36 ώρες στην ιστορική Πουέμπλα του Μεξικού

Αν και η Πουέμπλα είναι η κοιτίδα διάσημων σπεσιαλιτέ της μεξικανικής κουζίνας, όπως το μόλε πομπλάνο, η πλούσια αυτή πόλη έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει. Σε απόσταση δύο ωρών από την Πόλη του Μεξικού, η διαδρομή προς την Πουέμπλα θα σας ξεναγήσει σε χιονισμένες βουνοκορφές και ηφαίστεια. Η πόλη του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων, γεμάτη αποικιακούς θησαυρούς, πλατείες με καφενεία και ζωντανή αγορά παραδοσιακών προϊόντων. Το μεγάλο ιστορικό κέντρο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Αν είστε κοιλιόδουλος, η Πουέμπλα δεν θα σας απογοητεύσει, εφόσον θεωρείται δικαίως η γαστρονομική πρωτεύουσα του Μεξικού.

Παρασκευή
5 μ.μ. Αν βρεθείτε εκεί...
Οπως και σε κάθε άλλη μεξικανική πόλη, η ψυχή της Πουέμπλα βρίσκεται στο ζόκαλο, το κέντρο της παλιάς πόλης και σε αυτή την περίπτωση στην Πλάζα ντε λα Κονστιτουσιόν (πλατεία Συντάγματος). Αυτό το τετράγωνο αποικιακής νοσταλγίας και κοσμοπολίτικου πνεύματος πλαισιώνεται από καλαίσθητες στοές και κυριαρχείται από τον επιβλητικό καθεδρικό του 1575, την Κατεντράλ ντε Πουέμπλα. Οι πύργοι έξω από τον ναό φθάνουν τα 70 μέτρα, ενώ στο εσωτερικό του, η περίτεχνα στολισμένη με μάρμαρο και όνυχα κρύπτη μαρτυρά ότι η πόλη υπήρξε κέντρο αποικιακού πλούτου.
8 μ.μ. «Νουέβο» Μέξικο
Το νέο ξενοδοχείο Πουριφικαδόρα συνδυάζει το παρελθόν της πόλης, καθώς πρόκειται για ανακαινισμένη παγοποιία, με σύγχρονο ντιζάιν. Το πολύχρωμο ξενοδοχείο προσελκύει μοδάτους καλεσμένους, αλλά και πεινασμένους χίπις που θέλουν να γευθούν την εξαιρετική κουζίνα του. Ο σεφ Ενρίκε Ολιβέρα συνδυάζει τις ευρωπαϊκές γεύσεις με τις μεξικανικές.
10 μ.μ. Ολη νύχτα
Μετά το δείπνο, ακολουθήστε τη νεολαία μέχρι το Λα Τεράτσα, το ρουφ-μπαρ του Πουριφικαδόρα, με την εκπληκτική πισίνα και τη μοναδική θέα της εκκλησίας του 16ου αιώνα, τον Αγιο Φραγκίσκο. Μετά τα μεσάνυχτα, προτιμήστε το Λα Μπουτίκ, με τους μπιτάτους χορευτικούς ρυθμούς και στην επιστροφή, κάντε μια στάση στην Τακερία λος Ανχελες, για ένα παραδοσιακό μεζεδάκι τάκος αράβες.

Σάββατο
10 π.μ. Αρχαία γυμναστική
Το μικροσκοπικό χωριό Τσολούλα, λίγα χιλιόμετρα από την Πουέμπλα, είναι γνωστό για δύο πράγματα: τη μεγάλη πυραμίδα και τις 365 εκκλησίες του (μία για κάθε ημέρα του χρόνου). Η πυραμίδα, που χτίσθηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα, αποτελείται από επτά τραπέζια, το ένα πάνω στο άλλο, και είναι 30% μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γίζας.
11.30 π.μ. Βλέμμα Πόπο
Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η εκκλησία Ντε λος Ρεμέντιος, του 16ου αιώνα, που κατασκεύασαν οι Ισπανοί για να γιορτάσουν τον προσηλυτισμό των Αζτέκων στον χριστιανισμό. Αν και ο ναός δεν είναι μεγάλος, η θέα του χιονοσκεπούς Ποποκατεπέτλ, ενός από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια του Μεξικού, αξίζει τη διαδρομή. Στο κατέβασμα, δοκιμάστε μια κούπα Πόπο, το αφρώδες σκούρο ποτό, φτιαγμένο από ρύζι, κακάο και το τοπικό φρούτο τσουπίπι.
1 μ.μ. Περίεργη κεσαδίγια
Η σκεπαστή αγορά της πόλης, το Μερκάδο ντε Τσολούλα, είναι ένα ζωντανό μείγμα χασάπικων, ψαράδικων και μανάβικων. Φτάστε εκεί νηστικοί και αποφύγετε τα μεζεδοπωλεία τακερίας. Πιάστε κάθισμα στις κεσαδιγιερίας κοντά στο κέντρο της αγοράς. Οι τορτίγιας από καλαμπόκι, γεμιστές με λαχταριστό τυρί, πολύχρωμες κολοκυθοκορφάδες και μικρά μαύρα μανιτάρια θα σας αφήσουν άφωνους, ενώ μην παραλείψετε να ολοκληρώσετε την εμπειρία με δροσιστικό ανάμεικτο φρουτοχυμό.
3 μ.μ. Μάγιας μέχρι σήμερα
Αν και δεν διαθέτει τα μεγαλειώδη μουσεία της Πόλης του Μεξικού, το μουσείο Αμπάρο της Πουέμπλα διαθέτει μία από τις καλύτερες συλλογές μεξικανικής τέχνης στη Λατινική Αμερική. Στεγάζεται σε συγκρότημα αποικιακών κτιρίων 17ου και 18ου αιώνα, ενώ οι συλλογές του καλύπτουν την περίοδο από το 2500 π.Χ. μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. 5.30 μ.μ. Μεξικανικό μοχίτο
«Αράξτε» στη σύγχρονη Πουέμπλα με ένα μενχούλ, τη μεξικανική εκδοχή του μοχίτο, με ρούμι, ζάχαρη και μέντα. Παραγγείλετε το ποτό σας στο μπαρ Λος Πορτάλες του ξενοδοχείου Ρόγιαλτι στο ζόκαλο.
8.30 μ.μ. Δείπνο σοκολάτας
Κορυφαία στιγμή κάθε επίσκεψης στην Πουέμπλα είναι η κατανάλωση της ομώνυμης σπεσιαλιτέ, που αποκαλείται και μόλε πομπλάνο. Πρόκειται για λαχταριστή σάλτσα που θυμίζει το ινδικό κάρι και βασίζεται στο τσίλι, την κανέλα και το κακάο. Ενα από τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ είναι το Μεσόν Σακριστία ντε λα Κομπανία.
10.30 μ.μ. Τι έγινε;
Πιείτε το ποτό σας σαν ντόπιος και δοκιμάστε το πασίτα, λικέρ σταφίδας του τοπικού φρούτου «πάσα». Το καλύτερο μέρος για μια πασίτα είναι το μπαρ Λα Πασίτα, ένα μικρό μπαράκι πίσω από την υπαίθρια αγορά του Καγεχόν ντε λος Σάπος. Γεμάτο μικροαντικείμενα, το μπαρ σερβίρει λικέρ σε σφηνάκια, με συνοδεία τοπικών τυριών.

Κυριακή
11 π.μ. Σεμίτες σουσαμιού
Την ώρα που η πόλη κοιμάται ακόμη, κάντε μια ήρεμη βόλτα στο Μερκάδο ελ Κάρμεν, την παραδοσιακή αγορά της πόλης. Εδώ ψωνίζουν οι καταστηματάρχες της πόλης τα υλικά για το μόλε τους, ενώ το μέρος είναι διάσημο για τις σεμίτες, την τοπική εκδοχή της μεξικανικής τορτίγιας.
Μεσημέρι Οδός Βατράχων
Η Κυριακή είναι η ημέρα των παλαιοπωλείων για την Πουέμπλα. Η Καγεχόν ντε λος Σάπος είναι γεμάτη παλαιοπωλεία, όπου μπορείτε να βρείτε ό,τι μπορείτε να φαντασθείτε. Συνεχίστε παρακάτω στο Μπάριο ντελ Αρτίστα, την υπαίθρια αγορά του 18ου αιώνα, με τις πάμπολλες γκαλερί σύγχρονης ζωγραφικής. Αν σας έχει μείνει ενέργεια, ολοκληρώστε την επίσκεψή σας στο Μερκάδο ντε Αρτεζάνιας, όπου θα βρείτε περίτεχνα πύλινα αντικείμενα των Ινδιάνων της περιοχής.

Xρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
La Boutique, 222-4820603. Taqueria los Angeles, δεν έχει πληροφορίες.
Museo Amparo, www.museoamparo.com
Bar Los Portales, 222-2424740. Meson Sacristia de la Compania, www.mesones-sacristia.com
La Pasita, 222-2324422.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: