Τεταμένη η κατάσταση στο Θιβέτ

Σύμφωνα και με τις κινεζικές αρχές, έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άτομα. Το Πεκίνο έχει δώσει διορία στους διαδηλωτές έως την ερχόμενη Δευτέρα για να παραδοθούν. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο και για εκατό νεκρούς.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι πάνω από 580 άνθρωποι, περιλαμβανομένων τριών Ιαπώνων τουριστών, «διασώθηκαν» από την αστυνομία, την ώρα που διαδηλωτές έκαιγαν τράπεζες σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Οι τουρίστες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ πολλές χώρες της Δύσης καλούν τους πολίτες τους να μείνουν μακριά από τη Λάσα. Τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία σταμάτησαν τις εκδρομές στο Θιβέτ και οι Αρχές καλούν τους τουρίστες να μην πλησιάζουν τα μοναστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, η επαλήθευση των γεγονότων στο Θιβέτ είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου του αυστηρού ελέγχου του Πεκίνου στην περιοχή.

Οι μοναχοί διαδηλώνουν από τις αρχές της εβδομάδας τόσο στο Θιβέτ όσο και σε γειτονικές χώρες που κατοικούν Θιβετιανοί (όπως η Ινδία) μνημονεύοντας την 49η επέτειο της εξέγερσης, η οποία έληξε με την εξορία του Δαλάι Λάμα.

Οι φετινές διαδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού συμπίπτουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Κίνα κατηγόρησε τον Δαλάι Λάμα ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις και προσπαθεί να αμαυρώσιε την εικόνα της χώρας εν όψει των Αγώνων.

ΕΕ και ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την Κίνα να επιτρέψει στους διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και να αποφύγει τη χρήση βίας.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας διότι φιλοξένησαν τον Δαλάι Λάμα, κάτι που όπως εκτίμησε ενίσχυσε τους «αποσχιστικούς» στόχους του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ.

Κάλεσε ακόμη την Ινδία να καταστείλει τις διαδηλώσεις εξορίστων Θιβετιανών στο Νέο Δελχί.

(πηγή: www.in.gr, 15/3/2008)

Επεισόδια και πυρκαγιές στην αρχαία πόλη της Λάσας, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, καθώς κλιμακώνονται οι σπάνιες διαδηλώσεις κατά της κινεζικής ηγεσίας με επικεφαλής τους βουδιστές μοναχούς επ' ευκαιρίας της 49ης επετείου από την εξέγερση της Λάσας που τερματίστηκε με την εξορία του Δαλάι Λάμα. Έκκληση στην Κίνα να σταματήσει να ασκεί «ωμή βία» έκανε ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι μεγάλα πλήθη πυρπολούν αυτοκίνητα και καταστήματα και καταστρέφουν ό,τιδήποτε συμβολίζει την κινεζική επιρροή.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο γνωστοποίησε ότι υπήρξαν αναφορές από Αμερικανούς πολίτες για πυροβολισμούς, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Free Asia που υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση έκανε λόγο για δύο νεκρούς. Η Κίνα έβαλε επίσης «λουκέτο» σε τρία μοναστήρια του Θιβέτ, αποκλείοντας την πρόσβαση στους τουρίστες.

Ο Δαλάι Λάμα απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση στην κινεζική ηγεσία να σταματήσει να χρησιμοποιεί «ωμή βία» εναντίον των Θιβετιανών διαδηλωτών.

«Οι διαμαρτυρίες αυτές συνιστούν εκδήλωση της βαθιά ριζωμένης δυσαρέσκειας του λαού του Θιβέτ για την παρούσα διακυβέρνηση» αναφέρει σε δήλωσή του ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ.

«Ως εκ τούτου απευθύνω έκκληση στην κινεζική ηγεσία να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία και να απαντήσει στην από καιρό υποβόσκουσα δυσαρέσκεια του λαού του Θιβέτ μέσω του διαλόγου με τον λαό του Θιβέτ» προσθέτει ο Δαλάι Λάμα.

Ταραχές στη Λάσα

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους της Λάσας, αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα και παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία και τις πληροφορίες για τον αποκλεισμό των μοναστηριών.

Οι βουδιστές μοναχοί διαδηλώνουν από τη Δευτέρα στο Θιβέτ και τις γειτονικές περιοχές με την ευκαιρία της 49ης επετείου της εξέγερσης της Λάσας, που τερματίστηκε με την εξορία του Δαλάι Λάμα.

Οι φωτιές ξέσπασαν στην αγορά της αρχαίας πόλης της Λάσας, το Μπάρχορ, που περιστοιχίζει το μεγαλύτερο μοναστήρι της πρωτεύουσας του Θιβέτ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολά καταστήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες στην αγορά του Μπάρχορ, γύρω από το μοναστήρι του Τζοκχάνγκ.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Free Asia έκανε λόγο για δύο νεκρούς διαδηλωτές, ενώ μετέδωσε ότι οι μοναχοί πραγματοποιούν απεργία πείνας με αίτημα την απόσυρση των Κινέζων παραστρατιωτικών από το συγκρότημα του μοναστηριού τους και την απελευθέρωση των μοναχών, οι οποίοι κρατούνται από τις αρχές της εβδομάδας.

Ξένοι τουρίστες δήλωσαν τηλεφωνικά ότι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πόλη της Λάσας, τα καταστήματα και τα εστιατόρια είναι κλειστά, ενώ έχουν απαγορευθεί οι μετακινήσεις του πληθυσμού.

Γάλλος τουρίστας δήλωσε ότι διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη πλατεία κοντά στο μοναστήρι του Τζοκχάνγκ το μεσημέρι. «Βλέπαμε τις άσπρες σημαίες των διαδηλωτών μέσα στο πλήθος, όταν έφθασαν οι αστυνομικοί και μας έδιωξαν» είπε περιγράφοντας σκηνές πανικού μετά την άφιξη της αστυνομίας.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν επίσης λόγο για συλλήψεις μοναχών στην πλατεία κάτω από το ανάκτορο Ποτάλα, κάποτε χειμερινή κατοικία του Δαλάι Λάμα, καθώς και για έρευνες σε σπίτια για την ανακάλυψη κρυμμένων μοναχών.

Οι κινεζικές Αρχές έκλεισαν για τους τουρίστες τρία μοναστήρια στο Θιβέτ. Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ, η οποία έχει την έδρα της στην Ουάσιγκτον στην πρωτεύουσα του Θιβέτ επικρατεί «έντονη ατμόσφαιρα φόβου».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές έχουν αρχίσει στα μοναστήρια διαδικασία ερευνών που μπορεί να οδηγήσει σε κρατήσεις και βασανιστήρια», ανέφερε η «Διεθνής Εκστρατεία», ενώ το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, απηύθυνε έκκληση όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στο Νεπάλ και στην Ινδία, όπου έγιναν παρόμοιες διαδηλώσεις, να απελευθερώσουν τους Θιβετιανούς που κρατούν.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και στην γειτονική περιοχή του Γκανσού, όπου ζει θιβετιανή μειονότητα, στην πόλη Σιαχέ, όπου βουδιστές μοναχοί ετέθησαν επικεφαλής διαδήλωσης, κρατώντας θιβετιανές σημαίες . Αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τη διαδήλωση και απώθησαν τους μοναχούς προς το μοναστήρι τους.

«Είναι στρατιωτικός νόμος. Παντού υπάρχουν δυνάμεις της Ένοπλης Λαϊκής Αστυνομίας και συγκρούονται με τους λάμα» δήλωσε μια καταστηματάρχης στο ιστορικό κέντρο της Λάσας.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα, η οποία ζητά από την Κίνα αυτοσυγκράτηση.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη λύπη του για τις βιαιότητες στο Θιβέτ και ζήτησε από την Κίνα να σεβαστεί τον πολιτισμό του Θιβέτ και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της κοινωνίας της.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνει σταθερά πως το Πεκίνο οφείλει να κάνει διάλογο με τον Δαλάι Λάμα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να δράσει προσεκτικά ζήτησε από το Πεκίνο και ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα.

Αυτοσυγκράτηση ζήτησαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, η σλοβενική προεδρία της ΕΕ πρότεινε ένα κείμενο τριών παραγράφων -το οποίο ενέκριναν οι χώρες- μέλη της ΕΕ- στο οποίο καλεί να απελευθερωθούν όλοι όσοι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις.

Την ανησυχία του εξέφρασε και το Λονδίνο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις, η Βρετανία ζήτησε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και την κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο διευκρινίσεις για τις ταραχές.

«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ είναι ένα θέμα αληθινής ανησυχίας για μας. Την αναφέρουμε τακτικά στις κινεζικές αρχές. Επιθυμούμε το ζήτημα του Θιβέτ να αντιμετωπισθεί με ειρηνικό τρόπο από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και εννοείται πως ανησυχούμε όταν ακούμε για βιαιότητες» πρόσθεσε η εκπρόσωπος, ενώ δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες στην περιοχή.

(πηγή: www.in.gr, 14/3/2008)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Tênis e Sapato, I hope you enjoy. The address is http://tenis-e-sapato.blogspot.com. A hug.