36 ώρες στην Πασαντίνα

Χωμένη στην κοιλάδα του Σαν Γκάμπριελ, μόλις 16 χιλιόμετρα ΒΑ του Λος Αντζελες, η Πασαντίνα επιδεικνύει με χάρη την ιστορία της. Τα παλιά «τζάκια» της Καλιφόρνιας διαθέτουν ακόμη τις επαύλεις τους στην πόλη, ενώ οι νεώτερες περιουσίες βοήθησαν στη μεταμόρφωση της παλιάς πόλης σε μία ζωντανή και ενδιαφέρουσα πολίχνη. Η ύπαιθρος της περιοχής, με τις εντυπωσιακές βουνοκορφές και το ήπιο κλίμα, κάνει την Πασαντίνα πραγματικό κόσμημα της Νότιας Καλιφόρνιας.

Παρασκευή
3 μ.μ. Σπίτι των ονείρων
Κανένα σπίτι στην Πασαντίνα δεν προκαλεί τόση ζήλια όση το Γκαμπλ Χάους. Το οίκημα χτίστηκε το 1908 για τους ιδιοκτήτες της πολυεθνικής Procter&Gamble, ενώ η εσωτερική διακόσμηση αποτελεί εξαίρετο δείγμα του πρώιμου μοντερισμού στη δυτική αρχιτεκτονική.
4.30 μ.μ. Ρόουζ Μπόουλ
Εδώ διεξάγεται κάθε χρόνο η φημισμένη σε όλη την Αμερική παρέλαση του Ρόουζ Μπόουλ, που ακολουθεί τον πατροπαράδοτο τελικό αγώνα του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος αμερικανικού φούτμπολ. Απολαύστε το ομώνυμο πάρκο και φαντασθείτε τη δική σας στέψη ως βασιλιά ή βασίλισσας της τελετής.
6.30 μ.μ. Πόλη του μπουρίτο
Αν και ο αριθμός εστιατορίων φαστ φουντ είναι υπερβολικός για μία τόσο μικρή πόλη, θα μπορέσετε να γευθείτε τοπικές γεύσεις στο Ελ Τορέο Καφέ. Αυτό το μικροσκοπικό εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακό, λαχταριστό μεξικάνικο φαγητό. Δοκιμάστε τα κάρνε μπουρίτο και το τσίλε βέρντε.
8.30 μ.μ. Βόλτα για ψώνια
Πολλά μαγαζιά στην Παλιά Πόλη της Πασαντίνα μένουν ανοιχτά μέχρι αργά. Αποφύγετε τις αλυσίδες καταστημάτων και επισκεφθείτε τη λεωφόρο Κολοράντο και τους κάθετους σε αυτήν δρόμους. Μεταξύ των «ανακαλύψεων» στην περιοχή: το βιβλιοπωλείο Ντίσταντ Λαντς, το Ελίζα Β που ειδικεύεται στον σύγχρονο ρουχισμό και το Λούλα Μέι, με μεγάλη ποικιλία κεριών και διακοσμητικών αντικειμένων. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαίρετο παγωτό του Τούτι Τζελάτι.

Σάββατο
9 π.μ. Πρωινοί δρόμοι
Κάθε καλή ημέρα διακοπών πρέπει να ξεκινάει με ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ακολουθήστε τους φοιτητές του «Καλτέκ» στο Γιούρο Πέιν, όπου θα ζητήσετε τη ζεστή σοκολάτα σας, που σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και ζεστά κρουασάν.
10 π.μ. Κέφι υπό τον ήλιο
Παρότι τα παιδικά μουσεία προκαλούν συνήθως πονοκέφαλο στους γονείς-συνοδούς, το Παιδικό Μουσείο Κιντσπέις της Πασαντίνα αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Οι μεγάλοι μπορούν εκεί να χαλαρώσουν με ένα βιβλίο κάτω από τον ήλιο, ενώ τα παιδιά τους κάνουν ποδήλατο, επισκέπτονται μακέτα της κοντινής χαράδρας Αρόγιο Σέκο και πλατσουρίζουν στο σιντριβάνι.
1 μ.μ. Φορμάικα και σκαμνιά
Ολοι οι επισκέπτες της Πασαντίνα οφείλουν ένα πέρασμα από το εστιατόριο Πάι ν’ Μπέργκερ, που προσφέρει τα καλύτερα χάμπουργκερ της περιοχής από το 1963. Ολοκληρώστε την απόλαυση με λαχταριστή μηλόπιτα, αλλά μην καθυστερείτε, γιατί η ουρά αυτών που περιμένουν για τραπέζι μεγαλώνει λεπτό με το λεπτό.
3 μ.μ. Μάθημα σχεδίου
Ακόμη και αν νιώθετε κάπως κουρασμένοι, θα ξεκουραστείτε στο Μουσείο Τέχνης Νόρτον. Εκεί θα δείτε τη «Μικρή Χορεύτρια» του Ντεγκά, το «Πορτρέτο Αγρότη» του Βαν Γκογκ και τον «Ανθοπώλη» του Ντιέγκο Ριβέρα. Φυσικό φως μπαίνει από τους φεγγίτες της οροφής του μουσείου, φωτίζοντας με χάρη τα έργα τέχνης από τον 14ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.
6 μ.μ. Αυστηρά ιταλικό
Υστερα από μία ημέρα πολιτιστικών αναζητήσεων και ηλιοθεραπείας, βολευτείτε στο εστιατόριο Γκέιλς, λίγο πιο κάτω από το πολύβουο κέντρο της πολίχνης. Εκεί θα βρείτε οικογένειες της περιοχής, που νιώθουν άνετα στα μικρά ξύλινα τραπέζια με τον ρομαντικό φωτισμό και αγαπούν τις πρωτότυπες μεσογειακές γεύσεις.
9 μ.μ. Κρασί και τζαζ
Αν και η Πασαντίνα δεν φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της, η πόλη αγαπά το καλό κρασί. Επισκεφθείτε το μπιστρό «750 ml», δίπλα στις γραμμές του τρένου. Τα κοινόχρηστα τραπέζια είναι καλυμμένα με λαδόκολλες και ο φωτισμός είναι χαμηλός. Ο ιδιοκτήτης, Στίβεν Αρόγιο, φτιάχνει εξαίρετους μεζέδες «τάπας» και ο κατάλογος των κρασιών δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνους μεγάλων εστιατορίων. Τα βράδια του Σαββατοκύριακου, συγκρότημα τζαζ ψυχαγωγεί τους πελάτες.

Κυριακή
10.30 π.μ. Γκάρντεν Πάρτι
Μία ολόκληρη ημέρα θα σας φτάσει για να καλύψετε μια μικρή μόλις γωνία της Βιβλιοθήκης, Συλλογής Τέχνης και Βοτανικού Κήπου Χάντινκτον. Τα 480 στρέμματα κήπων με τη γιγάντια βιβλιοθήκη, γεμάτη σπάνια χειρόγραφα και βιβλία, αλλά και οι τρεις μόνιμες συλλογές έργων τέχνης 18ου και 19ου αιώνα, αξίζουν ολόκληρο ταξίδι από μόνα τους. Ορίστε ένα καλό σχέδιο για το πρωινό σας: Κάντε ένα γρήγορο πέρασμα από την εκπληκτική συλλογή αμερικανικής αργυροχοΐας και επιλέξτε έναν από τους κήπους για τη βόλτα σας.
Ο Κήπος της Ερήμου, με τους παράξενους κάκτους και τα σεληνιακά τοπία, κερδίζει τις προτιμήσεις. Μην αγνοήσετε, όμως, τους εξίσου εντυπωσιακούς Ιαπωνικούς και τους Κήπους της Ζούγκλας. Ολοκληρώστε την επίσκεψη με μια βόλτα στον Παιδικό Κήπο, όπου τα πιτσιρίκια μπορούν να λερωθούν όσο θέλουν στην άμμο και στα σιντριβάνια.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
Gamble House www.gamblehouse.org
Tournament of Roses www.tournamentofroses.com
El Toreo Cafe 626-7932577 Distant Lands Bookstore www.distantlands.com
Tutti Gelati www.tuttigelati.com Euro Pane 626- 5771828 Kidspace Children’s Museum www.kidspacemuseum.com
Pie N’ Burger www.pienburger.com
Norton Simon Museum of Art www.nortonsimon.org
Gale’s Restaurant www.galesrestaurant.com
Huntigton Library and Botanical Gardens www.huntigton.org

(πηγή: www.kathimerini.gr, 22/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: