Και ο στρατός στη μάχη κατά δάγκειου στο Ρίο

Ακόμη και δυνάμεις του στρατού έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση της Βραζιλίας για την καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση επιδημίας από τη νόσο.

Ο δάγκειος, ασθένεια που μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού, που προέρχεται από λιμνάζοντα ύδατα, έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 54 ανθρώπους -60 σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς- από τις αρχές Ιανουαρίου, και έχει προσβάλει περισσότερους από 43.500 στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, πολλοί περισσότερους από τους 25.107 ανθρώπους που είχαν συνολικά προσβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2007. Ο περισσότεροι ασθενείς είναι κάτοικοι των παραγκουπόλεων του Ρίο όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, με τα υποτυπώδη συστήματα αποχέτευσης, ευνοούν την εκδήλωση δάγκειου. Οπως ωστόσο επισημαίνουν οι αρμόδιοι ακόμη και οι πιο απομακρυσμένες από τις παραγκουπόλεις συνοικίες, δεν είναι απολύτως προστατευμένες από τη νόσο.

Ο δάγκειος προκαλεί ισχυρές μυαλγίες, έντονους πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις όμως δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια. Παρότι δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε συγκεκριμένο φάρμακο, η νόσος αντιμετωπίζεται με την πρόσληψη πολλών υγρών από το στόμα αλλά και ενδοφλεβίως. Εκτιμάται ότι ο δάγκειος έφτασε στη Βραζιλία με τα πλοία που μετέφεραν σκλάβους από την Αφρική.

Παιδιά τα περισσότερα θύματα

Οι περισσότεροι από τα θύματα του δάγκειου στο Ρίο είναι παιδιά κάτω των 13 ετών. Τα νοσοκομεία της πόλης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων εφημερεύουν διαρκώς προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέα κρούσματα. Οι ουρές στα νοσοκομεία είναι μεγάλες παρά την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού με 1.200 στρατιωτικούς γιατρούς. Τουλάχιστον 500 άνδρες του στρατού περιπολούν στους δρόμους, προσπαθώντας να εντοπίσουν νέες εστίες μόλυνσης ενώ οι αρχές ψεκάζουν σημεία με νερά που ενδέχεται να λιμνάζουν, όπως πισίνες.

Οι αρχές μοιράζουν επίσης ειδικά φυλλάδια στους δρόμους του Ρίο για να ενημερώσουν τους πολίτες ενώ ειδικά συνεργεία ελέγχουν συχνά τις αποχετεύσεις. Εκπρόσωποι των αρχών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί ενόψει του βραζιλιάνικου χειμώνα ο οποίος έχει αρχίσει να διαδέχεται ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι. Ο πρόεδρος πάντως του ιατρικού συλλόγου του Ρίο, ο δρ Σάλε Ντάρζε, τόνισε στο BBC, ότι η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί εγκαίρως προληπτικά μέτρα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 2/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: