Visa για Λετονία και Εσθονία από τις ΗΠΑ

Διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για κατάργηση της βίζας υπέγραψαν Λετονία και Εσθονία
Κόντρα στη γραμμή της Κομισιόν για ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα της βίζας, η Λετονία και η Εσθονία υπέγραψαν με την αμερικανική κυβέρνηση πρωτόκολλα διμερών συμφωνιών για την κατάργηση της άδειας εισόδου στα ταξίδια των πολιτών τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν παρόλο που ο κοινοτικός επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια Φράνκο Φρατίνι απηύθυνε έκκληση-προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη να αποφύγουν τις διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ώστε να αναλάβει η Κομισιόν να εξασφαλίσει την κατάργηση της άδειας εισόδου στις ΗΠΑ για το σύνολο των 495 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ.

Σήμερα, μόνον οι πολίτες 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται μάταια εδώ και πολλά χρόνια την άρση αυτού του μέτρου.

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Φράνκο Φρατίνι διεμήνυσε την Κυριακή ότι είναι αρμοδιότητα της ΕΕ η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας, σημειώνοντας ότι οι διμερείς συμφωνίες είναι αμφισβητούμενες από νομικής άποψης.

Ο κοινοτικός επίτροπος προανήγγειλε ότι προσεχώς θα παρουσιάσει νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης για το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ με ζητούμενο να εξασφαλίσει ένα κοινό πρόγραμμα κατάργησης της βίζας (visa-waiver program). Το υπάρχον πρόγραμμα εξαιρεί Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Πολωνία και άλλες πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004.

Την περασμένη εβδομάδα η Τσεχία εξόργισε την Κομισιόν και έναν αριθμό παλαιότερων κρατών-μελών της ΕΕ υπογράφοντας διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για να «απαλλαγεί» από τη βίζα με αντάλλαγμα ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών για επιβάτες αεροπορικών πτήσεων.

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα τηρεί ενήμερη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών.

«Γνωρίζω ότι ορισμένα άτομα στην ΕΕ θα ήθελαν να επεκτείνουμε το πρόγραμμα εξαίρεσης αδειών εισόδου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε την ισχύουσα νομοθεσία μας στο θέμα αυτό και να υπογράφουμε διμερείς συμφωνίες» είπε από το Ταλίν της Εσθονίας, όπου υπεγράφη η διμερής συμφωνία.

(πηγή: www.in.gr, 12/2/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: