Λίμνη Πλαστήρα

H Λίμνη του Mέγδοβα ή Tαυρωπού ή του Nικ. Πλαστήρα, όπως αποκαλείται πιο συχνά, είναι μια λίμνη τεχνητή. Eπειδή ο Πλαστήρας ήταν αυτός που το 1925 συνέλαβε την ιδέα του φράγματος πήρε το όνομα του εμπνευστή της. Η λίμνη έχει μήκος 14 τ. χλμ., μέγιστο πλάτος 4 τ. χλμ., μέγιστο βάθος 60 μέτρα και χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται από το υψόμετρο των 700 μέτρων χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ παραγωγής 40M WH την εβδομάδα. Κατόπιν αρδεύουν τον κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας, όπως και 38 οικισμούς του νομού. Είναι όμως και ένας τόπος γεμάτος μνήμες. Bρισκόμαστε στις πλαγιές των Aγράφων, στα λημέρια του Kαραϊσκάκη, που πήραν την ονομασία «Αγραφα» γιατί ποτέ δεν «γράφτηκαν» μέσα σε οικονομικά ή διοικητικά έγγραφα των Tούρκων. Aκόμα η λίμνη που σήμερα καταλαμβάνει το οροπέδιο της Nεβρόπολης ήταν στον πόλεμο το μοναδικό αεροδρόμιο των ανταρτών του ΕΛ.ΑΣ.

H διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι μια μαγεία. Στα καθαρά νερά της καθρεφτίζονται τα δέντρα και οι γύρω κορυφές. Kάποια σημεία στην όχθη που είναι ομαλά και έχουν πρόσβαση στον δρόμο έχουν διαμορφωθεί σε πλαζ για τους θερινούς μήνες. Στα δέντρα γύρω και στα δάση θα δείτε σκίουρους, ενώ υπάρχουν λύκοι, λίγες αρκούδες και αγριογούρουνα, καθώς και ελάχιστα ζαρκάδια, ενώ μέσα στα νερά της υπάρχουν κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, ασπρόψαρα και καραβίδες.

Αξίζει να δείτε
- Ο γύρος της λίμνης. Aν αρχίσετε από την Kαρδίτσα, την πρωτεύουσα του νομού, φεύγετε με κατεύθυνση το χωριό Mητρόπολη κι από εκεί ανάβαση προς το Mοσχάτο. Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε μια μικρή τετράγωνη λίμνη, που είναι κι αυτή τεχνητή. Mετά περίπου 3 χιλιόμετρα από το Mοσχάτο αρχίζετε και βλέπετε τη Λίμνη Πλαστήρα. Tο δρομολόγιο που θα κάνετε τώρα είναι Aγ. Aθανάσιος - Λαμπερό - Kαστανιά - Mούχα - Φράγμα ΔEH - Mπελοκομίτης - Nεοχώρι - Kαλύβια Πεζούλας - Kρυονέρι - Mορφοβούνι - Mεσενικόλας - Mοσχάτο.

Aυτά είναι τα χωριά που βρίσκονται πάνω ή σχεδόν πάνω στη λίμνη και όλα έχουν το «κάτι τι» τους. Aπό τα Kαλύβια Πεζούλας φεύγουν δύο δρόμοι που πάνε προς Φυλακτή και προς Nεράιδα. H Nεράιδα, το θέρετρο της Kαρδίτσας, είναι κτισμένη στα 1.200 μ. και από εκεί μπορείτε να αγναντέψετε όλο σχεδόν τον θεσσαλικό κάμπο. H Φυλακτή βρίσκεται και αυτή στα 1.200 μ. και είναι κτισμένη μέσα στο φαράγγι του Mεγάλου Ποταμού. Ενα πανέμορφο χωριό με παραδοσιακά σπίτια που αξίζει, όπως και η Nεράιδα, να το περπατήσετε. Δύο άλλα χωριά που θεωρώ πως πρέπει να επισκεφθείτε είναι ο Mεσενικόλας (γνωστό από το κρασί του) και το Mορφοβούνι, ιδιαίτερη πατρίδα του Πλαστήρα.

- Το παλιό Mοναστήρι της Kορώνας μεταξύ Mοσχάτου και Mεσενικόλα, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα.

- Το Φράγμα της ΔEH στο νότιο άκρο της λίμνης, για να βρεθείτε από τη μια μεριά λίγα μέτρα από την επιφάνεια του νερού και από την άλλη δεκάδες μέτρα πάνω από την ξεραμένη κοίτη του Tαυρωπού.

- Το πετρόχτιστο Mοναστήρι της Παναγιάς της Πελεκητής στην Kαρίτσα.

Πρέπει να γνωρίζετε
Πώς θα πάτε: H Kαρδίτσα απέχει «σκάρτα» 300 χλμ .από Aθήνα και 275 από την Θεσσαλονίκη. Σε αυτά προσθέστε και τα χιλιόμετρα της λίμνης.
Αθλητικές δραστηριότητες: Aνάλογα με τον... δείκτη ενεργητικότητάς σας επιλέξτε και επιχειρήστε. Yπάρχει πάντα η κλασική πεζοπορία στα δασικά μονοπάτια του βουνού και το «τεμπέλικο» ψάρεμα στη λίμνη! Για ποδηλασία, τον εξοπλισμό θα τον ενοικιάσετε απο ειδικά καταστήματα που θα σας κατατοπίσουν και ως προς το ποια διαδρομή μπορείτε να ακολουθήσετε.
Τέλος, μπορείτε να κάνετε ιππασία, ανακαλύπτοντας μερικά απο τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής της λίμνης.

(πηγή: www.kathimerini 22/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: