Σύννεφα πολέμου «σκιάζουν» τη Νότια Αμερική

Υπό την απειλή του πολέμου βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Νότια Αμερική, καθώς η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός έχουν αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα με την Κολομβία, στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης κρίσης που πυροδότησε η δολοφονία ενός ηγέτη των ανταρτών Φαρκ. Δυναμική στρατιωτική απάντηση κατά της Κολομβίας υπόσχεται ο Ούγκο Τσάβες, ενώ ο Φιντέλ Κάστρο, με άρθρο του στα κουβανικά ΜΜΕ, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν σκοπίμως περιφερειακή κρίση.

Η κρίση ήταν αναπόφευκτη, αφού τα κολομβιανά στρατεύματα διείσδυσαν το Σάββατο στα εδάφη του Ισημερινού και πραγματοποίησαν «αναγκαία επιδρομή» εναντίον «βάσεων τρομοκρατών», στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο Ραούλ Ρέιες, ηγέτης των αριστερών ανταρτών Φαρκ της Κολομβίας. Η δολοφονία προκάλεσε την οργή του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα απαντήσει με στρατιωτικό πλήγμα σε περίπτωση νέας παραβίασης των συνόρων. Διέταξε, επίσης, το κλείσιμο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Μπογκοτά, ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, έλαβε ανάλογα μέτρα αποσύροντας τον πρεσβευτή του από την Μπογκοτά και απελαύνοντας τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Κολομβίας. Ο Ούγκο Τσάβες χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας τον Κολομβιανό πρόεδρο, Αλβάρο Ουρίμπε, «εγκληματία». Οι σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν ανέκαθεν προβληματικές, μετά σειρά πολέμων για τον Παναμά, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν εμπλακεί σε διπλωματικό λαβύρινθο αφού ο πρόεδρος Ουρίμπε επιδίωξε να αποκλείσει τον Τσάβες από τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες στο θέμα των ομήρων. Οι Φαρκ έχουν έκτοτε παραδώσει έξι ομήρους σε αντιπροσωπείες του Τσάβες, περιλαμβανομένων των τεσσάρων που απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αίτημα των ανταρτών είναι να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας εντός των κολομβιανών εδαφών προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση για περίπου 40 υψηλής αξίας αιχμαλώτους, μεταξύ τους και η Ινγκριντ Μπετανκούρ και τρεις Αμερικανοί.

Εμφανώς οργισμένος ήταν και ο πρόεδρος Κορέα, ο οποίος κατήγγειλε ότι η Κολομβία πραγματοποίησε σκοπίμως την επιδρομή και ότι «οι αντάρτες βομβαρδίστηκαν και σφαγιάστηκαν στον ύπνο τους, με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας». «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην αμερικανική αυτοκρατορία, που είναι ο αφέντης της Κολομβίας, να έλθει να μας διχάσει», δήλωσε ο Ούγκο Τσάβες στα ΜΜΕ της Βενεζουέλας. Ο Ισημερινός διέψευσε, χθες, τις κατηγορίες της Μπογκοτά πως ο πρόεδρος Κορέα συνήψε συμφωνία με τους Κολομβιανούς αντάρτες μετά τη δολοφονία του Ρέιες. Από την πλευρά του, ο απερχών πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, κατήγγειλε ότι «τα τύμπανα του πολέμου ηχούν τόσο δυνατά λόγω των σχεδίων γενοκτονίας της αυτοκρατορίας των γιάνκηδων».

(πηγή: www.kathimerini.gr, 4/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: