36 ώρες στο Νεο Δελχί

Πρωτεύουσα για πάνω από χίλια χρόνια, η πόλη-κράτος του Νέου Δελχί επέζησε κατακτητών και κοσμογονικών αλλαγών. Οι δυναστείες που κυριάρχησαν εκεί, μεταξύ τους και οι βρετανικές, έδωσαν σήμερα τη θέση τους στους κυρίαρχους του ινδικού οικονομικού θαύματος. Αν και η εκτίναξη της τιμής της στέγης οδήγησε σε εξαφάνιση πολλές μικρές παραδοσιακές επιχειρήσεις, τα μνημεία της εντυπωσιακής ιστορίας του τόπου έχουν παραμείνει σχεδόν αλώβητα, επιτρέποντας πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.

Παρασκευή
4 μ.μ. Μαυσωλείο το ηλιοβασίλεμα
Αυτή είναι μια πόλη αρχαίων μνημείων, ενώ κανένα από αυτά δεν είναι καλύτερα διατηρημένο από τον Τάφο του Ουμαγιούν, πρόδρομο του Ταζ Μαχάλ και εξαίρετο δείγμα της πρώιμης αρχιτεκτονικής των Μογγόλων. Χτισμένο το 1560 για τον Ουμαγιούν, τον δεύτερο αυτοκράτορα της δυναστείας Μουγκάλ, το θολωτό μαυσωλείο διαθέτει φροντισμένο κήπο και ισλαμικό τέμενος. Απολαύστε το με το ηλιβασίλεμα.
6 μ.μ. Τέχνη τώρα!
Η νέα ευμάρεια γέννησε ζωντανή σκηνή σύγχρονης τέχνης. Πολλές γκαλερί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, στο Νέο Δελχί. Μελετήστε το περιοδικό (δωρεάν) TimeOut Delhi για τις τελευταίες εκθέσεις.
8 μ.μ. Τέχνη του στομάχου
Για να συνεχίσετε την πρόσληψη έντονων συγκινήσεων, κατευθυνθείτε στην Αγορά Μπασάντ Λοκ. Αυτή η μεσοαστική πολύβουη αγορά στη συνοικία Βασάντ Βιχάρ στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης διαθέτει το φημισμένο εστιατόριο Παντζάμπι. Κάθε τι στο μέρος αυτό είναι φωνακλάδικο και μεγάλο, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού. Δοκιμάστε το απεριτίφ βότκα γκολ γκάπα: ξεροψημένα σφηνάκια από ζύμη, τα οποία γεμίζετε με βότκα και τα καταπίνετε ολόκληρα. Για τους κρεατοφάγους: δοκιμάστε το αρνί ταντούρι ή το ψάρι τίκα. Οι φυτοφάγοι θα πρέπει να αρκεστούν στο πικάντικο ταντούρι με μπρόκολο. Για πιο ήρεμη ατμόσφαιρα -και πιο λογικές μερίδες- πηγαίνετε στην αγορά Ντιφένς Κόλονι και περιμένετε στην ουρά του Σουάγκαθ, για σπεσιαλιτέ της Νότιας Ινδίας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το καλαμάρι σε σάλτσα σκόρδου και τις τηγανητές γαρίδες.
10 μ.μ. Ωρα παγωτού
Για επιδόρπιο, δοκιμάστε κάποιον από τους δεκάδες πλανόδιους πωλητές παγωτού, μπροστά στη μνημειώδη Πύλη της Ινδίας, σημείο συγκέντρωσης των περιπατητών του σούρουπου.

Σάββατο
8 π.μ. Παλιά μεγαλεία
Πάρτε ταξί μέχρι το Κόκκινο Φρούριο και το τέμενος Τζαμά Μαστζίντ για να τα δείτε στην πρωινή τους μεγαλοπρέπεια. Το υπόλοιπο πρωινό αφιερωθείτε στην παρατήρηση της καθημερινότητας στο εσωτερικό της οχυρής πόλης του αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν, γνωστής και ως Παλαιό Δελχί. Κάθε δρόμος είναι και ένας διαφορετικός κόσμος, αφιερωμένος στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τις γαμήλιες προσκλήσεις ή τα φρεσκοψημένα μπαχαρικά. Ενας από τους πιο ζωντανούς δρόμους είναι εκείνος του Κιράνι μπαζάρ, ένας πραγματικός παράδεισος καταστημάτων ρούχων, χαντρών και πωλητών με κατακόκκινα τουρμπάνια, δίπλα σε ερειπωμένες επαύλεις.
1 μ.μ. Δελχί Εξπρές
Το χάος της παλιάς πόλης δίνει τη θέση του στον πεντακάθαρο σταθμό μετρό Τσάντνι Τσάουκ. Οκτώ λεπτά αργότερα θα βρεθείτε στον σταθμό Ρατζίβ Τσάουκ, στο σύγχρονο κέντρο της πόλης, Κονότ Πλέις. Αλυσίδες καταστημάτων καταλαμβάνουν με γρήγορους ρυθμούς τις βικτωριανές στοές, αν και πολλά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, κοσμηματοπωλεία και οπλουργεία, συνεχίζουν να στεγάζονται εκεί. Δεν θα βρείτε καλύτερο μπουφέ από εκείνον του εστιατορίου 1911 στο ξενοδοχείο Imperial.
3 μ.μ. Αγορά του σιτάρ
Για να χωνέψετε μετά το λουκούλειο γεύμα σας, πηγαίνετε για ψώνια. Για λινά τραπεζομάντιλα, παπλώματα ή «κουρτίς» πηγαίνετε στο Φαμπίντια και το Σόμα, απέναντι από τον κινηματογράφο PVR. Λίγο πιο κάτω, το μυθικό κατάστημα A. Godin & Co. πουλάει τα έγχορδα όργανα σιτάρ, αλλά και κρουστά «τάμπλα». Προχωρήστε στην Πάρλιαμεντ στριτ, μετά τον τεράστιο κήπο Τζαντάρ Μαντάρ, μέχρι το κτίριο του Κοινοβουλίου, αγαπημένο τόπο συγκέντρωσης όλων των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα.
5 μ.μ. Οδός μόδας
Αν θέλετε να δείτε πώς ζει η εύπορη Ινδία, πηγαίνετε στην κεντρική αγορά της Λόντι Κόλονι, για να δείτε τη δουλειά δύο εκ των πλέον δημιουργικών σύγχρονων Ινδών μόδιστρων: του συνεσταλμένου Ρατζές Πρατάπ Σινγκ και του υπερπροβεβλημένου Μανίς Αρόρα. Ο Σινγκ προτείνει απαλά χρώματα, ενώ η γραμμή του είναι ευθεία και κοφτή (ίσως υπερβολικά κοφτή, ιδιαίτερα εάν διαθέτετε γοφούς). Ο Μανίς Αρόρα επιλέγει τη χρωματική πρόκληση, χρησιμοποιώντας με τόλμη το βελούδο, σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς.
8 μ.μ. Ακριβά γούστα
Οι νέοι, πλούσιοι και δυναμικοί κάτοικοι του Δελχί έχουν στη διάθεσή τους πολύ μεγαλύτερη ποικιλία μπαρ από ό,τι παλιότερα. Το Σμόουκ Χάους Γκριλ καταλαμβάνει δύο ορόφους στη συνοικία Γκρέιτερ Καϊλάς και ειδικεύεται στα καπνιστά τρόφιμα. Οι φυτοφάγοι θα λατρέψουν την καπνιστή αγκινάρα με ραβιόλι, ενώ όλοι οι άλλοι δεν θα μείνουν απογοητευμένοι από το καπνιστό κοτόπουλο με άνηθο και το πικάντικο καλαμάρι. Αν θέλετε κανονικό καθιστό δείπνο, κλείστε τραπέζι στον επάνω όροφο.
11 μ.μ. Κοκτέιλ στην πισίνα
Για ένα ποτό, πριν πλαγιάσετε, επιλέξτε το Κούκι, από την άλλη πλευρά της αυλής από το Σμόουκ Χάους Γκριλ. Το Κούκι είναι μια «παραδοσιακή» ντίσκο, που δεν επιτρέπει την είσοδο σε ασυνόδευτους άνδρες τα Σαββατοκύριακα. Θα απολαύσετε το ποτό σας καλύτερα στο μπαρ Άκουα του ξενοδοχείου Παρκ, που δεν απαιτεί και εισιτήριο εισόδου.

Κυριακή
Ανάπαυση του γιόγκι
Οι Κήποι Λόντι είναι σίγουρα το καλύτερα κρυμμένο μυστικό (και ο πνεύμονας πρασίνου) του Νέου Δελχί.
Περπατήστε μέχρι το Τσοκολά, το χαριτωμένο καφέ στην αγορά Χαν. Σπεσιαλιτέ του το μπουρεκάκι «κάθι», με γέμιση κοτόπουλο, αρνί ή κολοκύθι.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
Punjabi www.punjabibynature.in Swagath www.swagath.in Restaurant 1911 www.theimperialindia.com
Fabindia www.fabindia.com Soma www.somashop.com Singh www.pratap.ws
Manish Arora www.manisharora.ws
Smoke House Grill 91-11-29225241
ChokoLa 91-11-41757570

(πηγή: www.kathimerini.gr, 29/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: