Ιράν: Η χώρα της μαντίλας

Γνωρίστε μια από τις πιο λαμπρές, αρχαίες αυτοκρατορίες της Ασίας που σιγά σιγά ανοίγει τις πόρτες της στον κόσμο.

Φτάσατε στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα και οικονομική καρδιά του Ιράν. Μία αχανή και άναρχα χτισμένη μεγαλούπολη, η οποία, παρότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξωτική, δεν παύει να είναι η πόλη από την οποία θα πάρετε μια δυνατή πρώτη γεύση του σύγχρονου Ιράν. Τα κυριότερα αξιοθέατά της είναι τα μουσεία της και τα τζαμιά της. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στα Ανάκτορα Γκολεστάν με τους περιποιημένους κήπους του, στο Εθνικό Μουσείο, στο Εθνικό Μουσείο Κοσμημάτων και στο Μουσείο Χαλιών. Το τζαμί Εμάν Χομεϊνί, του 18ου αιώνα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά της πόλης. Η ιερατική σχολή Σεπαχσαλάρ με τους οκτώ μιναρέδες της αξίζει επίσης την προσοχή σας. Στα παραδοσιακά τεϊοποτεία θα ξαποστάσετε και θα απολαύσετε γευστικό τσάι, φτιαγμένο με τον παραδοσιακό ιρανικό τρόπο.

Ισφαχάν
Μετά από μια σύντομη πτήση θα βρεθείτε στο Ισφαχάν, που ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων του και για την ατμόσφαιρά του, που διατηρεί ακόμη ζωντανές και έντονες τις μυρωδιές του παρελθόντος. Περπατήστε στις εντυπωσιακές γέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού Ζαγιάντε. Επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό της αρμένικης συνοικίας με την πλούσια εικονογράφηση στο εσωτερικό του και το λαμπρό τζαμί Τζαμέχ. Τα ανάκτορα Σεχέλ Σοτούν και Χάστι Βεχέχτ θα σας εντυπωσιάσουν με τη διακόσμησή τους. Στο κέντρο της πόλης, περπατήστε στη γιγάντια πλατεία Εμάν Χομεϊνί (500 επί 160 μέτρα!). Το παζάρι του Ισφαχάν, ανάμεσα στην πλατεία Εμάν Χομεϊνί και το τζαμί Τζαμέχ, αποτελεί αξιοθέατο. Στο σύνολό του έχει χτιστεί στις αρχές του 16ου αιώνα, έχει όμως και τμήματα ηλικίας 1.300 ετών!

Σιράζ
Το Σιράζ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ισλαμικού κόσμου, και μάλιστα ήταν η παλιά πρωτεύουσα του Ιράν. Σήμερα, παρότι η σύγχρονη πόλη και η καθημερινή ζωή έχουν καταπιεί το παλιό, γοητευτικό και μαγικό του στοιχείο, το Σιράζ έχει καταφέρει να διατηρήσει δείγματα από το ένδοξο παρελθόν του. Επισκεφτείτε το υπέροχο φρούριο που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, το τζαμί του Αντιβασιλέα αλλά και το μαυσωλείο Σαχ ε Κεράχ, στο εσωτερικό του οποίου κυριαρχεί ένα ψηφιδωτό από εκατομμύρια καθρεφτάκια. Ο τάφος του ποιητή Χάφεζ είναι άλλο ένα αξιοθέατο, ενώ οι κήποι της πόλης σάς περιμένουν για να ξεκουραστείτε.

Η περίφημη Περσέπολη
Θα φτάσετε ως εκεί με λεωφορείο ή ταξί καθώς απέχει μόνο 14 χιλιόμετρα από το Σιράζ. Ο ξεναγός θα σας μιλήσει για το εντυπωσιακό αυτό «καλειδοσκόπιο» της ιρανικής ιστορίας. Τα λαμπρά ανάκτορα που επέζησαν των αιώνων και αποτελούν σήμερα τουριστικό αξιοθέατο ξεκίνησε να κατασκευάζει στα 512 π.Χ. ο βασιλιάς Δαρείος Α'. Το έργο στο σύνολό του ολοκληρώθηκε από τους απογόνους του μέσα σε δύο ολόκληρους αιώνες! Το όνομα της πόλης ήταν Πάρσα και τη μετονόμασαν Περσέπολη οι Έλληνες, όταν την κατέκτησαν το 331 π.Χ.

(πηγή: www.7merestv.gr, 21/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: