Διακοπές στα επικίνδυνα μέρη του κόσμου

Θα πηγαίνατε ποτέ διακοπές σε μια πόλη που έχει πληγεί βάναυσα από ένα φυσικό φαινόμενο ή ένα πόλεμο; Ακούγεται μάλλον παράλογο, αλλά τα τελευταία χρόνια ταξιδιώτες από διάφορα μέρη του κόσμου κρίνουν ότι αξιοθέατα δεν είναι μόνο ο Πύργος του Αϊφελ, η Ακρόπολη και οι Πυραμίδες, αλλά και η Νέα Ορλεάνη (μετά τον τυφώνα Κατρίνα) και το Κασμίρ. Ο τουρισμός που εστιάζει στην καταστροφή και την εχθροπραξία αποκτά σταδιακά το δικό του κομμάτι στην αγορά, τόσο για ανεξάρτητους μεμονωμένους επισκέπτες όσο και για γκρουπ. Η δυστυχία, η μιζέρια, η φτώχεια και ο κίνδυνος φαίνεται ότι έχουν τη δική τους γοητεία, με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώνουν πολλά για να δουν απο κοντά τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.

Η επίσκεψη σε τοποθεσίες που συνδέονται με τον ζόφο δεν είναι νέα μόδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως του στρατοπέδου Αουσβιτς, οι μνήμες οφείλουν να μείνουν ζωντανές για το καλό της ανθρωπότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία γεμάτα ανθρώπινα οστά από την τραγική γενοκτονία της Ρουάντα ή το περίφημο Γκράουντ Ζίρο, εκεί όπου κάποτε ορθόνωνταν οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη. Πέρα από όλους όσοι θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής, υπάρχει μια άλλη ράτσα ταξιδιωτών που θέλουν να ξεπεράσουν κάθε όριο και έλκονται από παράτολμα εγχειρήματα. Συνήθως έχουν κάποιου είδους στρατιωτική εμπειρία ή θέλουν να βοηθήσουν ανθρωπιστικά. Βέβαια μπορεί απλώς να θέλουν να ζήσουν από κοντά την τραγωδία, τον θρήνο και τον θάνατο για λόγους που αφορούν μονάχα τους ίδιους. Σίγουρα πάντως τους αρέσει ο κίνδυνος.

Δεν μιλάμε για ράφτινγκ σε ποτάμια ορμητικά, ανάβαση σε ψηλές βουνοκορφές, διαδρομές στη ζούγκλα, αλλά για πολεμικές ζώνες όπου κάποιος μπορεί να χάσει τη ζωή του ή να συλληφθεί όμηρος. Σε τέτοια ταξίδια αναφέρεται το βιβλίο του δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Ρόμπερτ Γιανγκ Πέλτον με τίτλο «Τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου» που κυκλοφόρησε πέρυσι.

Αγοράζεται και διαβάζεται ως ταξιδιωτικός οδηγός από ορισμένους που αγαπούν τέτοιας λογής προορισμούς. Καθώς αλλάζουν γρήγορα τα δεδομένα όμως, αν θέλετε να ενημερωθείτε πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδα του με τίτλο www. comebackalive.com. (επέστρεψε ζωντανός). Εκεί υπάρχουν όλες οι πληροφορείες για τις καυτές περιοχές του πλανήτη και κυρίως πώς θα περάσετε τα σύνορα χωρίς να έχετε πάρει βίζα. Ο δημοσιογράφος έχει γλιτώσει πολλές φορές τη ζωή του παρά τρίχα, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το ίδιο για τους μιμητές τους.

Ο τουρισμός που απευθύνεται σε τέτοια άτομα έχει στοιχεία ηδονοβλεπτικά, όπως ακριβώς οι οδηγοί κόβουν ταχύτητα σε έναν αυτοκινητόδρομο για να χαζέψουν ένα τροχαίο, λέει ο ιδρυτής των Rough Guides, Μάρτιν Ντάνφορντ, που πιστεύει ότι είναι μέγα λάθος να πηγαίνει κανείς σε πολεμικές ζώνες για να νιώσει απλώς την καρδιά του να χτυπάει δυνατά.

Αλλωστε, υπάρχουν και πιο ήπιες λύσεις. Η εταιρεία Gray Line λ.χ. (graylineneworleans.com) έκανε ολόλκηρα πακέτα για εκείνους που ήθελαν να πάνε στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα με τον εύγλωττο τίτλο «Τυφώνας Κατρίνα Τουρ». Βέβαια τώρα που ξαναχτίζεται μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστική.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 7/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: