Επιβίβαση στα αεροπλάνα με τον αλγόριθμο Μόντε Κάρλο

Για πραγματικά λιγότερη ταλαιπωρία κατά την επιβίβαση στα αεροσκάφη, διαδικασία συχνά εκνευριστική και χρονοβόρα, ο Αμερικανός πυρηνικός φυσικός Τζέισον Στέφεν αποφάσισε να εφαρμόσει μία λύση μαθηματική: τον αλγόριθμο Μόντε Κάρλο που χρησιμοποιείται στην έρευνα του τρόπου διάταξης άτομων και μορίων. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, αυτό του επέτρεψε να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο διατάσσονται οι επιβάτες όταν εισέρχονται στο αεροσκάφος.

Υπέθεσε ότι βασικό αίτιο του παρατηρούμενου συνωστισμού, και άρα καθυστερήσεων και ταλαιπωρίας είναι αυτοί που προσπαθούν να τοποθετήσουν τις χειραποσκευές στους χώρους αποθήκευσης πάνω από τις θέσεις τους. Εφαρμόζοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τον προαναφερθέντα αλγόριθμο διαπίστωσε ότι μόνο μία εναλλακτική λύση μπορούσε να επιφέρει αποτελέσματα: Κάθε επιβάτης πρέπει να έχει τη δική του ειδική θέση στη σειρά επιβίβασης. Αυτοί που έχουν θέσεις κοντά στα παράθυρα πρέπει να επιβιβάζονται πρώτοι. Θα πρέπει, ωστόσο, να μένει μία σειρά θέσεων κενή μεταξύ του ενός επιβάτη και του επόμενου που πρόκειται να επιβιβαστεί.

Κατά συνέπεια, σε ένα αεροσκάφος με 40 σειρές θέσεων θα πρέπει να επιβιβαστεί πρώτα αυτός που κάθεται στην 40Α (παράθυρο), επόμενος επιβιβάζεται αυτός που κάθεται στην 38Α, στη συνέχεια ο κάτοχος της 36Α και ούτω καθεξής, μετά θα πρέπει να γεμίζουν οι μεσαίες θέσεις και στη συνέχεια οι θέσεις δίπλα στο διάδρομο. Κατά τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να παρατηρηθεί συνωστισμός εξαιτίας όσων ανακόπτουν τη ροή των επιβατών για να τοποθετήσουν τις χειραποσκευές τους.

«Κάποιες φορές πρέπει να διευκολύνεις οικογένειες με μικρά παιδιά που πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα αποδίδει», εξηγεί ο δρ Στέφεν. Η μελέτη αναμένεται να δημοσιευθεί στο Journal of Air Transport Management.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 7/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: