς από την Αθήνα στο Βερολίνο με την easyJet και από εκεί στο αεροδρόμιο John Lennon του Λίβερπουλ με την ίδια εταιρεία. Συνολικό κόστος ενδεικτικά για το Μάιο, 231 ευρώ μετ’ επιστροφής, φόρων περιλαμβανομένων.
Β. Αεροπορικώς από την Αθήνα στο Μιλάνο με την easyJet και από εκεί στο Λίβερπουλ με τη Ryan Air. Συνολικό κόστος, επίσης για το Μάιο, 151 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.
Γ. Αεροπορικώς από την Αθήνα στο Λονδίνο με την easyJet και από εκεί με τραίνο στο Λίβερπουλ. Οι τιμές για τα εισιτήρια του τραίνου ξεκινούν από 17 περίπου ευρώ, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου δυόμισι ώρες.

Για τη διαμονή σας, ένας απρόσμενα μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων, bed & breakfast, hostel και διαμερισμάτων υπόσχεται να ικανοποιήσει κάθε γούστο και budget. Αναλυτικές λίστες με περιγραφές, τιμές και online booking services θα βρείτε στο επίσημο site του Οργανισμού Τουρισμού του Λίβερπουλ.

(πηγή: www.in2life.gr, 17/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: