Κοινή προσπάθεια από ΗΠΑ και ΕΕ προς εκτόνωση της κρίσης στο θέμα της βίζας

Σε συμφωνία εκτόνωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις διμερείς διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ και χωρών - μελών της ΕΕ για την κατάργηση της βίζας (Visa Waiver Program) κατέληξαν την Πέμπτη η Ουάσινγκτον και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό και μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι η Εσθονία και η Λετονία, πηγαίνοντας κόντρα στη γραμμή της Κομισιόν για ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα της βίζας, υπέγραψαν με την αμερικανική κυβέρνηση πρωτόκολλα διμερών συμφωνιών για την κατάργηση της άδειας εισόδου στα ταξίδια των πολιτών τους προς τις ΗΠΑ, ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και μεμονωμένα κράτη της ΕΕ, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον - Βρυξελλών.

Ανάλογη συμφωνία με την Ουάσινγκτον είχε υπογράψει πρώτη η Τσεχία, ανοίγοντας το δρόμο και για τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ που επιθυμούν να πράξουν αναλόγως. Οι συμφωνίες αυτές συναντούν τις αντιδράσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων, καθώς επιτρέπουν στις αμερικανικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε ποινικά μητρώα και άλλα ευαίσθητα δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη Λιουμπλιάνα μεταξύ, από τη μία πλευρά, του αρμόδιου για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια Επιτρόπου της ΕΕ, Φράνκο Φρατίνι, και της σλοβενικής προεδρίας της Ένωσης και, από την άλλη, του Αμερικανού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσερτόφ, είχαν ένα πρώτο αποτέλεσμα, με τον κ. Φρατίνι να επιμένει ωστόσο ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ίσες και να ενταχθούν στο Visa Waiver Program μέχρι τον Οκτώβριο, ασχέτως εάν παράλληλα διεξάγονται διμερείς διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με τα κράτη - μέλη της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Τσερτόφ υποστήριξε ότι οι αναφορές περί σημαντικής διάστασης απόψεων επί του θέματος μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών είναι «πολύ υπερβολικές» και υπογράμμισε ότι στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι οι χώρες που το επιθυμούν, να εντάσσονται χωρίς καθυστερήσεις στο Visa Waiver Program, αλλά με τρόπο που θα σέβεται και θα συνάδει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ που επιθυμούν να προχωρήσουν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ένταξή τους στο Visa Waiver Program βρίσκεται και η Ελλάδα.

(πηγή: www.in.gr, 13/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: