Υπερσύγχρονο «τέρμιναλ» στο Χίθροου

Δαπανήθηκαν 4,3 δισεκατομμύρια στερλίνες και εργάστηκαν αόκνως είκοσι χιλιάδες εργάτες, επί έξι ολοκλήρα χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωσή του. Σήμερα ο Τερματικός Σταθμός 5 (Τέρμιναλ 5) του αεροδρομίου Χίθροου είναι πια πανέτοιμος και στις 27 Μαρτίου, αφού εγκαινιαστεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ, θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Για την ιδιοκτήτρια εταιρεία του αερολιμένα, την BAA, ο νέος τερματικός σταθμός είναι πολλά περισσότερα από απλώς ένα ακόμα κτίριο, όσο σύγχρονο και αν είναι αυτό. Η ΒΑΑ ευελπιστεί ότι το Τέρμιναλ 5 θα αποτελέσει την αποδειξη ότι το Χίθροου μπορεί να αλλάξει.

Σίγουρα όμως πέρα από απόδειξη και την πρακτική του σημασία, την αποσυμφόρηση των υπολοιπων σταθμών του Χίθροου, πέρα από σύμβολο των «καλύτερων ημερών» που έρχονται για την ΒΑΑ, το Τέρμιναλ 5 είναι ένα αεροδρόμιο… πρώτης θέσης από την κορυφή ώς το τελευταίο του καρφί. Με μήκος 400 μέτρα, πλάτος 160 μέτρα και ύψος 43 μέτρα, σίγουρα είναι τεράστιο. Θα μπορούσαν στη συνολική του έκταση άνετα να χωρέσουν 50 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ η στέγη του είναι η μεγαλύτερη στη Βρετανία. Πέρα όμως από τα εντυπωσιακά δομικά του χαρακτηριστικά, ο καινούργιος τερματικός σταθμός είναι εξαιρετικά ευχάριστος και λειτουργικός για τον χιλιοταλαιπωρημένο από τα βρετανικά αεροδρόμια επιβάτη.

«Απλετο ηλιακό φως»

Το Τέρμιναλ 5, όπως αναγνωρίζουν όσοι το έχουν ήδη επισκεφθεί, έχει διαφορετική αίσθηση από το Χίθροου του… παρελθόντος, αυτό που γνωρίζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό του, αμέσως μετά τη λήψη απόφασης για την κατασκευή του, αυτό που ήθελαν ήταν «άπλετο ηλιακό φως». Για να πετύχουν μάλιστα το επιθυμητό αποτέλεσμα έχει τοποθετηθεί ειδικό σύστημα φωτισμού, έτσι ώστε η ένταση των λαμπτήρων να αυξομειώνεται και να προσαρμόζεται στα επίπεδα φωτός στους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, στη φάση της κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλωμένα υλικά, ενώ σε ποσοστό 85% ο νέος σταθμός θα θερμαίνεται με ανακυκλώσιμη ενέργεια. Ο χώρος παραλαβής των αποσκευών, που συνήθως είναι ο πιο υποβαθμισμένος σε πολυτέλεια, είναι τεράστιος, λούζεται από φως, ενώ διαθέτει πανύψηλες οθόνες, ορατές από μεγάλη απόσταση, όπου θα αναγράφονται οι αναγκαίες πληροφορίες.

Ο καινούργιος σταθμός θα έχει καταστήματα, μερικά εκ των οποίων εξαιρετικά ακριβά και πολυτελή, θα διαθέτει καφέ και μπαρ αλλά και εστιατόρια για όλα τα βαλάντια και τις προτιμήσεις. Ανάμεσα στα πολυτελή καταστήματα περιλαμβάνεται υποκατάστημα του γνωστού Harrod’s, ενώ θα υπάρχουν υποκαταστήματα των οίκων Prada, Gucci, Cristian Dior, Tiffany & Co, Kurt Guiger και άλλα, μάλλον απρόσιτα στον κοινό ταξιδιώτη. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής λιανικών πωλήσεων του Τέρμιναλ 5, Νικ Ζιμπλάντ, η ΒΑΑ αναγνώρισε προτού προχωρήσει στην εκμετάλλευση των χώρων του νέου αεροδρομίου τις προτεραιότητες που έχουν οι επιβάτες. «Χρειάζονται έναν χώρο για να καθήσουν, χρειάζονται καλά εστιατόρια και γενικά είναι απόλυτο αναγκαίο να περιβάλλονται από όμορφους χώρους. Κυρίως, όμως, πάνω από όλα δεν θέλουν να περιμένουν με τις ώρες στην ουρά».

Ο κ. Ζιμπλάντ δεν διστάζει να ορκιστεί ότι οι επιβάτες που θα χρησιμοποιούν το Τέρμιναλ 5 δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθούν. Θα περνούν με ταχύτητα από τον έλεγχο εισιτηρίων και από τα σημεία ελέγχου ασφάλειας το πολύ σε 10 έως 15 λεπτά και μετά θα μπορεί ο καθένας να βάλει στη θέση του το διαβατήριο και να βγάλει την πιστωτική κάρτα... Δεν είναι τυχαίο ότι τα ιδιαίτερα ακριβά καταστήματα του αεροδρομίου έχουν συγκεντρωθεί σε έναν χώρο, ώστε να διευκολύνεται κατά το δυνατό όποιος θέλει να κάνει εκλεκτές αγορές. Και μετά τις αγορές, τι καλύτερο από πραγματικά καλό φαγητό; Μεταξύ των εστιατορίων του Τέρμιναλ 5 βρίσκεται αυτό του Gordon Ramsay, μάγου της υψηλής γαστρονομίας, που προσδοκά να κερδίσει ένα αστέρι Michelin.

Mεγάλες θα είναι και οι καινοτομίες του στον χώρο της ασφάλειας. Ολοι οι επιβάτες των εσωτερικών πτήσεων θα φωτογραφίζονται και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα θα ελέγχονται στα σημεία ελέγχου διαβατηρίων. Ωστόσο, όταν θα φτάνουν στην πύλη επιβίβασης στο αεροσκάφος τα δακτυλικά τους αποτυπώματα θα ελέγχονται εκ νέου και θα συγκρίνονται με αυτά που ελήφθησαν πρωτύτερα. Σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου, όλα τα στοιχεία θα καταστρέφονται μετά την επιβίβαση του επιβάτη στο αεροσκάφος.

Επίσης το Τέρμιναλ 5 θα διαθέτει τον δικό του κατακαίνουργιο πύργο ελέγχου κυκλοφορίας, επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς ο υπάρχων δεν είχε αρκετά καλή θέα προς όλα τα σημεία.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: