Μια νέα Πάτρα γεννήθηκε στην παραλία...

Η Πάτρα των 300.000 κατοίκων έχει τις «ανοικτές πληγές» των μεγαλουπόλεων. Κυκλοφοριακό, ρύπανση, έλλειψη πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Ομως η παραλιακή ζώνη φαίνεται να αποτελεί «πεδίο» αλλαγών και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Θέατρα, πολυχώροι πολιτισμού και διασκέδασης, χώροι πρασίνου και αναψυχής, καθώς και η οργανωμένη επαναλειτουργία της πλαζ, που έχει παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ στον Δήμο Πατρέων, αναπτύσσουν μια δυναμική και αποτελούν πλέον πόλο έλξης στο παραλιακό μέτωπο.

Η νότια πλευρά της πόλης, η Ακτή Δυμαίων, εκεί όπου κάποτε δραστηριοποιούνταν μεγάλες βιομηχανίες, όπως η «Πειραϊκή - Πατραϊκή», η χαρτοποιία «Λαδόπουλου», η ΒΕΣΟ κ. ά. σήμερα μεταλλάσσεται, αφού έχουν αρχίσει να ξαναζωντανεύουν παλιοί εργοστασιακοί χώροι.

Στις εγκαταστάσεις της πρώην χαρτοποιίας «Λαδόπουλου» λειτουργεί το κλειστό θέατρο 1.000 θέσεων «Εργοστάσιο Τέχνης», κληρονομιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ενας ακόμη πρώην εργοστασιακός χώρος, της ΒΕΣΟ, έχει μετατραπεί σε πολυχώρο διασκέδασης, ενώ και τα παλαιά σφαγεία λειτουργούν ως πολυχώρος πολιτισμού και διασκέδασης, όπως επίσης και το παλαιό Πτωχοκομείο. Οι εγκαταστάσεις της Πειραϊκής - Πατραϊκής έχουν αγοραστεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και σχεδιάζεται να μετατραπούν σε διαμετακομιστικό κέντρο. Αλλωστε στη συγκεκριμένη περιοχή κατασκευάζεται το νέο λιμάνι, που θα ξαναδώσει στην περιοχή την παλιά επιχειρηματική και εμπορική της αίγλη.

Στο ύψος της εκκλησίας του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, προς το κέντρο, η παραλιακή ζώνη έχει μετατραπεί σε χώρο αναψυχής με τον φάρο, σήμα κατατεθέν κάποτε της πόλης, να έχει επιστρέψει στην Πάτρα. Διαχρονικός τόπος περιπάτου ο Μόλος της Αγίου Νικολάου, παραμένει προσβάσιμος και μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι.

Η ανατολική πλευρά της Πάτρας, όπου από το '70 έχουν ανεγερθεί πολυτελείς πολυκατοικίες (ζώνη με τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες), πρασινίζει. Ωστόσο, εκεί λειτουργεί κάτω από άθλιες συνθήκες ο καταυλισμός των Αφγανών λαθρομεταναστών. Η πιο σημαντική παρέμβαση σε αυτή την πλευρά είναι η αξιοποίηση από τον δήμο της παλιάς πλαζ του ΕΟΤ. Οπως περιγράφει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Εικόνας Πόλης κ. Σπύρος Δεμαρτίνος, το περασμένο καλοκαίρι αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων κατοίκων, για μπάνιο, άθληση, διασκέδαση (υπαίθριες συναυλίες και παραστάσεις).

(πηγή: www.kathimneri.gr, 25/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: