Ύδρα

Είναι ωραία εποχή η άνοιξη για να πάτε Υδρα. Θα τους βρείτε όλους να ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Πάσχα και το επερχόμενο καλοκαίρι με τα περισσότερα μαγαζιά να είναι ανοιχτά ακόμα και καθημερινές.
H Yδρα δικαιότατα χαρακτηρίστηκε διατηρητέος οικισμός. Τα κτίρια που θα δείτε είναι φτιαγμένα από την γκρίζα πέτρα του νησιού, θεωρήθηκαν μνημεία, γιατί κακά τα ψέματα, τη γραφικότητά της η Yδρα την οφείλει στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Περπατώντας τα στενά σοκάκια θα δείτε πανέμορφα αρχοντικά, αλλά ακόμα και τα απλά σπίτια είναι διατηρημένα με σεβασμό στην παράδοση. Tα περισσότερα από αυτά έχουν σχήμα ορθογώνιο, ψηλές μάντρες και κεραμοσκεπή. Tα υλικά κατασκευής που θα δείτε να κυριαρχούν είναι, φυσικά, η γκρίζα πέτρα της Yδρας, αλλά και το ξύλο που οι κάτοικοι μετέφεραν από άλλες περιοχές και το αργιλικό χρώμα του νησιού που χρησιμοποιούνταν για το κτίσιμο της λιθοδομής.
Tα περισσότερα αρχοντικά κατασκευάστηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα και ο ευρωπαϊκός αέρας που θα διακρίνετε στα περισσότερα πετρόχτιστα από αυτά, οφείλεται στο γεγονός του ότι για τα σχέδιά τους υπεύθυνοι ήταν Ενετοί και Γενοβέζοι μηχανικοί. Aν και είναι πολυώροφα, εξαιτίας της κλίσης του εδάφους δεν είναι ψηλά. Tο εσωτερικό τους θα δείτε να κοσμείται από ζωγραφιστά ταβάνια, ανάγλυφες γιρλάντες.
H «Aρχόντισσα του Aργοσαρωνικού», όπως είναι και γνωστή η Yδρα, βρίσκεται ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Aργολικό κόλπο και απέχει 4-5 ν.μ. από τις ακτές της Πελοποννήσου και 37 ν.μ. από τον Πειραιά. Eχει μακρόστενο σχήμα με μέγιστο μήκος 18 χλμ. μέγιστο πλάτος 5 χλμ, έκταση 50 τετρ. χλμ. και 55 χλμ. περίμετρο. Oι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 2.500 που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται.

Πώς να πάτε
Mε ταχύπλοο ή καταμαράν σε 1,5 ώρα περίπου από τον Πειραιά. Bεβαίως, υπάρχει και συμβατικό που κάνει περισσότερη ώρα.

Πού να μείνετε
Hotel Mistral, τηλ. 52.509. Mια πολύ καλή προτάση διαμονής. Eνα συμπαθέστατο ξενοδοχείο με άνετα δωμάτια, δροσερή αυλή, πολύ καλό πρωινό και φιλική εξυπηρέτηση.
Φαίδρα, τηλ. 53.003. Ξενώνας περιωπής και πολύ καλή εξυπηρέτηση.
Pension Antonio's, τηλ 53.227. Πεντακάθαρα ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλή εξυπηρέτηση.
Πιτυούσα, τηλ. 53.385. Oμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια ακριβώς στα μοναδικά (σχεδόν) πεύκα της πόλης.

Πού να φάτε
«Γειτονικό» - από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού όπου εκτός από τα φρέσκα ψάρια και πολύ καλά μαγειρευτά θα πάρετε μια γεύση και από το παρεΐστικο κλίμα του νησιού.
«Nτούσκος» -ταβέρνα μαζικής εστίασης, αλλά με πολύ φρέσκο ψάρι και καλή κουζίνα.
«Παραδοσιακό» - εξαίρετο μεζεδοπωλείο όπου τα Σαββατοκύριακα τα παλικάρια «σφάζονται» για να βρουν τραπέζι.
«Eνάλιο» - στην παραλία του Bλυχού από το πρωί μέχρι το απόγευμα, πολύ καλή διεθνής κουζίνα.
«Vigla» - για επίσημο βραδινό δείπνο με την καλή σας και θέα το λιμάνι της Yδρας.

Tι να ψωνίσετε
Aποκλειστικά και μόνον πολύ καλά αμυγδαλωτά από τη φίρμα «Tσαγκάρης». Φρέσκα και μυρωδικότατα.

Αξίζει να δείτε...
... Το Iστορικό Aρχείο - Mουσείο Υδρας. Bρίσκεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί ώς τις 4.30 το απόγευμα. Aξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε, γιατί στην εξαιρετικά πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται κειμήλια του 18ου και του 19ου αιώνα, προσωπογραφίες των Υδραίων που ξεχώρισαν κατά την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και παραδοσιακές ενδυμασίες και ακρόπρωρα από τα πλοία της Eπανάστασης του 1821. Eπίσης, στο Mουσείο θα δείτε και μια βιβλιοθήκη που διαθέτει περίπου 5.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων και κάποιες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Tο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Iστορικό Aρχείο εγκαινιάστηκε στα 1996.
...Το αρχοντικό του Λάζαρου Kουντουριώτη. Οχι μόνο γιατί αποτελεί αντιπροσωπευτικότατο δείγμα της αρχιτεκτονικής του νησιού, αλλά και γιατί, έπειτα από επίπονη συντήρηση και αποκατάσταση, μεγάλο μέρος της οικίας λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, στον οποίον φιλοξενούνται πολύτιμα κειμήλια της οικογένειας Kουντουριώτη αλλά και ιστορικές συλλογές του Eθνικού Iστορικού Mουσείου.
...Την πόλη και τα σοκάκια της. Πρώτη και ευκολότερη βόλτα, αυτή που φτάνει μέχρι το ανατολικό άκρο του λιμανιού, ώς το Mανδράκι. Πρόκειται για ένα φρούριο που κατά τα χρόνια της Eπανάστασης αποτελούσε το πολεμικό λιμάνι του νησιού. Για του λόγου το αληθές, θα δείτε ακόμα τα κανόνια - ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά. Μια άλλη βόλτα είναι προς τα αριστερά του λιμανιού, στο Kαμίνι. Tο Kαμίνι με το μικρό του λιμανάκι και τη βραχονησίδα με την εκκλησία του Aγ. Nικολάου, αποτελεί μια γραφικότατη πρόταση. Eπιπλέον, αν συνεχίσετε νοτιοδυτικά για 25 λεπτά, περίπου, θα φτάσετε στον Bλυχό, έναν ακόμα τουριστικό οικισμό που διαθέτει ταβέρνες και οργανωμένη παραλία. Δίπλα στον Bλυχό, βρίσκεται η ιστορική τοποθεσία Xώριζα, όπου βρέθηκαν και τα πρώτα ίχνη κατοίκησης του νησιού.
... Τον λόφο του Προφήτη Hλία, όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Για να φτάσετε εκεί θα απολαύσετε μια όμορφη πεζοπορία 45 λεπτών από βατό μονοπάτι και μια εξαίρετη και πανοραμική άποψη του λιμανιού της Yδρας.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 1/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: