Βραβεύθηκαν με αστέρια Μισελέν για την τέχνη τους

Η «Βίβλος της υψηλής μαγειρικής», ο οδηγός Μισελέν, για μία ακόμα φορά μοίρασε και αφαίρεσε τα άστρα του επιβραβεύοντας τους άριστους των αρίστων στον κόσμο της γαστριμαργίας. Και μπορεί στη Μασσαλία να πανηγύριζαν για την απόκτηση ενός ακόμα άστρου από το ψαράδικο εστιατόριο «Le Petit Nice» που έχει πια τρία άστρα και διάσημους πελάτες, όπως ο Ιγκι Ποπ και ο Στινγκ, αλλά στο Παρίσι, το προπύργιο της γαστριμαργίας, το εστιατόριο Grand Vefour, συνώνυμο με την καλή γαλλική κουζίνα επί τουλάχιστον 200 χρόνια, δέχθηκε ένα σκληρό πλήγμα βλέποντας το ένα από τα τρία αστέρια του να εξαφανίζεται.

Ο Ζεράρ Πασεντά, ο αρχιμάγειρας του μικρού ψαράδικου εστιατορίου, είναι σεφ τρίτης γενιάς και μοιάζει να κρατά γερά το τιμόνι του «ναού του καλού φαγητού», μιας κατάλευκης έπαυλης με απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Ο πατέρας του είναι αυτός που χάρισε στο εστιατόριο το πρώτο αστέρι Μichelin το 1979 και το δεύτερο το 1981. Ο υιός Πασεντά ανέλαβε την κουζίνα το 1990, αλλά χρειάστηκε να πειραματιστεί με νέα είδη μαγειρικής επί περισσότερο από μία δεκαετία προτού καταλήξει οριστικά στη μεσογειακή που του χάρισε και τη διάκριση. «Κατέληξα ότι η θάλασσα ήταν η μοίρα μου. Βρισκόταν μπροστά μου, αλλά απλά επί τόσα χρόνια την αγνοούσα. Νιώθω χαρά και υπερηφάνεια για τη διάκριση που μου έγινε από τον οδηγό Michelin, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αστέρι είναι ο στόχος μου». Από την άλλη, ο μεγάλος χαμένος του φετινού οδηγού Michelin είναι το Grande Vefour, που ιδρύθηκε το 1785 και προσπαθεί να διατηρήσει το «καλό του όνομα» και τα τρία άστρα του μετά την αποχώρηση του αρχιμάγειρα Ρεϊμόν Ολιβερ το 1983. Ο διάδοχός του, Γκι Μαρτέν, ανέκτησε το τρίτο άστρο το 2000 για να το απολέσει εκ νέου φέτος. Ο διευθυντής των οδηγών Μichelin, Ζαν Λουκ Ναρέ, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι οι γευσιγνώστες που επιθεώρησαν το εστιατόριο δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν τίποτα στη μαγειρική του Μαρτέν τους τελευταίους 18 μήνες που θα του επέτρεπαν να διατηρήσει το τρίτο αστέρι.

Στο φετινό οδηγό Michelin που αφορά όλη τη Γαλλία περιλαμβάνονται 3.569 εστιατόρια εκ των οποίων 26 έχουν τρία άστρα, 68 δύο και 453 από ένα αστέρι.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 4/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: