36 ώρες στο «παγωμένο» Μον Τραμπλάν του Κεμπέκ

Το χειμερινό θέρετρο του Μον Τραμπλάν μοιάζει να τα έχει όλα, θυμίζοντας τις ευρωπαϊκές Αλπεις, χωρίς ωστόσο να σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε έναν καταυλισμό Καναδών υλοτόμων. Το Μον Τραμπλάν βρίσκεται άλλωστε κάθε χρόνο στην κορυφή της κατάταξης των θερέτρων σκι της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, ενώ μέσα στο 2008, η πολίχνη αναμένεται να αποκτήσει το νέο, υπερσύγχρονο χωριό με καζίνο και πολλές πρωτότυπες δραστηριότητες.

Παρασκευη
4 μ.μ. Ξενάγηση με έλκηθρο
Για μια πρώτη άποψη του μέρους, μπείτε σε ένα ιππήλατο έλκηθρο, που θα σας πάει βόλτα μίας ώρας μέσα στην τούνδρα του Κεμπέκ, ενώ ο ξεναγός, Ρισάρ Λεμιέ, θα σας μεταφέρει τις καλύτερες ιστορίες για το «Βουνό που Τρέμει». Η βόλτα θυμίζει σαφάρι των Αλπεων, καθώς θα συναντήσετε σε αυτή ενδιαφέροντα άγρια ζώα, όπως ελάφια και αλεπούδες. Σκεπαστείτε καλά, γιατί το θερμόμετρο θα πέσει σίγουρα πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
5 μ.μ. Καπνιστό κρέας και μπίρα
Αποφύγετε τις ακριβές μπουτίκ του χιονοδρομικού κέντρου και προτιμήστε το ιστορικό χωριουδάκι Σεν Ζοβίτ, σε απόσταση δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο από το βουνό. Εξερευνήστε το κατάστημα Πλεζίρ ντε Προβάνς, για χειροποίητα είδη σπιτιού, αλλά και το Νικόλ Σεν Λουί, για χειροποίητα ρούχα και αθλητικά είδη ποιότητας. Στην κάβα, θα αγοράσετε τοπικές μπίρες και καπνιστό κρέας, για μεζέ.
7 μ.μ. Ωρα για «πουτίν»
Πρωτότυπη, ευρηματική κουζίνα του Κεμπέκ θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο sEb. Παραδοσιακά πιάτα, όπως λαγός στιφάδο ή η μπριζόλα του βίσονα, συνοδεύονται από τοπικό φουά γκρα ή «πουτίν», το αγαπημένο έδεσμα του Κεμπέκ (τηγανητές πατάτες σκεπασμένες με λιωμένο τυρί και σάλτσα).
9 μ.μ. Καναδικό κέφι
Συναντηθείτε με τη νεολαία της περιοχής στο μπαρ Πτι Καριμπού. Στους ξύλινους πάγκους του, μπορείτε ακόμη και να χορέψετε ή απλά να απολαύσετε την παγωμένη -και φθηνή- καναδική μπίρα.

Σαββατο
7.30 π.μ. Γαλλικό πρωινό
Ξεκινήστε τη μέρα σας με κάτι γλυκό. Στην Κρεπερί Κατερίν, σε παλιό σαλέ του βουνού, θα βρείτε τις καλύτερες τηγανίτες της περιοχής. Παραγγείλετε το «σπέσιαλ»: κρέπα με καραμέλα και σαντιγί. Πηγαίνετε νωρίς, γιατί το μέρος γεμίζει κόσμο μετά τις 8.30.
8.30 π.μ. Προς τον Βορρά!
Ιδού μια χρήσιμη συμβουλή: το Ορος Τραμπλάν είναι ένα βουνό «διπλωμένο» στα τέσσερα. Η βορεινή του πλευρά είναι η μόνη ηλιόλουστη το πρωί. Ξεκινήστε από αυτή το σκι. Η μεγάλη και ομαλή πίστα του Μποσεμέν θα σας επιτρέψει να βρείτε τη φόρμα σας, προτού κατακτήσετε τα «σαμαράκια» του Σοτ Μουτόν. Μετά το μεσημεριανό σας γεύμα, ακολουθήστε τον ήλιο στη Νότια πλευρά. Από εκεί θα δείτε τη μοναδική θέα της πλαγιάς, χωρίς τα σύγχρονα κτίσματα του χωριού να σας χαλούν την αίσθηση της ορεινής μοναξιάς. Αν θέλετε να κάνετε σκι μακριά από τις πολυσύχναστες πίστες, πάρτε το τελεφερίκ-γόνδολα στην κορυφή και ακολουθήστε την πίστα «Εντζ», που θα σας απομακρύνει από την πολυκοσμία.
3.30 μ.μ. Γλυκό «απρέ-σκι»
Ολοκληρώστε την κοπιαστική ημέρα με μια «ουρά κάστορα». Πρόκειται για τηγανητό γλύκισμα σφολιάτας, πάνω στο οποίο μπορείτε να βάλετε σιρόπι σφενδάμης ή σοκολάτα. Το γλυκό έχει -βέβαια- σχήμα ουράς κάστορα.
5 μ.μ. Πάγος
Το σώμα σας πονά από τις πτώσεις στις πίστες; Περιποιηθείτε τα πονεμένα σας μέλη στο Λε Σκαντινάβ, ένα σπα που θυμίζει Σκανδιναβία, μόλις έξω από το χωριό. Οι θερμές πηγές και οι άνετες μπανιέρες θα σας χαλαρώσουν, ενώ η φινλανδέζικη σάουνα, αλλά και μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Ντιάμπλ θα τονώσει τους μυς σας εν όψει των επόμενων χιονοδρομικών εξορμήσεων. Οι δύο ιδιοκτήτες, συνταξιούχοι επαγγελματίες παίκτες του χόκεϊ, θα σας προσφέρουν αθλητικό σουηδικό μασάζ.
7.30 μ.μ. Φοντί στην πλαγιά
«Δοκιμάσατε τη φοντί στο Λα Σαβουά;» Αυτή την ερώτηση θα σας απευθύνουν πολλοί στο Μον Τραμπλάν. Στο κέντρο του μικρού χωριού, το εστιατόριο Λα Σαβουά θα σας θυμίσει κάστρο στην ομώνυμη γαλλική επαρχία. Το ίδιο ισχύει και για τη σπεσιαλιτέ του, τη φοντί. Οι πελάτες καλούνται να μαγειρέψουν μόνοι τη γεύση που προτιμούν (κρέας, τυρί, γαρίδες, κοτόπουλο, κλπ), ενώ οι μερίδες είναι τέτοιες, που αποκλείεται να έχετε «χώρο» για τη φοντί σοκολάτα στο επιδόρπιο.
9.30 μ.μ. Ζώνη απαγόρευσης χόκεϊ
Τα περισσότερα μπαρ στην πόλη μοιάζουν μεταξύ τους. Εξαίρεση αποτελεί το Λα Ντιάμπλ, μια μικρή ζυθοποιία με εκπληκτικές μπίρες, όπως τη «Βελγική» με 8,5% οινόπνευμα. Μόνο εκεί θα μπορέσετε να γλιτώσετε από τις πανταχού παρούσες οθόνες, που αναμεταδίδουν τους δημοφιλείς αγώνες χόκεϊ επί πάγου.

Κυριακη
8.15 π.μ. Κάλεσμα της φύσης
Φαντασθήκατε ποτέ ότι βρίσκεστε σε έλκηθρο, που τραβούν σκύλοι; Επισκεφθείτε την εταιρεία Νόρντικ Αντβέντσουρ. Θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο και ύστερα από 40 λεπτά θα φθάσετε σε μέρος, που θυμίζει σκηνικό μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον: ένας απομονωμένος καταυλισμός στη μέση του δάσους, με εκατοντάδες σκύλους χάσκι. Ο συμπαθέστατος ξεναγός Ιβ Κερουάκ θα σας εξηγήσει πώς να «κουμαντάρετε» τους σκύλους με ειδικά παραγγέλματα (χοπ-χοπ, Μάάς!) και θα προετοιμάσει το έλκηθρο. Τα οκτώ σκυλιά θα σας πάνε βόλτα δύο ωρών, σε εντυπωσιακές ταχύτητες, μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια.
1 μ.μ. Ζαχαρένια ζάλη
Κύριο μέσον βιοπορισμού των ντόπιων -εκτός από τον τουρισμό - είναι η συλλογή και πώληση σιροπιού σφενδάμης. Για τον λόγο αυτό, το θέμα «ζάχαρη» είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για μια περιήγηση στον κόσμο της σφενδάμης, πηγαίνετε στο Μιλιέτ Σούγκαρ Σακ, ένα παλιό εργαστήριο σε ξύλινη καλύβα, είκοσι λεπτά από το χωριό. Εκεί, θα δείτε πώς αντλείται το σιρόπι από τον κορμό του δέντρου και θα δοκιμάσετε το προϊόν πάνω σε λαχταριστές φρέσκιες τηγανίτες.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
Activity Center, www.tremblantactivities.com
Plaisirs de Provence, www.plaisirsdeprovence.com
Nycole St-Louis Collection, www.nycolestlouis.com
sEb, www.resto-seb.com
P’tit Caribou, www.pticaribou.com
Creperie Catherine, www.creperiecatherine.ca
Tremblant Mountain, www.tremblant.ca
Queues de Castor, www.queuesdecastor.com
Le Scandinnave, www.scandinave.com
La Savoie, 819-6814573
La Diable, 819-6814546
Nordic Adventure Dog Sledding, www.tremblantactivities.com
Millete Sugar Shack, www.tremblant-sugar-shack.com

(πηγή: www.kathimerini.gr, 1/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: